Η ταινία του Netflix απεικονίζει αρκετά ρεαλιστικά τι συνέβη τα 10 χρόνια πριν την πρώτη εξωσωματική και πώς ανέτρεψε τα δεδομένα
Ήταν 25 Ιουλίου 1978 όταν γεννήθηκε η Louise Joy Brown, το πρώτο παιδί εξωσωματικής γονιμοποίησης. 46 χρόνια μετά, υπάρχουν περισσότερα από 12 εκατομμύρια παιδιά που γεννήθηκαν χάρη σε χρόνια έρευνας, που πέτυχε στην πράξη τη δεκαετία του ‘70.
Η ταινία “Joy” του Netflix είναι μία ρεαλιστική απεικόνιση του τι συνέβη τον 20 αιώνα, όταν συνεργάστηκαν ένας μαιευτήρας, ένας βιολόγος και μία νοσοκόμα, δοκιμάζοντας την έρευνα σε γκρουπ γυναικών που προσπαθούσαν να κάνουν παιδί. Ο Δρ. Patrick Steptoe ήταν πρωτοπόρος στη λαπαροσκόπηση, ενώ ο Robert Edwards ήθελε να βοηθήσει τα ζευγάρια με θέματα υπογονιμότητας. Η βοηθός του, Jean Purdy, ήταν η αφανής ηρωίδα, που άλλαξε τα δεδομένα και που το όνομά της μπήκε στην τιμητική πλακέτα μετά από επίμονες παρακλήσεις του Edwards.
Τα καθήκοντά της περιελάμβαναν τον έλεγχο των υγρών, του εξοπλισμού του εργαστηρίου και των τεχνικών αποστείρωσης. Αλλά δεν έκανε μόνο αυτά. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Edwards, ήταν δίπλα στις γυναίκες που συμμετείχαν, τόσο πρακτικά όσο και συναισθηματικά. Σύμφωνα με την ταινία του Netflix, που όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί, η ίδια έπασχε από πολύ βαριά ενδομητρίωση και δεν μπορούσε να αποκτήσει παιδιά. Ήθελε όμως να βοηθήσει τις γυναίκες που είχαν πιθανότητες. Ήταν εκείνη που επέμεινε να προχωρήσουν στην εμφύτευση, το στάδιο που ήταν άγνωστο σε όλους τους επιστήμονες μέχρι τότε. Αν και δεν της άρεσε η δημοσιότητα, οι δύο συνάδελφοί της την αναφέρουν και αναγνωρίζουν την τεράστια συμβολή της, μέσα από άρθρα τους σε επιστημονικά περιοδικά.
Νόσησε με κακόηθες μελάνωμα και για 18 μήνες το κράτησε μυστικό. Ο Edwards έβαλε ένα κρεβάτι στη σοφίτα της κλινικής, έτσι ώστε να εργάζεται μέχρι το τέλος. Πέθανε το 1985, στα 39 της, αφού είχε βοηθήσει να συλληφθούν 370 παιδιά.
Τα 50 χρόνια έρευνας πριν την πρώτη εξωσωματική
Πριν φτάσουμε στο 1978, υπήρξαν χρόνια ερευνών αλλά και μικρών ανακαλύψεων που έφεραν τους 3 επιστήμονες σε θέση να συλλέξουν ωάρια και να τα γονιμοποιήσουν σε εργαστήριο, πριν τα εμφυτεύσουν σε γυναίκες.
Το 1923, οι ιατρικοί ερευνητές εντόπισαν τα οιστρογόνα, την ορμόνη γονιμότητας και 6 χρόνια μετά, βρήκαν και την προγεστερόνη. Το 1943, κατασκευάστηκαν τα πρώτα συμπληρώματα ορμονών και τη δεκαετία του ‘50, ξεκίνησαν οι πρώτες δοκιμές IVF σε ποντίκια και κουνέλια, με το οποίο διαφωνούμε κάθετα, αλλά που τότε ήταν διαδεδομένη πρακτική σε πειράματα. Απεδείχθη όμως ότι μπορούν να γονιμοποιηθούν έμβρυα μέσα σε εργαστήρια.
Χρειάστηκαν σχεδόν 15 χρόνια για να γίνουν οι πρώτες προσπάθειες εξωσωματικής σε ανθρώπους. Οι πρώτες οδήγησαν σε εξωμήτριο κύηση ή αποβολή, αλλά το 1978 υπήρξε η πρώτη επιτυχής εγκυμοσύνη, και μέχρι το 1986 γεννήθηκαν 1000 παιδιά. Μιλάμε φυσικά για μία αρκετά πρόσφατη ανακάλυψη, που συνεχίζει να εξελίσσεται με κάθε δυνατό τρόπο. Από τη μείωση του συνολικού κόστους μέχρι τη βελτίωση των γενετικών τεστ πριν την εμφύτευση, υπάρχει ακόμη δρόμος. Ωστόσο, οφείλουμε πολλά σε εκείνους που τόλμησαν να είναι οι πρωτοπόροι, αλλάζοντας τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, και μάλιστα σε μία εποχή όπου ήταν θέμα ταμπού και μιλούσαμε για την εξωσωματική και «τα παιδιά του σωλήνα» ως κάτι που πηγαίνει κόντρα στη φύση ή τον Θεό.