Όχι, ο Michael Scott δε μπορεί να βλέπει την κάμερα και να λέει: «Καλό εεε», ούτε να δηλώνει πως: «Είδε στο δρόμο ένα βιαστή. Έτρεξε, έτρεξε, αλλά δεν τον πρόλαβε», εν έτει 2022.
Ήταν το 2001, όταν ο Ricky Gervais και ο Stephen Merchant δημιούργησαν για το BBC ένα από τα πρώτα mocumentaries – μια σειρά που παρουσιάζεται σαν ντοκιμαντέρ βασισμένο όμως σε φανταστικά γεγονότα.
Και μπορεί η σειρά να μη γνώρισε τεράστια επιτυχία όταν παιζόταν, και να διήρκησε μόνο 2 σεζόν, παραμένει όμως μέχρι και σήμερα μία από τις μεγαλύτερες σειρές της αγγλικής τηλεόρασης. Να σημειωθεί, πως ήταν η πρώτη βρετανική σειρά που προτάθηκε και νίκησε Golden Globe – καλύτερης κωμικής σειράς και καλύτερου άντρα πρωταγωνιστή σε κωμωδία.
Το 2004, ένα μόλις χρόνο μετά το τέλος του αγγλικού “The Office”, o Greg Daniels – ένας εκ των βετεράνων του Saturday Night Live – φέρνει στο NBC το αμερικανικό: “The Office”, με τον Steve Carell να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας στο ρόλο του Michael Scott. Προβλήθηκε για 9 σεζόν, κέρδισε 4 βραβεία Emmy, Golden Globe, SAGA και Peabody Award, ενώ σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stones πρόκειται για μία από τις 100 καλύτερες σειρές όλων των εποχών.
Χθες, από την εκπομπή της Φαίης Σκορδά “Πρωινό μας”, ανακοινώθηκε από την Αφροδίτη Γραμμέλη, ότι ο Μάρκος Σεφερλής έχει ήδη αγοράσει τα δικαιώματα της σειράς με σκοπό να τη φέρει στην Ελλάδα σύντομα. Όπως όλα δείχνουν, ο Μάρκος Σεφερλής δε θα είναι μόνο παραγωγός, αλλά και ένας από τους βασικούς ηθοποιούς της σειράς. Ω, ναι – μετά τον Steve Carell στο ρόλο του Michael Scott o Μάρκος Σεφερλής – και ο άνθρωπος που θα αποφασίσει για το υπόλοιπο καστ της σειράς.
Όπως όλα δείχνουν λοιπόν – αν και ακόμη ελπίζουμε σ’ ένα θαύμα – η σειρά φαινόμενο της αμερικανικής τηλεόρασης θα προβληθεί του χρόνου από το κανάλι του ANT1 στην ελληνική της version.
Γιατί αυτό είναι μια πολύ κακή ιδέα
Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από την προηγούμενη προσπάθεια του Μάρκου Σεφερλή να μεταφέρει στην ελληνική τηλεόραση μία άλλη σειρά του BBC. Το “Mrs. Brown’s Boys” έγινε το “Super Mammy”. Μια σειρά, στην οποία ακούστηκαν κάποια super – για τον ίδιο το Μάρκο Σεφερλή και κάποιους άλλους – “αστεία”.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει το ανεπανάληπτο: «Είδα ένα βιαστή στον δρόμο. Έτρεξα, έτρεξα αλλά δεν τον πρόλαβα» ή το: «Η γυναίκα θέλει μόνο λεφτά για ψώνια και καλές ντομάτες». Επίσης, έχει ακουστεί το ανυπέρβλητο: «Οι γυναίκες τώρα το κάνουν (το σεξ) για 100 ευρώ, ενώ παλιότερα είχαν την “τιμή” πολύ ψηλά».
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα “super” αστεία του. Φυσικά, οι γκέι χαρακτήρες της σειράς δεν ήταν – για ακόμα μια φορά, όπως σε όλες τις παραγωγές του Μάρκου Σεφερλή – τίποτα άλλο από καρικατούρες ιδωμένες με πολλά ομοφοβικά στερεότυπα.
Το πιο ανησυχητικό δε, είναι ότι ναι μεν το “The Office” να είναι μια σειρά που βλέπουμε ακόμη και σήμερα και γελάμε, αλλά σαν γνήσιο παιδί των 00’s είναι και μια σειρά γεμάτη με «λάθος» αστεία, από κούνιας. Καταλαβαίνετε λοιπόν, τι μπορεί να γίνει αν μια τέτοια σειρά πέσει σε «λάθος» χέρια σήμερα.
Χάρη στον – δυστυχώς – μη πρότερο έντιμο βίο στην τηλεόραση αλλά και στο θέατρο του Μαρκου Σεφερλή, αυτό που περιμένουμε να δούμε από το “The Office” του, είναι μία από τα ίδια.
Αν αναλογιστεί κανείς πως ο κ. Σεφερλής αναπαράγει τα ίδια «αστεία» εδώ και 20 χρόνια, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι δεν είναι πλέον οκ να γελάμε με τα ίδια πράγματα σήμερα και πως η κοινωνία – όσο και αν δεν θέλει να το καταλάβει – αλλάζει, προχωρά και εξελίσσεται, αυτό που θα έχει το ελληνικό “The Office” είναι ομοφοβικά αστεία και καρικατούρες – στάνταρτ – σεξισμό σ’ όλο του το μεγαλείο, στερεότυπα κάθε είδους και φυσικά, απανωτά «λάθος» «αστεία».
Το “The Office” δεν είναι μόνο μια κωμική σειρά
Όπως όλες οι καλές κωμικές σειρές, το “The Office” δεν ήταν μόνο μια αστεία σειρά. Ήταν και μια σειρά που έκανε tackle πολλά σημαντικά και «σοβαρά» θέματα, όπως η ομοφοβία, ο σεξισμός στον εργασιακό χώρο, ο ρατσισμός και οι κακοποιητικές σχέσεις.
Στο επεισόδιο “Women’s Appreciation” βλέπουμε το Michael Scott να δηλώνει πως δεν νιώθει και τόσο άνετα στη σχέση του με την Jan και πως κάποιες φορές τα όσα κάνουν δεν είναι συναινετικά. Στο “Michael’s Birthday”, βλέπουμε τις αντιδράσεις των συναδέλφων του όταν ο Kevin μαθαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα να έχει καρκίνο, και στο “Gay Witch Hunt”, ένα επεισόδιο αφιερωμένο στην ομοφοβία των 00’s, βλέπουμε πως ήταν να είσαι γκέι το 2000.
Φαντάζεστε αυτά τα επεισόδια ιδωμένα μέσα από τα μάτια του Μάρκου Σεφερλή;