Ας μιλήσουμε για την υβριστοφιλία…
Όταν ο Ted Bundy, ο διαβόητος κατά συρροή δολοφόνος που βίασε και δολοφόνησε περισσότερες από 30 γυναίκες, τέθηκε σε δίκη το 1979, δεκάδες γυναίκες από όλο τον κόσμο του έστειλαν ερωτικά γράμματα.
Πολλά από αυτά τα γράμματα περιείχαν γυμνές φωτογραφίες και εσώρουχα, ενώ άλλα περιλάμβαναν ακόμη και προτάσεις γάμου. Κατά τη διάρκεια της δίκης του Bundy, γυναίκες (που αναγνωρίστηκαν ως “groupies”) εμφανίστηκαν στο δικαστήριο ντυμένες σαν τα θύματά του. Μάλιστα, το 1980, ενώ βρισκόταν ακόμη σε δίκη, ο Bundy παντρεύτηκε μια από τις θαυμάστριές του.
Αν και έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια από την εκτέλεση του Ted Bundy στις φυλακές της Φλόριντα, η θέση του στη λαϊκή κουλτούρα παραμένει αλώβητη μέχρι και σήμερα. Το 2019, η ιστορία του Bundy μετατράπηκε σε ταινία μεγάλου μήκους από το Netflix, το «Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile», με τον Zac Efron στον πρωταγωνιστικό ρόλο, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές (και) από γυναίκες.
Φέτος, στο Netflix κυκλοφόρησε μια ακόμα true crime σειρά, αυτήν την φορά για τον Jeffrey Dahmer, ο οποίος, όπως ακριβώς και ο Bundy, λάμβανε ερωτικά γράμματα και δώρα από γυναίκες αφού φυλακίστηκε για τις δολοφονίες 17 νεαρών ανδρών και αγοριών.
Μέχρι και σήμερα, 2 μήνες μετά την πρεμιέρα, ο Dahmer του ηθοποιού Evan Peters έχει συγκεντρώσει μεγάλους θαυμαστές στα Social Media, και έχουν γίνει εκατομμύρια αφιερωματικά και “λατρευτικά” βίντεο από τους θαυμαστές του σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, κάποια βίντεο στο TikTok κάνουν τον serial killer να φαίνεται μυστηριώδης και δελεαστικός με, το κοινό να λέει ότι η σειρά τους έκανε ακόμα και να λυπούνται τον Dahmer.
Η υβριστοφιλία και το «κόλλημά» μας με το true crime
Πώς γίνεται μερικές γυναίκες να ερωτεύονται δολοφόνους; Και γιατί έχουμε τέτοιο «κόλλημα» με το true crime; Την απάντηση θα την βρεις στο όνομα «υβριστοφιλία». H υβριστοφιλία είναι η τάση των γυναικών να ερωτεύονται ανθρώπους που έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα, όπως βιασμούς και φόνους. H ονομασία του όρου, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με την ανάπτυξη των ΜΜΕ, δόθηκε από τον σεξολόγο και συγγραφέα John Money και έχει ρίζα από την ελληνική λέξη ύβρις.
Δεν έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες σχετικά με αυτή τη διαταραχή, οπότε τα περισσότερα από όσα είναι γνωστά, είναι ανεπίσημα. Και ενώ δεν παρατηρείται συχνά στο γενικό πληθυσμό, είναι συχνό φαινόμενο για τους άνδρες φυλακισμένους.
«Δε μπορώ να σας πω πόσο συχνά το βλέπω να συμβαίνει αυτό», δηλώνει ο Louis Schlesinger, PhD, καθηγητής εγκληματολογικής ψυχολογίας στο John Jay College Of Criminal Justice. «Σχεδόν σε κάθε σωφρονιστικό ίδρυμα θα βρει κανείς γυναίκες υπαλλήλους, όπως δικηγόρους, θεραπευτές και φύλακες, να εμπλέκονται με κρατούμενους».
Μορφές της υβριστοφιλίας
Το σύνδρομο αυτό χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: Την παθητική και την ενεργητική υβριστοφιλία. Στην παθητική μορφή, οι γυναίκες συνήθως καλλιεργούν μια ασφαλή σχέση με τον δράστη, ο οποίος παραμένει στη φυλακή. Δικαιολογούν, επίσης, τις πράξεις του εγκληματία, λέγοντας πως είναι εντελώς αθώος, και θέλουν να του συμπαρασταθούν.
Στην ενεργητική (ή αλλιώς επιθετική) μορφή, οι γυναίκες είναι πρόθυμες να συγκαλύψουν το έγκλημα, να ψευδομαρτυρήσουν, ή ακόμα και να γίνουν συνεργοί.
Γιατί τόσες πολλές γυναίκες ρομαντικοποιούν τους κατά συρροή δολοφόνους;
Ενώ η υβριστοφιλία είναι τεχνικά μια σεξουαλική έλξη, αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη διαταραχή δεν είναι απαραίτητα σεξουαλικής φύσεως. Η σεξουαλική έλξη προκαλείται από άλλα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει ο εγκληματίας ή/και στοιχεία της ζωής του που τον καθιστούν ελκυστικό σύντροφο.
Οι εγκληματίες μπορούν να αποτελέσουν κατά κάποιο τρόπο τον «τέλειο» φίλο. Αυτές οι γυναίκες γνωρίζουν πού βρίσκεται ο φίλος τους ανά πάσα στιγμή. Περιέργως, πρόκειται για μια ελεγχόμενη και «ασφαλή» σχέση.
Απλά σκέψου το: Οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες βλέπουν αυτούς τους άνδρες μόνο στη φυλακή, και κατά τη διάρκεια αυτών των περιορισμένων επισκέψεων, ο άνδρας έχει την καλύτερη δυνατή συμπεριφορά.
Αν δεν την έχει, η γυναίκα μπορεί να μην ξαναγυρίσει ποτέ
Δε χρειάζεται επίσης να αντιμετωπίσουν καμία από τις απογοητεύσεις που μπορεί να προκύψουν στην καθημερινότητα της σχέσης, όπως το να ενοχλούνται από τη χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ.
Επίσης, είναι σαφές ότι αυτές οι γυναίκες δίνουν στους εγκληματίες την απαραίτητη προσοχή και με τη σειρά τους, αποκτούν μια αίσθηση σκοπού στη ζωή – συνήθως για να τους βοηθήσουν να περάσουν μια δίκη. Άλλωστε, συχνά περιμένουμε από τις γυναίκες να είναι τα άτομα με ενσυναίσθηση, να συγχωρούν και να βοηθούν τους άλλους.
Όσες επιδιώκουν αυτές τις σχέσεις μπορεί επίσης να θέλουν να τραβήξουν την προσοχή της οικογένειας και των φίλων τους, καθώς και των ίδιων των μέσων ενημέρωσης. Μπορεί να θέλουν να βρίσκονται και αυτές στο προσκήνιο, ανεξάρτητα από τους λόγους που σχετίζονται με αυτό.
Επιπλέον, ορισμένες μπορεί να έλκονται από αυτούς τους άνδρες για την προφανή κυριαρχία ή τον ανδρισμό τους. Η τάση τους προς τη βιαιότητα επιδεικνύει την ικανότητά τους να προστατεύσουν εκείνες και τους απογόνους τους. Μερικοί από αυτούς τους εγκληματίες είναι πραγματικά ικανοί να τραβήξουν τους άλλους κοντά τους, ανεξάρτητα από το γεγονός πως είναι αρκετά χειριστικοί.
Δεν είναι σαφές αν οι γυναίκες που έλκονται από τέτοιους άνδρες πιστεύουν ότι είναι ένοχοι (και τους έλκει αυτή η ιδέα) ή αν πιστεύουν ότι είναι αθώοι. Δεν είναι επίσης γνωστό αν υπάρχουν εμπειρίες που προδιαθέτουν μια γυναίκα να έχει υβριστοφιλία, αν και πολλοί ειδικοί και συγγραφείς επί του θέματος έχουν υποθέσει ότι ένα ιστορικό κακοποίησης είναι πιθανό.
Μην πανικοβληθείς, όμως, αν η κολλητή σου θεωρεί ότι ο Ted Bundy ή ο Joe Goldberg από τη σειρά «You» είναι ονειρεμένοι. Αυτό δε σημαίνει αυτόματα ότι έχει υβριστοφιλία. Είναι δύσκολο να παρακολουθήσεις μια σειρά και να μην ελκύεσαι από τον Dahmer ή τον Bundy. Ειδικά όταν οι ίδιοι οι ηθοποιοί που τους υποδύονται (aka οι Evan Peters και Zac Efron) είναι τόσο γοητευτικοί.