shutterstock_1671202978

Τα κινούμενα σχέδια της Disney αποτέλεσαν σημαντικό κομμάτι της παιδικής μας ηλικίας.

Μέσα από τις ταινίες της Disney γελάσαμε, κλάψαμε, χορέψαμε, τραγουδήσαμε, γαλουχηθήκαμε… Ήρθαμε, για πρώτη φορά, σε επαφή με αυτό που ονομάζουμε ποπ κουλτούρα, αφού μέσα από αυτές μάθαμε τις πρώτες μας ατάκες και τα πρώτα μας τραγούδια.

Κι αν πει κάποιος, ότι δεν έκλαψε με το θάνατο του Μουφάσα είναι τιτανομέγιστος ψεύτης και θα μεγαλώσει η μύτη του σαν του Πινόκιο. Anyway! Πόσοι όμως ήταν αυτοί, οι τόσο παρατηρητικοί και ικανοί να εντοπίσουν και να θυμούνται τις λεπτομέρειες; Σε αυτό το άρθρο, σαν γνήσιοι «attention to detail freaks» θα αναδείξουμε όλες τις φορές που η Disney προσπάθησε να μας μυήσει στην ποπ κουλτούρα μέσα από τις ταινίες που αγαπήσαμε ως παιδιά (και εξακολουθούμε να αγαπάμε ως ενήλικες).

Εσείς, ήσασταν αρκετά παρατηρητικοί για να τις εντοπίσετε ή είναι τίποτα brand new information;

Λίλο και Στιτς (2002)

Στη συγκεκριμένη ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney, παρακολουθούμε την αγνή φιλία που αναπτύσσεται ανάμεσα στη Λίλο, ένα κοριτσάκι από τη Χαβάη και τον Στιτς (aka 626), ένα πείραμα σε μορφή χαριτωμένου, μπλε πλάσματος. O Στιτς αισθάνεται χαμένος ανάμεσα στους ανθρώπους, λόγω της μοναδικότητας του. Πώς απεικονίζεται αυτό το συναίσθημα; Πώς συνδέεται με την ποπ κουλτούρα; Η ψυχοσύνθεση του Στιτς αποτυπώνεται πολύ έξυπνα με μια σκηνή-αναφορά σε ένα πολύ δημοφιλές παιδικό παραμύθι: Το «Ασχημόπαπο», του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν!

Στην εν λόγω σκηνή, ο Στιτς ανακαλύπτει το αγαπημένο παιδικό παραμύθι και διαβάζοντας το, ταυτίζεται με το «ασχημόπαπο», το οποίο δηλώνει εξίσου χαμένο και χωρίς οικογένεια. Έπειτα, ξυπνάει τη Λίλο και της δείχνει το παραμύθι, προσπαθώντας να εξωτερικεύσει τα συναισθήματα του.

Ηρακλής: Πέρα από τον μύθο (1997)

Ναι, είναι αυτή η ταινία της Disney με το μπλε περουκίνι του Άδη σε σχήμα φωτιάς και ναι, εδώ είναι που τραγουδάνε οι Μούσες. Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, στην εν λόγω ταινία παρουσιάζονται οι περιπέτειες του μυθολογικού ήρωα Ηρακλή, πριν ανακαλύψει την πραγματική του ταυτότητα. Σε μια σκηνή, ο Ηρακλής προπονείται με στόχο να γίνει αληθινός ήρωας, η οποία είναι reference στην προπόνηση ενός άλλου νεαρού από μία ταινία του 1984.

Τι, δεν βοηθάει το hint; Εντάξει, τότε! Ας το πάρει το ποτάμι: 

«Karate Kid» (1984) – Η προπόνηση του Ντάνιελ με το μέντορά του, Μιγιάγκι!

Toy Story (1995)Άλλη μια αναφορά στην ποπ κουλτούρα από τη Disney

Θα μπορούσαν τα κινούμενα σχέδια να περιέχουν αναφορές από θρίλερ αλλά και από την ποπ κουλτούρα ταυτόχρονα; Κι όμως! Όταν τα παιχνίδια ζωντανεύουν, περίεργα πράγματα συμβαίνουν… Στη διαχρονικά αγαπημένη ταινία κινουμένων σχεδίων «Toy Story», ο Woody περιστρέφει το κεφάλι του 180ο, ακριβώς όπως…;

Το κοριτσάκι από την ταινία «The Exorcist» του 1973. Cool ή creepy;

Μουλάν (1998)

Ας μιλήσουμε για δράση σε κινούμενα σχέδια. Ας μιλήσουμε για μάχη. Και για ένα γενναίο κορίτσι από την Κίνα, που πήγε στον πόλεμο στη θέση του πατέρα της για να μη θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο. Και όχι μόνο παρίστανε τον Κινέζο στρατιώτη αγνοώντας τους νόμους, αλλά έσωσε και την πατρίδα της από την απειλή των Ούννων.

*clapping*

Σε μία σκηνή, ο απολαυστικός Μουσού, ο μίνι δράκος και φίλος της Μουλάν, την βοηθάει να κατατροπώσει τον αρχηγό των Ούννων και να φέρει την πολυπόθητη νίκη στην Κίνα. Πώς; Με την εξής ατάκα από το Rambo III:

-Who are you?

– Your worst nightmare!

Αλαντίν (1992)

Ώρα να ταξιδέψουμε στην μαγευτική Άγκραμπα! Εκεί, ο Αλαντίν, ένα χαμίνι του δρόμου, ερωτεύεται την όμορφη πριγκίπισσα Γιασμίν και προσπαθεί να την εντυπωσιάσει με τη βοήθεια ενός μαγικού τζίνι. Όσο αναπτύσσεται ο χαρακτήρας του τζίνι, τόσο περισσότερο ξεδιπλώνονται αναφορές σε γνωστές προσωπικότητες, με αποτέλεσμα ως ενήλικες πια να νιώθουμε μια γλυκιά νοσταλγία. Μεταξύ άλλων, το τζίνι παριστάνει έναν… εξολοθρευτή! 

Και το όνομα αυτού: Arnold Schwarzenegger!

Εσείς, λοιπόν, που διαβάσατε αυτό το άρθρο και νιώθετε ξαφνικά να αλλάζει κατά κάποιο τρόπο η κοσμοθεωρία σας, μην ξεχάσετε να το δείξετε και στους φίλους σας για να νιώσετε και πάλι παιδιά… έστω για λίγο!

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα