Σε έναν ιδεατό κόσμο, η κάθε γυναίκα θα μπορούσε να περπατήσει στο δρόμο χωρίς να σκέφτεται πως την βλέπουν οι υπόλοιποι. 

Θα μπορούσε ελεύθερα να κυκλοφορήσει με αυτοπεποίθηση χωρίς να λούζεται με υπερβολικές σκέψεις τύπου: ”Πρέπει να περπατώ σωστά, να ντύνομαι σεμνά, πρέπει να πω αυτό και να δείξω εκείνο”.  Σε ένα παράλληλο σύμπαν, ίσως αυτό και να γινόταν αλλά σε αυτό που ζούμε τώρα τα πράγματα δύσκολα αλλάζουν. 

Πολλές φορές, αυτός που επηρεάζει πιο πολύ την σκέψη σου και τον τρόπο που θα συμπεριφερθείς είναι το άτομο που επιλέγεις για σύντροφό σου. Η εικόνα που σε βλέπει ο άνθρωπος που έχεις επιλέξει να είστε μαζί, γίνεται σιγά-σιγά ο τρόπος, με τον οποίο εσύ βλέπεις και αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου.

Ποιος ευθύνεται;

Ως επί το πλείστον, το ανδρικό φύλο νιώθει την ανάγκη υπεροχής όταν βρίσκεται κοντά σε μια γυναίκα. Δε μπορούμε να κατηγορήσουμε ευθέως τους άνδρες για τον τρόπο συμπεριφοράς και σκέψης τους, αφού είναι εμφανώς επηρεασμένοι από την πατριαρχική κοινωνία στην οποία ζούμε. Ταυτόχρονα, στο παιχνίδι αυτό μπαίνουν και οι γυναίκες, οι οποίες επηρεάζονται εξίσου από τη στερεοτυπική κοινωνία.

Όσο ακραία κι αν φαντάζουν αυτά τα σενάρια, τα απλά παραδείγματα της καθημερινότητας είναι η απόδειξη για πολλές θεωρίες. Μια διαφήμιση που απεικονίζει μια γυναίκα να τρώει γλυκά, δίνει απευθείας την αίσθηση στον άνδρα ότι μια γυναίκα μπορεί να τρώει ό,τι θέλει αλλά να παραμένει στην φόρμα του μοντέλου. 

Την ίδια στιγμή, το πρόσωπο που πλασάρεται για λόγους marketing διαθέτει την κλασική “ομορφιά”, που η κοινωνία έχει ορίσει με τα δικά της μέτρα και σταθμά. Με λίγα κιλά, χαριτωμένη, πάντα ευδιάθετη και χωρίς άποψη. Όλα αυτά υποσεινήδητα θα περάσουν τον τρόπο σκέψης του καθενός που θα δει αυτή την διαφήμιση. Ο άνδρας πλέον θα αναζητήσει από τις γυναίκες τα χαρακτηριστικά που βρίσκει σε αυτή την καλά στημένη διαφήμιση.

ΓΕΥΣΗ/ ESTELLA

Από εκεί και πέρα όλα είναι αναμενόμενα… 

Ο σύντροφος θα χρησιμοποιήσει ασυναίσθητα ατάκες, όπως:

“Βάλε κάτι πιο sexy, ντύνεσαι σαν άνδρας”. “Φέρσου πιο θηλυκά”. “Έχει βάλει βάρος, πώς έχεις γίνει έτσι;” “Έλα φάε κάτι, τι θα πάθεις;” “Γιατί μιλάς τόσο πολύ;”

Όλες αυτές τις ατάκες θα τις ακούσεις να χρησιμοποιούνται ακατάπαυστα από τους άνδρες. Πόσο μάλλον όταν βρίσκονται σε μια σχέση και θεωρούν ότι πλέον η γυναίκα αποτελεί κατάκτηση και ιδιοκτησία τους. Ο τρόπος που η κοινωνία προβάλλει τη γυναίκα καθορίζει και τις απαιτήσεις που θα έχει ένας άνδρας. 

Η επικριτική συμπεριφορά των ανδρών

Παράλληλα με όλα αυτά, εμφανίζεται και η διαφήμιση με το καλσόν. Στη διαφήμιση αυτή η γυναίκα προβάλλεται καθαρά ως σύμβολο του σεξ, με πόδια ψηλόλιγνα και mini φούστα. Συγχρόνως, δείχνει ένα σωρό άνδρες να τρέχουν από πίσω της και να θαυμάζουν υποτίθεται το καλσόν της. Και ενώ εσύ έχεις δεχτεί την πλήρη υπονομεύση του φύλου σου μέσα από μια καθημερινή διαφήμιση, θα δεχτείς και σχόλια από το σύντροφό σου τύπου:

“Γιατί φοράς αυτό;”. “Μη ντύνεσαι τόσο προκλητικά”. “Πας γυρεύοντας”. “Θες να σε κοιτάνε όλοι;”

ΦΛΕΡΤ ΜΕ ΣΕΡΒΙΤΟΡΑ/ ESTELLA

Έξαλλες απαιτήσεις και προσεγγίσεις

Δυστυχώς, η ιδέα των ανδρών ότι σε αυτό τον κόσμο μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και να εκμεταλλευτούν τις γυναίκες όπως θέλουν, είναι βαθιά ριζωμένη. Γιατί οι άνδρες προσεγγίζουν και φλερτάρουν πιο εύκολα μια γυναίκα που δουλεύει σε χώρο εστίασης παρά σε μια οποιαδήποτε άλλη δουλειά; Ο περισσότερος κόσμος καταφεύγει σε τέτοιες δουλειές κυρίως σε περίοδο ανάγκης και τις πιο πολλές φορές για ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο. 

Σε αυτή την περίπτωση, οι άνδρες θεωρούν ότι οι γυναίκες που βρίσκονται εκεί λόγω ανάγκης μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα για αυτούς που έρχονται ως πελάτες. Και σε αυτή την περίπτωση, συνήθως, θα ακούσεις ατάκες τύπου:

“Τι κάνει μια όμορφη κοπέλα σαν κι εσένα εδώ;”. “Εσύ είσαι για μεγάλα πράγματα με το σώμα και το πρόσωπο που έχεις”. “Έχω να σου προσφέρω εγώ μια δουλειά”. “Θες να δουλέψεις για εμένα;”

Όλα αυτά τα σχόλια θα γίνουν χωρίς να γνωρίζει στο ελάχιστο τη γυναίκα που βρίσκεται εκεί. Προβάλλει ένα αναπάντεχο και ξαφνικό ενδιαφέρον, το οποίο μέσα σε όλα αυτά εμπεριέχει μόνο την φράση: “ΘΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΟΥ;”

Έως πότε θα συνεχίζεται η υποτίμηση;

Η υποτίμηση του γυναικείου φύλου και όλες αυτές οι ερωτήσεις που το προσβάλλουν είναι σε τραγικό βαθμό συχνές. Οι γυναίκες, χωρίς να το αντιλαμβάνονται σε τέτοιο βαθμό, ασπάζονται αυτές τις ιδέες. Ζουν μια καθημερινότητα υποτιμώντας οι ίδιες τον εαυτό τους. Το ποια είσαι και το ποια θέλεις να είσαι δε θα σου το πει κανένας άνδρας, καμία διαφήμιση, καμία γυναίκα, καμία δουλειά και κανένα στερεότυπο.

Υ.Γ. Ο καλύτερος τρόπος για να προλάβεις το σύντροφό σου από τέτοιου είδους σχόλια, είναι να δείτε μαζί την επική ταινία του Netflix: “I am not an easy man” και να δεις τις αντιδράσεις και τα σχόλιά του.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα