Το κίνημα του φεμινισμού αγωνίζεται καθημερινά για την ισότητα των φύλων, τις ίσες ευκαιρίες και την αναδιοργάνωση της κοινωνίας μας.

Τα feminist icons, λοιπόν, βρίσκονται παντού γύρω μας, με τα shows της Marvel και της DC να μην αποτελούν εξαίρεση. 

Γι’ αυτό κι εμείς, δημιουργήσαμε μία λίστα με feminist icons από Marvel και DC shows, γιατί –όπως λέμε και ξαναλέμε– η δύναμη, ο ηρωισμός και η σωτηρία του πλανήτη δεν έχουν φύλο. 

1. Batgirl/Barbara Gordon (Batman 1967-68)

Η Yvonne Craig γνωστή για διάφορους ρόλους στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο είναι μία από τις σημαντικότερες πηγές έμπνευσης του φεμινισμού. Σε μία εποχή που ο κόσμος περνούσε ένα νέο κίνημα κοινωνιολογικής επανάστασης, η απεικόνιση του χαρακτήρα της Barbara Gordon γνωστή και ως “Batgirl” ήταν καθοριστικής σημασίας.

Ως η πρώτη regular υπερηρωίδα σε μια τηλεοπτική σειρά, αλλά και η ίδια –σαν  ηθοποιός– κατάφερε να προωθήσει το μήνυμα ότι η ισότητα είναι κάτι που απαιτείται στην καθημερινότητα μας. Μάλιστα, ο χαρακτήρας της “Batgirl” καταφέρνει να κερδίσει μια θέση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ενώ η ίδια η Yvonne χρησιμοποίησε το χαρακτήρα της 6 χρόνια μετά, το 1974,  για να προωθήσει τηλεοπτικά το φεμινιστικό κίνημα και τη μισθολογική ισότητα μεταξύ ανδρών-γυναικών.

2. Gamora

Γνωστή ως μια από τις πιο badass superheroines της Marvel, απήχθη από τον Thanos σε μικρή ηλικία, μετά από την εξολόθρευση όλου του γένους της. Έκτοτε,  περνάει μια ζωή γεμάτη κόλαση και πόνο, ειδικά μετά τη μεταμόρφωσή σε δολοφόνο του σύμπαντος –υπό τον   έλεγχο του Thanos.

Ωστόσο, η Gamora  αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις της για να ξεφύγει από τον έλεγχο του τρελού Τιτάνα και να κάνει καλό στον κόσμο. Ο χαρακτήρας της αποτελεί πηγή έμπνευσης,  αφού δεν απεικονίζεται ως  μια αβοήθητη γυναίκα που χρειάζεται , αλλά αντ’ αυτού, έχει βάθος και αποδεικνύει περίτρανα πως η δυναμικότητα δεν έχει φύλο.

Η Zoe Saldana, γνωστή ακτιβίστρια –αφού έχει τη δική της εταιρεία που αποσκοπεί στην εξάλειψη του ρατσισμού και του σεξισμού στο Hollywood– είναι ίσως η καλύτερη ηθοποιός που μπορούσε να ενσαρκώσει αυτό  το χαρακτήρα και γι’ αυτό, επάξια θεωρείται feminist icon.

GAMORA MARVEL/DC

3. Captain Marvel

Ίσως από τους πιο δυνατούς χαρακτήρες, η Carol Danvers (aka Captain Marvel), είναι μία από τις ενδιαφέρουσες γυναίκες στον κόσμο της Marvel. Μάλιστα, πριν ακόμη αποκτήσει υπερδυνάμεις,  ήταν μια επιτυχημένη πιλότος μαχητικών αεροσκαφών στην πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ.

Επομένως, αναμφίβολα αποτελεί πηγή έμπνευσης, αφού  “σπάει” την πατριαρχική πεποίθηση, που θέλει τις γυναίκες να είναι αδύναμες. Επιπλέον, με την απόκτηση των δυνάμεών της, γίνεται μία από τις πιο δυνατές (αν όχι  η πιο δυνατή) υπερηρωίδες της Marvel.

Βέβαια, αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει  είναι το ότι αξιοποιεί τις δυνάμεις της για να σώσει όποιον βρίσκεται σε κίνδυνο, σε όποια γωνιά του πλανήτη κι αν βρίσκεται. Υποδυόμενη από την Brie Larson, γνωστή για τη ντόμπρη της στάση προς την κοινωνία σε θέματα φεμινισμού, καθώς και την ανάγκη που έχει το Hollywoodνα απεικονίζει δυνατές γυναίκες, εύλογα, την καθιστά feminist icon.

4. Shuri

Η μικρή αδερφή του βασιλιά της Wakanda– η Shuri– μας δείχνει τη δύναμη του γυναικείου μυαλού. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια υπεριδιοφυή επιστήμονα, που έχει καταφέρει να προχωρήσει την κοινωνία της Wakanda δεκαετίες μπροστά σε θέματα τεχνολογίας και ιατρικής –σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Γνωστή και ως “Black Panther” γίνεται  βασίλισσα της Wakanda, και μας αποδεικνύει ότι εκτός από σωματική και νοητική δύναμη, οι γυναίκες μπορούν κάλλιστα να διοικήσουν –ακόμη και μια ολόκληρη χώρα.

Feminist icon: check! 

5. Wonder Woman

Τέλος, ίσως και από τα πιο σημαντικά icons του φεμινισμού, η Wonder Woman, είναι σίγουρα η πιο δημοφιλής υπερηρωίδα. Ακόμη και οι ηθοποιοί που την έχουν υποδυθεί, όπως η Lynda Carter το 1969 και η Gal Gadot που την υποδύεται μέχρι σήμερα,  συμφωνούν ότι η συμβολή της ηρωίδας στο κίνημα του φεμινισμού είναι υψίστης σημασίας.

Επιπλέον, η πολεμίστρια του Αμαζονίου έχει τεράστια ιστορία πίσω της: Από το 1940 που πολεμούσε με τους Ναζί, μέχρι τη σημερινή εποχή που προστατεύει το σύμπαν της DC. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε,  πόσο badass είναι η Gal Gadot, η οποία ήταν κάποτε μέλος του Ισραηλινού στρατού!

Κατά γενική ομολογία, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν feminist icons γύρω μας, διότι εμπνέουν γυναίκες από ολόκληρο τον κόσμο να βρουν τη δύναμή ή την αυτοπεποίθησή τους και να ακολουθήσουν ηγετικούς ρόλους.

Επίσης, με αυτό τον τρόπο κατακερματίζεται το δόγμα της πατριαρχίας και αναδεικνύεται η σημαντικότητα της ισότητας, αποφεύγοντας την καλλιέργεια αρνητικών χαρακτηριστικών, σαν το toxic masculinity.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα