Βιβλία που μιλούν για τις εκτρώσεις: Ένα παράθυρο στο χάος

Η πρόσφατη ανατροπή του συνταγματικού δικαιώματος στην άμβλωση από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, έδειξε ότι επιτίθεται στις βασικές ελευθερίες εκατομμυρίων Αμερικανών γυναικών και θηλυκοτήτων. Εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ υπερασπίστηκαν τη μέχρι τώρα θεμελιώδη συνταγματική προστασία τους τόσο με τη συμμετοχή τους σε πορείες και διαδηλώσεις, όσο και μέσα από τα social media. Με αφορμή αυτό το σημαντικότατο ζήτημα, συγκεντρώσαμε μια λίστα με 4 βιβλία που μιλούν ανοιχτά για τις εκτρώσεις και μπορούν να μας δώσουν μια καλύτερη εικόνα επί του θέματος. 

1. Το γεγονός

Το 1963, η εικοσιτριάχρονη κι ανύπαντρη Annie Ernaux μαθαίνει ότι είναι έγκυος. Γνωρίζοντας καλά ότι μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη θα στιγματίσει την ίδια και την οικογένειά της, τολμά μέσα σε συνθήκες παρανομίας να κάνει έκτρωση με κίνδυνο τη ζωή της. Αρκετά χρόνια αργότερα, καταγράφει την εμπειρία που έζησε προσπαθώντας να καταλάβει γιατί αυτό το γεγονός τη στιγμάτισε τόσο πολύ. Το βιβλίο αυτό της Annie Ernaux θα έλεγε κανείς ότι αποτελεί ένα είδος ημερολογίου, καθώς η συγγραφέας καταγράφει τις σκέψεις και τα συναισθήματά της γύρω από «το γεγονός», όπως αποκαλεί την εμπειρία της έκτρωσης στην οποία υποβλήθηκε.

Μέσα στις σελίδες του θίγονται μεταξύ άλλων θέματα όπως: Η κοινωνική κατακραυγή, οι πουριτανιστικές απόψεις ορισμένων ανθρώπων για το γυναικείο σώμα, οι συντηρητικοί «κανόνες» μιας αυστηρής θρησκευτικής κοινωνίας και η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ μιας μάνας και μιας κόρης. Η συγγραφέας προσεγγίζει το επίμαχο θέμα με ωριμότητα και υπέρμαχο πνεύμα βγαίνοντας μπροστά και μιλώντας ανοιχτά για ένα ζήτημα που ταλανίζει εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο.

2. This common secret

Σε αυτό το βιβλίο, η Dr. Susan Wicklund εξιστορεί τη συναισθηματική και δραματική εικοσαετή καριέρα της στο αντικείμενο των αμβλώσεων και μας μιλά για το τι σημαίνει να ακούς και να βοηθάς γυναίκες σε ένα από τα πιο κομβικά και αμφιλεγόμενα γεγονότα στη ζωή τους. Αυτή είναι η ιστορία των γυναικών που υπηρετεί η Susan, των γυναικών των οποίων οι επιλογές περιορίζονται όλο και περισσότερο. Μέσα από αυτές τις ενθαρρυντικές αφηγήσεις, η Wicklund αποκαλύπτει την αλήθεια για τις γυναικείες κλινικές που οι ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων παρουσιάζουν ως σφαγεία για τα αγέννητα μωρά, ενώ δε διστάζει να μιλήσει και για τη δική της επώδυνη εμπειρία σε νεαρή ηλικία. 

Καθώς μπαίνουμε στον πιο πυρετώδη πολιτικό αγώνα για τις αμβλώσεις που έχει δει ποτέ η Αμερική, αυτό το ακατέργαστο και ισχυρό βιβλίο μάς φανερώνει τι πραγματικά διακυβεύεται.

3. Οι μητέρες 

Είναι η τελευταία χρονιά στο σχολείο για τη Nadia Turner, μια ατίθαση, βυθισμένη στη θλίψη, δεκαεφτάχρονη όμορφη Αφροαμερικανίδα κι έπειτα από τον πρόσφατο θάνατο της μητέρας της, αρχίζει να βγαίνει με το Luke, το νεαρό γιο ενός πάστορα, σε μια μικρή πόλη της Νότιας Καλιφόρνια. Η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη που θα προκύψει από αυτό το εφηβικό ειδύλλιο και η συγκάλυψη με την κρυφή έκτρωση που θα ακολουθήσει, θα επηρεάζει για πολύ καιρό τη ζωή τους, όπως και την κλειστή θρησκευτική κοινότητα στην οποία ζουν.

Εγκαταλείποντας τον τόπο που μεγάλωσε και αποκρύπτοντας την αλήθεια για την κρυφή έκτρωση από την κολλητή της, η Nadia, μαζί με το Luke και την Aubrey, ενήλικοι πια, εξακολουθούν να ταλανίζονται από τις συνέπειες των επιλογών της εφηβείας τους, και από το επίμονο, βασανιστικό ερώτημα: Τι θα είχε συμβεί, αν είχαν πράξει διαφορετικά;

Μέσα από τη ρεαλιστική ματιά της Bennet, γίνεται λόγος για το πόσο ισχυρή επιρροή ασκούν οι θρησκευτικές κοινότητες στους ανθρώπους, πόσο αυστηρά κρίνουν τις γυναίκες και τους αλλοεθνείς και τέλος, πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να καταργηθεί οποιαδήποτε μορφή καταπίεσης προβάλλεται μέσα από τις συντηρητικές κοινωνίες. 

4. Η ιστορία της θεραπαινίδας

Η Δημοκρατία της Γαλαάδ προσφέρει στην Τουφρέντ μόνο μία επιλογή: Tην αναπαραγωγή. Αν παρεκκλίνει απ’ το σκοπό της, θα καταλήξει, όπως όλοι οι αντιφρονούντες, κρεμασμένη στο Τείχος ή θα σταλεί στις Αποικίες, όπου θα βρει αργό και μαρτυρικό θάνατο από ραδιενέργεια. Αλλά ακόμα κι ένα απολυταρχικό καθεστώς δεν μπορεί να αφανίσει τον πόθο – ούτε της Τουφρέντ ούτε και των δύο ανδρών απ’ τους οποίους κρέμεται η μοίρα της. Σ’ αυτό το βιβλίο, η Atwood μας μεταφέρει σε ένα δυστοπικό μέλλον, όπου οι γυναίκες εκπαιδεύονται με σκοπό να χρησιμοποιηθούν ως αναπαραγωγικές μηχανές που θα γεννήσουν τα παιδιά αντρών της υψηλής κοινωνίας. Απαλλαγμένες από κάθε δικαίωμα για ζωή, άποψη, χαρά, η Atwood μας παρουσιάζει με μαεστρία μια κοινωνία που φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ. 

Είναι ένα από εκείνα τα πολυδιάστατα βιβλία που θίγουν ζητήματα που χρήζουν συζήτησης και κυρίως αντιμετώπισης. Συγκεκριμένα, «H ιστορία της θεραπαίνιδας» είναι ένα βιβλίο που καταργεί τη μέχρι τώρα αυτονόητη ιδέα, ότι όλες οι γυναίκες οφείλουν να τεκνοποιήσουν, ένα θέμα που ταλανίζει πολλές γυναίκες του σήμερα. Δυστοπικό, κοινωνικό, και τρομακτικά επίκαιρο, το βιβλίο αυτό ανήκει αναμφίβολα στη λίστα των βιβλίων που πρέπει να διαβάσεις το συντομότερο!  

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα