Οι καλοκαιρινές διακοπές μπορεί να είναι μία από τις πιο πολυπόθητες στιγμές μέσα στον χρόνο, όμως κάποια πράγματα μπορούν να πάνε λάθος οδηγώντας σε εφιάλτη.

Τις περισσότερες φορές η προσμονή μας για ένα ταξίδι ή μία στιγμή χαλάρωσης μάς οδηγεί στο να αγνοούμε τα πιθανά ρίσκα που μπορεί να υπάρχουν. Οι καλοκαιρινές διακοπές, ένα πλέον πανάκριβο προϊόν λόγω του υπερτουρισμού, εύκολα μπορούν να οδηγήσουν σε μία δυσάρεστη περιπέτεια που θα αφηγούμαστε για πολλά χρόνια με εξαιρετική πικρία.

Μία λίστα με όλες τις πιθανές αναποδιές που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε στις καλοκαιρινές διακοπές μας.

1. Πυρκαγιές

Ένας από τους βασικότερους κινδύνους, τον οποίο σπάνια σκεφτόμαστε, είναι να υπάρξει ξαφνικά πυρκαγιά στο μέρος που θα βρισκόμαστε. 

Η κλιματική κρίση, ο μη καθαρισμός της βιομάζας από δάση και οικόπεδα, οι ασυνείδητες ενέργειες τουριστών, όπως το party των Καζάκων στην Ύδρα, οι θερινές εργασίες χωρίς τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και οι εμπρησμοί είναι μερικοί από τους παράγοντες που μπορούν να μετατρέψουν τις καλοκαιρινές διακοπές μας σε έναν αγώνα επιβίωσης από την πύρινη λαίλαπα.

@yournewsgr

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δύσβατο σημείο με δέντρα και χαμηλή βλάστηση, όπου δεν υπάρχει δρόμος. Πλέον, η εικόνα είναι βελτιωμένη και υπάρχουν μόνο διάσπαρτες εστίες. #gr #greece #greecetiktok #tiktokgreece #greek #greektiktok #tiktokgreek #greeknews #greeknewstv #greecenews #greecenewstv #newsgr #newsgreece #newsgreek #greektv #greecetv #news #ειδηση #είδηση #ειδησεις #ειδήσεις #νεα #νέα #fy #fyp #foryou #foryoupage #φοργιου #υδρα #ύδρα #φωτια #φωτιά #πυρκαγια #πυρκαγιά

♬ News, news, seriousness, tension(1077866) – Lyrebirds music

Το είδαμε πέρσι στη Ρόδο, αρκετοί άλλοι το έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν και σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα το βλέπουμε όλο και πιο συχνά στη λεκάνη της Μεσογείου.

2. Ξαφνική κακοκαιρία

Στο μυαλό μας το ελληνικό τουριστικό προϊόν ταυτίζεται με τον ήλιο και την ήρεμη θάλασσα και όχι με ένα 112 που χτυπάει ασταμάτητα για κεραυνούς, πλημμύρες και χαλάζι. 

Αν και σπάνιο να το πετύχουμε Ιούλιο ή Αύγουστο, σε έναν κόσμο που το κλίμα είναι απορρυθμισμένο όλα είναι πιθανά. Όμως από τη στιγμή που στην καλύτερη των περιπτώσεων ένα δωμάτιο κοστίζει κάπου μεταξύ 100-140€ τη βραδιά, τότε δύσκολα διαχειρίζεσαι πως θα πρέπει να μπεις σε rainy mood

Όσοι όμως σκέφτονται πως το camping είναι η λύση στα πανάκριβα -και πολλές φορές άθλια- «rooms to let», τότε ας ρωτήσουν όσους έχουν καταλήξει με μία μπαγκαζιέρα γεμάτη νερά και μία σκηνή μέσα στη λάσπη. Αν και υπάρχουν ανθεκτικές κι αδιάβροχες σκηνές, απλώς πρέπει να προνοήσετε για τον σωστό εξοπλισμό.

3. Τροφική δηλητηρίαση

Η τροφική δηλητηρίαση παίζει πάντα σαν σενάριο. Μπορεί να φταίει αυτός ο άθλιος καραβίσιος καφές που κάνει 4-5€, κάποιο μπαγιάτικο snack, το τοστ που έφτιαξες και χάλασε από τη ζέστη, κάποιο σουβλάκι που κολυμπούσε σε αγνώστου προελεύσεως λάδι, ένα πιάτο από την τοπική ταβέρνα που δεν φαινόταν να έχει καλή σχέση με την υγιεινή ή οτιδήποτε άλλο. 

Παρότι το κακό είναι σχετικά μικρό διότι υπάρχουν φάρμακα, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αλλάξεις το πρόγραμμά σου για να είσαι πιο ξεκούραστος, να απέχεις από το αλκοόλ και να προσέχεις τις διατροφικές επιλογές σου για μερικές μέρες.

4. Αλλεργία

Δυστυχώς, οι αλλεργίες είναι κάτι που δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε θα ενεργοποιηθούν και σε τι θα οφείλονται. Στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορούν να είναι ήπιες, στη χειρότερη να γνωρίσουμε το τοπικό κέντρο υγείας και μαζί όλα τα προβλήματά του λόγω έλλειψης υποδομών και προσωπικού.

5. Ανέντιμος ιδιοκτήτης

Σε όλα αυτά τα χρόνια καλοκαιρινών διακοπών έχω συναντήσει αρκετούς τύπους ιδιοκτητών. Στα ελληνικά νησιά υπάρχει σχετικά μεγάλη πιθανότητα να πέσει κάποιος σε έναν άνθρωπο που δεν χαρακτηρίζεται από την τιμιότητά του. 

Παρότι έχεις κλείσει από καιρό πριν δωμάτιο και έχεις καταβάλει προκαταβολή, με την άφιξή σου ξεκινούν και τα διάφορα προβλήματα.

Το δωμάτιο θα είναι διαθέσιμο για τις μισές μέρες γιατί το έχουν πάρει άλλοι, οπότε δεν μπορείς να χαλαρώσεις και πρέπει σε μία τυχαία πρωινή ώρα να κάνεις μεταφορά στον κάτω όροφο. Το κλιματιστικό έχει χαλάσει, αλλά σου υπόσχεται να σε βολέψει με έναν ανεμιστήρα μέχρι ο τεχνικός να έρθει, αλλά δυστυχώς το ραντεβού μαζί του είναι την επόμενη μέρα από την αναχώρησή σου από το νησί. Τα κρεβάτια δεν είναι κρεβάτια, αλλά βολικά ράντζα

Το ζεστό νερό υπάρχει σε επάρκεια μόνο όσο το επιτρέπει ο ήλιος και εξαντλείται γρήγορα, οπότε φρόντισε να μην κάτσεις μέχρι αργά στην παραλία. Ο έλεγχος των κινήσεών σου για το πού πας, πότε και με ποιους. Οι συχνές παρατηρήσεις γιατί δεν μπήκες με το φλας του κινητού, αλλά άναψες το βράδυ τα εξωτερικά φώτα και ενοχλήθηκαν αυτοί οι «νερόβραστοι» Ευρωπαίοι που έχει όμως κάθε χρόνο και είναι σταθεροί πελάτες. Η απόδειξη που θα στη στείλει στην Αθήνα διότι γέμισε το μπλοκ και πολλά άλλα.

6. Τσακωμοί και γκρίνια

Μπορεί να περνάς υπέροχα με την παρέα ή το ταίρι σου, όμως οι καλοκαιρινές διακοπές είναι ένα πραγματικό test για το πόσο ταιριάζεις μαζί τους. Για διάφορους λόγους κάποιος άλλος μπορεί να γίνεται η πηγή της αρνητικότητας. Μπορεί όμως να είσαι και εσύ ο ίδιος.

Η συσσώρευση έντασης δημιουργεί διαπληκτισμούς και έτσι σύντομα κάποιος θα αντιδράσει εντονότερα και θα χαλάσει η διάθεση. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός πως αυτός που γκρινιάζει ενοχλήθηκε με κάτι, περίμενε κάτι διαφορετικό ή απλά δεν περνάει καλά. Δεν είναι τυχαίο πως πολλά ζευγάρια χωρίζουν μετά τις πρώτες τους διακοπές

Οι διακοπές είναι η ευκαιρία να έρθει κάποιος αντιμέτωπος με τα όριά του και να αναθεωρήσει πράγματα σχετικά με τη συμβίωση και τις σχέσεις του με τους «άλλους». Πριν μιλήσεις, σκέψου και μπες στη θέση του ατόμου που έχεις απέναντί σου.

7. Βλάβη στο αυτοκίνητο

Ένα από τα πραγματικά κακά που μπορεί να συμβούν είναι να χαλάσει το αυτοκίνητο ή να σε τρακάρουν πριν ακόμα ξεκινήσουν οι διακοπές – και έτσι να μείνεις με τα εισιτήρια στα χέρια και ένα άδειο δωμάτιο κάπου στην Ελλάδα που θα σε περιμένει. Αντίστοιχη, όμως, γκαντεμιά είναι και να την πάθεις ενώ είσαι στην εξοχή και να χρειαστεί να περιμένεις την οδική βοήθεια

Το πράγμα γίνεται όμως χειρότερο όταν το όχημα δεν είναι δικό σου και το έχεις νοικιάσει. Σε γενικές γραμμές είναι καλό να ξέρεις πως η ευθύνη που έχεις με ένα ενοικιαζόμενο είναι τεράστια, καθώς η ασφάλιση δεν σε καλύπτει από διάφορες ζημιές. 

Για παράδειγμα, αν ένα λάστιχο σκιστεί επειδή δεν ήταν δυνατό ή διάλεξες να τεστάρεις τις αντοχές του σε συνθήκες safari, τότε ετοιμάσου να το πληρώσεις όλο εσύ ο ίδιος.

8. Ατύχημα

Εδώ τα πράγματα μπορούν να γίνουν αρκετά dark. Ένα ατύχημα μπορεί να σου προξενήσει μερικές μελανιές, κάποιο σπασμένο κόκκαλο, μέχρι μόνιμες βλάβες ή και θάνατο. Δεν ξέρεις πότε μπορεί να συμβεί και υπό ποιες συνθήκες, όμως καλό είναι να μην το προκαλέσεις. 

Έτσι, λοιπόν, απόφυγε τις μοναχικές βόλτες στα ορεινά μονοπάτια με τη ζέστη ή όταν δεν υπάρχει φως. Επιπλέον, καλύτερα να μη βγάλεις αυτή τη selfie με θέα τον γκρεμό ούτε να σκαρφαλώσεις σε κάποιον απόκρημνο βράχο.

Τέλος, να ακούς όσα σου λένε οι ντόπιοι και οι άλλοι παραθεριστές. Μερικές παραλίες δεν είναι για επίδειξη δύναμης. Πέρσι έγινα μάρτυρας διάσωσης ενός εξαιρετικά έμπειρου κολυμβητή στον Νας της Ικαρίας, επειδή δεν πρόσεξε και μπήκε από τη δεξιά πλευρά. Τα ρεύματα τον παρέσυραν και αν δεν επενέβαινε η μισή παραλία και δεν του έριχναν σωσίβιο, θα είχε καταλήξει ένα ακόμα θύμα του μέρους.

@grieksblauw

Nas Beach Ikaria: The beautiful sandy beach of Nas lies in a picturesque cove, about 55 km north west of Agios Kirikos, close to the village of Armenistis. It is situated at the union of a river and the Aegean Sea, in a beautifully unusual scenery. Dense forests with streams and waterfalls can be seen a few metres behind the beach, waiting to be discovered. #travelgreece #hiddengems #ikariagreece

♬ Makeba – Jain

9. Κλοπή

Ένα όχι και τόσο απίθανο σενάριο είναι να σου κλέψουν την τσάντα που έχεις κινητό, πορτοφόλι, έγγραφα, κλειδί αυτοκινήτου και οτιδήποτε άλλο αξίας. Για κάποια στιγμή δεν πρόσεξες και απλά έγινε. Αυτό αρκεί για να χαλάσουν οι καλοκαιρινές διακοπές σου και να μπεις σε έναν αγώνα να βρεις κάποιον γνωστό σου να σου στείλει λεφτά για να κλείσεις άμεσα εισιτήριο επιστροφής. Υπάρχει βέβαια πάντα μία μικρή πιθανότητα οι τοπικές αρχές να πιάσουν τον ένοχο.

10. Ξύλο από μπράβους

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα ελληνικά νησιά έχουν γίνει γνωστά όχι για τις όμορφες παραλίες και τους φιλόξενους ντόπιους, αλλά για τη βαρβαρότητα των ανθρώπων της νύχτας. Αφορμή μπορεί να είναι μία διαφωνία με το προσωπικό του μαγαζιού, ένα λάθος βλέμμα ή απλά η κακή διάθεση που είχαν οι άνθρωποι της «ασφάλειας» και έπρεπε να ξεσπάσουν κάπου. 

Τα μέρη με έντονο nightlife είναι και αυτά που μαστίζονται από τέτοια φαινόμενα ανομίας. Η διασκέδαση είναι κάτι πολύ προσωπικό για τον καθέναν, αλλά καλό είναι πριν πας σε ένα μαγαζί για να πιεις το ποτό σου να ξέρεις τι να περιμένεις. Δεν είναι δεδομένο πως όλα τα μαγαζιά ακολουθούν καλές πρακτικές.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
1
Σοκαρίστηκα