Τεράστιος θόρυβος έχει προκλήθει τις τελευταίες ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το ζήτημα του δημόσιου θηλασμού, με αφορμή μια ανάρτηση της Ιωάννας Τούνη. Κι επειδή, μάλλον, έχουμε λύσει όλα τα υπόλοιπα προβλήματά μας ως χώρα, μας έχει πιάσει μια αδιανόητη φαγούρα, επειδή μια μανούλα θήλασε δημοσίως.
Έλα, όμως, που όσο δημιουργούνται αψιμαχίες στο Twitter γύρω από αυτό το θέμα, η Τζενίν κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή αιματοχυσία –τη χειρότερη επιδρομή των τελευταίων δύο δεκαετιών…
Θρήνος και ανείπωτη τραγωδία
Μια βίαιη και βάναυση στρατιωτική επιχείρηση ταλάνιζε την πόλη Τζενίν τα τελευταία δύο 24ωρα, η όποια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έχει αφήσει πίσω της τουλάχιστον 12 νεκρούς και 100 τραυματίες. Συγκεκριμένα, πρόκειται για βάρβαρη κινητοποίηση του ισραηλινού στρατού, Τσαχάλ, στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Η εν λόγω επιχείρηση ονομάστηκε: «Σπίτι και Κήπος», ενώ ακολούθησε, βάσει εντολών, μια σειρά από επιθέσεις ενάντια σε Παλαιστίνιους. Ο στρατός δεν ήταν, σε καμία περίπτωση, φειδωλός. Πυρά και εκρήξεις κατασπάραξαν την πόλη, συμπαρασύροντας και τον καταυλισμό προσφύγων.
«Περίπου 3.000 άνθρωποι έχουν πλέον εγκαταλείψει τον καταυλισμό προσφύγων», δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ ο Καμάλ Αμπού αλ Ρουμπ, αντικυβερνήτης της Τζενίν. Ακόμη, ανέφερε πως οι αρχές μερίμνησαν για τη φιλοξενία των πληγέντων σε σχολικές και λοιπές εγκαταστάσεις. Από μεριάς του, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μέσω δελτίου Τύπου, επικοινώνησε τα εξής: «Οι δυνάμεις μας μπήκαν στη σφηκοφωλιά των τρομοκρατών στην Τζενίν (…) και επιχειρούν να καταστρέψουν κέντρα διοίκησης και να πάρουν μεγάλη ποσότητα όπλων».
Εν μέσω της αιματηρής αυτής σύγκρουσης, οι Παλαιστίνιοι πετούσαν πέτρες στους στρατιώτες, ενώ ο ουρανός είχε μεταμορφωθεί σε μία ατελείωτη ζοφερή μάζα, λόγω των καπνών από τις εκρήξεις και τα φλεγόμενα οδοφράγματα.
Ξεκάθαρα ανοιχτός πόλεμος του ισραηλινού στρατού εναντίον της Τζενίν
Είνα δεδομένο πως, τα στιγμιότυπα που μας συντάραξαν τις τελευταίες δύο ημέρες, μαρτυρούν ανοιχτό πόλεμο και στοχοποίηση της Τζενίν από τον ισραηλινό στρατό, μια κίνηση που φυσικά βρήκε πολέμιους σε διεθνές επίπεδο. Ειδικότερα, η Ιορδανία μίλησε ευθαρσώς για «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» καθώς και «των υποχρεώσεων του Ισραήλ ως δύναμης κατοχής».
Επίσης, η θέση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καταδίκασε τις αιματηρές κινητοποιήσεις και κάλεσε την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Νετανιάχου να «απόσχει από κάθε ενέργεια που θα επιτείνει τις εντάσεις (…) και θα οδηγήσει στη διαιώνιση του κύκλου της βίας». Οι βάναυσες αυτές πρακτικές σπέρνουν στο διάβα τους τον όλεθρο, στερώντας αμέτρητες ανθρώπινες ζωές.
Μάλιστα, υπολογίζεται ότι, από τις αρχές του 2023, σκοτώθηκαν, τουλάχιστον, 186 Παλαιστίνιοι, 25 Ισραηλινοί, μια Ουκρανή κι ένας Ιταλός εν μέσω πυρών της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.
Παύση πυρών από σήμερα στη Τζενίν, αλλά ο αέναος κύκλος της βίας συνεχίζεται
Όπως ανακοινώθηκε από έγκυρες πηγές, ολοκληρώθηκε επισήμως η καταστροφική επίθεση του ισραηλινού στρατού, χωρίς, όμως, αυτό να συνεπάγεται γαλήνη και ηρεμία στον τόπο. Μιας και η κυβέρνηση του Ισραήλ προέρχεται από το χώρο της ακροδεξιάς, επεξεργάζεται συνεχώς πλάνα τόσο στρατιωτικής επέμβασης, όσο και παράνομης προσάρτησης εδαφών της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.
Κι αυτό, διότι –σύμφωνα με τα όσα πιστεύει η κυβέρνηση– οι πόλεις Τζενίν και Ναμπλούς θεωρούνται «κέντρα τρομοκρατίας» –και ειδικά οι προσφυγικοί καταυλισμοί. Όσον αφορά συγκεκριμένα στη Τζενίν, ιδρύθηκε το 1953 για τη μετεγκατάσταση χιλιάδων Παλαιστινίων (που εκδιώχθηκαν το 1948). Έκτοτε, αποτελεί σημείο σφοδρών συγκρούσεων και αντίστασης κατά των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων, όπως το 2002 –με την αιματηρή επίθεση του στρατού.
Συνεπώς, όσο σκληρό κι αν φαίνεται, πιθανότατα μόλις τώρα να άνοιξε ένας νέος κύκλος βιαιοτήτων, ο οποίος δεν αναμένεται να έχει αίσιο τέλος –εκτός, φυσικά, αν επέμβουν διεθνείς δυνάμεις που ασκούν σημαντική επιρροή στην κυβέρνηση του Ισραήλ.
Τωρα που εισβαλει το #Ισραηλ στην #παλαιστινη δεν ειμαστε στην σωστη πλευρα οπως στην Ουκρανια; Δεν πρεπει να στηριξιυμε τους παλαιστινους με οποιο τροπο μπορουμε;
— Alex (@Alex64960205) July 4, 2023
Εξακολουθεί να μας ενοχλεί ο δημόσιος θηλασμός;
Όσο, λοιπόν, η ισραηλινή κυβέρνηση καταδιώκει ανελέητα όσους διαμένουν στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, εμείς αψιμαχούμε σγια το αν ο δημόσιος θηλασμός προκαλεί ή όχι. Που, για να λυθεί αυτή η παρανόηση, δεν προβλέπεται κάποιο νομικό κώλυμα στο δημόσιο θηλασμό. Και είναι δικαώμα κάθε μανούλας να θηλάσει και να μεγαλώσει το παιδί της όπως επιθυμεί.
Εκτός αυτού, το γεγονός ότι μια μανούλα θηλάζει σε δημόσιο χώρο, δεν αποτελεί είδηση. Ή τουλάχιστον, δεν θα έπρεπε να αποτελεί. Διότι, μερικά άρθρα αναπαράγονται καθαρά και μόνο για να συγκεντρώνουν κλικ, δίχως τον απειροελάχιστο σεβασμό. Και τέλος, χρειάζεται κάποια στιγμή να διαχωρίσουμε στο κεφάλι μας πόση φαιά ουσία αξίζει να καταναλώσουμε σε κάτι, αφού δεν έχουν όλες οι καταστάσεις την ίδια βαρύτητα.