Μήπως να επαναπροσδιοριστούν οι προσδοκίες;

Στη σύγχρονη εποχή της εργασιακής επισφάλειας, η ειδοποίηση για μια πρώτη συνέντευξη με μια εταιρεία, έπειτα από την υποβολή αίτησης ενδιαφέροντος, συνοδεύεται, κατά κόρον, από χαρμόσυνα και αισιόδοξα συναισθήματα. Πάρα ταύτα, υπάρχουν ορισμένα προβληματικά σημεία που δύνανται να εντοπιστούν στην πρώτη αυτή επαφή με την εταιρεία, τα οποία προτείνεται να ληφθούν σοβαρά υπόψη, προτού προχωρήσει η σύναψη συνεργασίας.

Το κλίμα είναι «περίεργο»

Είναι πολύ σημαντική η παρατήρηση της ατμόσφαιρας μεταξύ των συναδέλφων, αν, δηλαδή, οι μεταξύ τους σχέσεις διακρίνονται από αμοιβαία κατανόηση, ομαδικό πνεύμα και ευγενή άμιλλα. Σε δεύτερο επίπεδο, αξίζει να τεθεί η επί τάπητος η διάθεσή τους: Αν φαίνεται να ασφυκτιούν από τον φόρτο εργασίας και τυχόν τοξικές συμπεριφορές, ή αν φαίνονται ήρεμοι και προσηλωμένοι στη δουλειά τους, χωρίς υπερβολές. Εκτός αυτού, το attitude του εργοδότη είναι στοιχείο μείζονος σημασίας: Ενδεχομένως, να φαίνεται φιλικός και προσιτός, ή δεσποτικός και υπέρ το δέον αυστηρός. Στην περίπτωση που υπάρξουν εντάσεις και αψιμαχίες, είναι δεδομένο ότι θα επαναληφθούν εκ νέου και στο μέλλον.

Τα εργασιακά περιβάλλοντα χρειάζεται να δομούνται στον σεβασμό, την ομαδικότητα και το κοινό όραμα, μακριά από συμφέροντα, ιεραρχίες και δεσποτισμούς. Φευ, στην Ελλάδα χρειάζεται να καλλιεργηθούν οι προαναφερθείσες έννοιες, από κοινού με τις αξιοκρατικές απολαβές και τον κατακερματισμό της αποπνικτικής ανάθεσης εργασιών.

εργασία

Απολαβές; Τι;

Ένα συνήθες και συχνό φαινόμενο, είναι η παράθεση αμέτρητων αρμοδιοτήτων, ενώ όταν γίνεται λόγος για τις απολαβές, τότε εντοπίζεται το περίφημο «στρίβειν δια του αρραβώνος». Τέτοιου είδους στάσεις δεν μαρτυρούν αξιοπιστία, φερεγγυότητα και επαγγελματισμό, παρ’ όλο που οι συνεργασίες αναπτύσσονται ξεκάθαρα ως «δούναι και λαβείν». Σε κάθε άλλη περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος για ανάδυση της εκμετάλλευσης, ένα βαθιά επώδυνο ζήτημα που συμβάλλει κατά πολύ στο brain drain.

Η δυσμενής μισθολογική πραγματικότητα συνιστά κοινή παραδοχή και απαιτεί ριζικές παρεμβάσεις από την πολιτεία, καθώς, κατά βάση, οι προσφερόμενοι μισθοί επ’ ουδενί συνάδουν με την αέναη αύξηση στα πάγια κόστη, ενώ παράλληλα αδυνατεί να προσφέρει την πολυπόθητη ευημερία στο κοινωνικό σύνολο.

Συνεχείς μεταβολές στο εργατικό δυναμικό

Οι αλλεπάλληλες παραιτήσεις ή/και απολύσεις εργαζομένων από μια εταιρεία μαρτυρά ένα εργασιακό περιβάλλον που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες μεγάλου όγκου ατόμων. Αυτό, με απλά μαθηματικά, συνεπάγεται αρνητικά φορτισμένο εργασιακό κλίμα, χαμηλές απολαβές, υπερφόρτωση, τοξικότητα, παραβίαση του ωραρίου κ.λπ.

Ένα εργαλείο που λειτουργεί επικουρικά σε αυτή την παράμετρο, είναι σαφώς το LinkedIn, λόγω του ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών έχει καθιερώσει την παρουσία της στη δημοφιλή πλατφόρμα, καθώς και ορισμένα, πολύτιμα στοιχεία. Καταρχάς, αν στην εταιρεία απασχολείται ένας ικανοποιητικότατος αριθμός εργαζομένων με μακροχρόνια συμμετοχή στα πρότζεκτ της εταιρείας, προδιαγράφεται το προφίλ ενός εργοδότη που αξιοποιεί ορθά και αποτελεσματικά τους εργαζομένους του. Βάσει πιθανοτήτων, λοιπόν, θα ήταν ευοίωνη η σύναψη συνεργασίας με μια ανάλογη εταιρεία. Αντιθέτως, αν καταστεί σαφής η βραχυπρόθεσμη συνεργασία πολλών ατόμων, που δεν ξεπερνά τον έναν χρόνο, προτείνεται να αποφευχθεί η όποια επαφή.

εργασία

Η φήμη

Εκτός από το LinkedIn, η ραγδαία άνοδος του Web 2.0., ενεργοποίησε την εμφάνιση λοιπόν πλατφορμών (λ.χ. Glassdoor), όπου προσφέρονται αξιολογήσεις και μισθολογικά στοιχεία από τους ίδιους τους εργαζομένους προς τις εταιρείες, ούτως ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και να μπει τροχοπέδη στην ασυδοσία του καπιταλισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δυστυχώς, αυτό αφορά, ως επί το πλείστον, ιδιαίτερα ανεπτυγμένες εταιρείες, διεθνούς ακτινοβολίας και όχι τόσο τις μικρομεσαίες εγχώριες επιχειρήσεις. Ωστόσο, μια μικρή έρευνα αναφορικά με την εξωστρέφεια, την δραστηριοποίηση και τη φιλοσοφία της εκάστοτε εταιρείας, πάντα μπορεί να αποφέρει καρπούς.

Tips

Όρια: Ένα αδιαφιλονίκητο όπλο στη φαρέτρα του εργαζόμενου

Αν μη τι άλλο, ο υπερκορεσμός και, πολλές φορές, η ανάγκη για εργασία δεν συμβάλλουν στη θέσπιση ορίων, επιτρέποντας στον εργοδότη να προβαίνει σε παραβιάσεις (μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας) της αρχικής, γραπτής συμφωνίας. Ενίοτε, αυτό μεταφράζεται ως απροειδοποίητη ή απλήρωτη υπερεργασία, ενίοτε ως ανάθεση επιπλέον αρμοδιοτήτων, εκτός των προσυμφωνηθέντων. Άλλοτε, περνάει στη σφαίρα των προσωπικών διευκολύνσεων, πρακτικές απαράδεκτες, οι οποίες καθιστούν αναγκαία την συνεισφορά της Επιθεώρησης Εργασίας.

Οι εύστοχες ερωτήσεις είναι πάντα θεμιτές

Η συνηθισμένη τακτική που διέτρεχε τις συνεντεύξεις μέχρι πρότινος, έθετε την επιχείρηση σε κυρίαρχο ρόλο και τον υποψήφιο/την υποψήφια στη θέση να αγωνίζεται για να ξεχωρίσει και να επιτύχει την υπογραφή της συνεργασίας. Τα τελευταία χρόνια, όμως, με τις νέες γενιές να επαναστατούν ενάντια στην εργασιακή καταπίεση, τα συνεντευξιαζόμενα άτομα φροντίζουν να ξεκαθαρίζουν εκ των προτέρων τις προσδοκίες, τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους, θέτοντας και τα συνεντευξιαζόμενα άτομα ερωτήσεις για τη συνεργασία, τη φιλοσοφία της επιχείρησης, το σύστημα αδειών κ.ά.

Σε δημοκρατικά περιβάλλοντα, φιλοξενούνται όλες οι απόψεις

Η επιχειρηματολογία και η πρόταση εναλλακτικών πατασσόταν στο παρελθόν, ειδικά αν οι εργαζόμενοι ήταν νεότεροι. Στην εποχή της παγκόσμιας εργασιακής μεταβολής, όμως, έρευνες και επαγγελματίες από τον τομέα της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, επισημαίνουν τη σημασία της πολυφωνίας και της ανάπτυξης ενός δημοκρατικού περιβάλλοντος εντός της εταιρείας, εφόσον το ζητούμενο είναι η θέσπιση μακροχρόνιων συνεργασιών με εξειδικευμένα στελέχη.

Εικόνες: Shutterstock

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα