Όταν σχεδιάζεις ένα ταξίδι, είτε στο εξωτερικό είτε στην Ελλάδα, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ανακαλύψεις περισσότερα για το μέρος που θα επισκεφθείς από το να διαβάσεις ένα βιβλίο που διαδραματίζεται εκεί.

Αλλά ακόμη κι αν δεν ταξιδέψεις, το να διαβάσεις μια ιστορία που διαδραματίζεται σε μια όμορφη τοποθεσία, σε βοηθάει να χαλαρώσεις και να αποσυμπιεστείς. Δεν είναι λίγοι οι συγγραφείς που έχοντας απολαύσει τις ομορφιές και της ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, αποφάσισαν να μιλήσουν γι’ αυτή μέσα από τα βιβλία τους. Για το λόγο αυτό, συγκεντρώσαμε τρία βιβλία που διαδραματίζονται στην Ελλάδα, έκαναν επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο κι αξίζει να διαβάσετε. 

1. Το νησί

Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο παράδειγμα ιστορικού βιβλίου που διαδραματίζεται στην Ελλάδα από «το νησί» της Victoria Hislop.

Ένα βιβλίο που κάνει λόγο για την Κρήτη και θίγει την ιστορία της Σπιναλόγκας, «του νησιού των λεπρών». Μια ιστορία που για πολλά χρόνια ήταν ανείπωτη στη χώρα μας. Η ιστορία μας ξεκινά με το ταξίδι μιας 25χρονης γυναίκας στην Κρήτη, με σκοπό να μάθει το παρελθόν της μητέρας της όταν εκείνη για χρόνια αρνείται να της το αποκαλύψει. Μοναδικό της εφόδιο ένα γράμμα που πρέπει να παραδώσει στον άνθρωπο που θα της πει τα πάντα για τη ζωή της μητέρας της εκεί.

Όταν φθάνει στην Κρήτη, γνωρίζει τη Σπιναλόγκα, ένα ακατοίκητο πλέον νησί που για χρόνια αποκαλούσαν «σπίτι» οι Έλληνες λεπροί του 20ου αιώνα. Έκτοτε, η Αλέξις, η πρωταγωνίστρια του βιβλίου, έρχεται αντιμέτωπη με καλά κρυμμένα μυστικά που θα την συνταράξουν σε ένα νησί που κρύβει αμέτρητες τραγωδίες και πάθη. 

Γράφτηκε το 2005 κι αμέσως έγινε τεράστια επιτυχία, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί του Χόλιγουντ να της ζητούν τα πνευματικά δικαιώματα της ιστορίας για την μεταφορά της στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Ωστόσο, η Hislop αποφάσισε να εμπιστευτεί τους Έλληνες παραγωγούς, με αποτέλεσμα, το 2010, «το νησί» να προβληθεί στην ελληνική τηλεόραση, καθηλώνοντας χιλιάδες τηλεθεατές.

Κέρδισε πολλά βραβεία, μεταφράστηκε σε 23 γλώσσες, πούλησε περισσότερα από 2 εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο και κατατάχθηκε ανάμεσα στα 100 βιβλία που καθόρισαν εκείνη τη δεκαετία. Έκτοτε και μέχρι σήμερα, η καθηλωτική αυτή ιστορία φέρνει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο πιο κοντά στην ιστορία της Σπιναλόγκας αλλά και της Ελλάδας γενικότερα. 

2. Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά

Ακόμη ένα από τα πιο συναρπαστικά βιβλία που διαδραματίζονται στην Ελλάδα και έχουν σημειώσει τεράστια επιτυχία. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1946 και σχεδόν 20 χρόνια μετά γνώρισε παγκόσμια εκδοτική επιτυχία, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη με τίτλο: «Zorba the Greek και πρωταγωνιστές τον Anthony Quinn και τον Alan Bates.

Όλοι μιλούσαν – και μιλούν – για το βιβλίο που ο Καζαντζάκης αποτύπωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αγροτική Ελλάδα των αρχών του 21ου αιώνα με όλα τα θετικά και τα αρνητικά της και με τον Ζορμπά να αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους ήρωες της παγκόσμιας λογοτεχνίας

Το κλασικό αυτό μυθιστόρημα διαδραματίζεται επίσης στην Κρήτη και διηγείται τη δυνατή φιλία δύο “διαφορετικών” ανθρώπων, ενός απρόβλεπτου Έλληνα εργάτη που ζει τη ζωή στο έπακρο κι ενός συγκρατημένου νεαρού άνδρα, και συνάμα δύο αντίθετων κοσμοθεωριών.

Σαν συναντιούνται αυτοί οι δύο κόσμοι, αρχίζει να μπαίνει σε κίνηση μια βαθιά συζήτηση, στηριγμένη στην φιλοσοφία της ζωής, ενώ ταυτόχρονα θίγονται κι άλλα ποικίλα θέματα, από υπαρξιακά έως εθνικοπατριωτικά. 

Το «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» εξερευνεί την ομορφιά της ύπαρξης, προσκαλώντας τους αναγνώστες να επανεκτιμήσουν τις πιο σημαντικές πτυχές της ζωής τους και να ζήσουν στο έπακρο.

3. Η οικογένειά μου και άλλα ζώα 

Η ιστορία του βιβλίου μας περιγράφει τις μαγικές και ξεκαρδιστικές περιπέτειες της πενταμελούς οικογένειας Durrell στο νησί της Κέρκυρας, όπου και μετακομίζουν το 1935 εξαιτίας του χαμού του συζύγου της Luisa Durrell —της μητέρας της οικογένειας— και των οικονομικών προβλημάτων τους.

Ο μικρότερος από τα τέσσερα παιδιά δεν είναι άλλος από τον ίδιο το συγγραφέα, τον Gerald Durrell, ο οποίος μας αφηγείται τα πραγματικά παιδικά του χρόνια στο νησί των Φαιάκων και τη μανία του για τη φύση και τα ζώα κάθε είδους —από τρωκτικά μέχρι ζώα που δεν ήξερες πως υπάρχουν.

Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, γινόμαστε μάρτυρες της ανεμελιάς των παιδιών της οικογένειας Durrell και των τρελών περιστατικών με τα ζώα τους, μυρίζουμε τα φυτά και την αλμύρα της θάλασσας, ενώ ταυτόχρονα χανόμαστε στις μαγικές περιγραφές του όμορφου αυτού τόπου. 

Το 2016, η ιστορία μεταφέρθηκε στην Βρετανική τηλεόραση, με τίτλο «The Durrells», όπου συμμετείχαν πολλοί Έλληνες και ξένοι ηθοποιοί — με τον Αλέξη Γεωργούλη και το Γιώργο Καραμίχο να ανήκουν στο βασικό καστ των ηθοποιών της σειράς και τους ΣκιαδαρέσηΑσλάνογλουΚρομμύδα να κάνουν περάσματα — και με γυρίσματα στην Κέρκυρα και το Λονδίνο.

Η σειρά προβλήθηκε στην Αγγλία με τεράστια επιτυχία και έχει πουληθεί σε περισσότερες από 40 χώρες! Στη σειρά πρωταγωνιστεί και ο Josh o’Connor, o ηθοποιός που αγαπήσαμε από το «The Crown», ως ο Κάρολος της Αγγλίας.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα