Οι αληθινές αστυνομικές ιστορίες (aka τα αστυνομικά μυθιστορήματα) είναι ένα είδος βιβλίων που τα τελευταία χρόνια άρχισε να κερδίζει πολύ έδαφος με τον κόσμο να τα βάζει στις λίστες των best sellers την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας τους.

Τα true crime βιβλία μας δίνουν την ευκαιρία να μάθουμε λεπτομέρειες που, όχι μόνο παρέχουν στους αναγνώστες πληροφορίες για τρανταχτά εγκλήματα, αλλά και δημιουργούν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση για τα θύματα και ρίχνουν φως στα λάθη και τις παραλείψεις του δικαστικού συστήματος. Ποιες είναι, όμως, οι πιο σοκαριστικές αληθινές ιστορίες πίσω από διάσημα αστυνομικά best sellers;  

1. Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173 

Το ξεχωρίσαμε για τις αληθινές ιστορίες που μοιράστηκε μαζί μας από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών. Έχει μπει πολλές φορές σε λίστες με τα best seller των βιβλιοπωλείων και πολλοί αναγνώστες το έχουν ξεχωρίσει για την γραφή του.

Στο βιβλίο αυτό συναντάμε πέντε αληθινές υποθέσεις ανθρωποκτονιών που συγκλόνισαν. Το βιβλίο αυτό, όμως, έχει και μια άλλη ιδιαιτερότητα: Μας αφήνει να γίνουμε μάρτυρες της καθημερινότητας των ανθρώπων που εργάζονται κι ερευνούν εγκλήματα στο Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας Αττικής. Μέσα από το βιβλίο γίνεσαι και εσύ ένα κομμάτι της λύσης του μυστηρίου

Ένας τοξικοεξαρτημένος βρίσκεται σταυρωμένος σε ένα δάσος. Ένας εισοδηματίας δολοφονείται βίαια στο διαμέρισμά του. Και ένας Ολλανδός σκοτώνεται σε μια γειτονιά της Αθήνας. Ένα κοριτσάκι εξαφανίζεται από το σπίτι του. Όλα αυτά τα ανατριχιαστικά εγκλήματα περιγράφονται στις σελίδες αυτού του βιβλίου, έτσι ακριβώς όπως τα έζησαν οι άνθρωποι της ΓΑΔΑ. Οι καταιγιστικές εξελίξεις αυτών των ιστοριών συνθέτουν ένα βιβλίο που θα θυμάσαι για καιρό. 

2. Ονειρεύτηκα το δολοφόνο σου 

Δημοσιογράφος, ερευνήτρια, παρουσιάστρια και συγγραφέας, η Αγγελική Νικολούλη μάς έχει αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια ότι ξέρει να ανταποκρίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην εξιχνίαση στυγερών εγκλημάτων. 

Το «Ονειρεύτηκα το δολοφόνο σου» είναι ένα από τα καλύτερα αστυνομικά μυθιστορήματα και πραγματεύεται την εξαφάνιση μιας νεαρής κοπέλας, καθώς και την αναζήτησή της από μια έμπειρη ερευνήτρια. 

Η έρευνα για τον εντοπισμό του ενόχου δείχνει να μην έχει τέλος, τη στιγμή που ένα ημερολόγιο με ιστορίες από το πολυτάραχο παρελθόν της και προφητείες για το μέλλον φέρνει στην επιφάνεια σημαντικά στοιχεία για την εξιχνίαση της υπόθεσης. 

Η αληθινή ιστορία στα γεγονότα της οποίας βασίζεται το βιβλίο είναι η υπόθεση της αδικοχαμένης 25χρονης Κικής Κούσογλου από τη Βόρεια Ελλάδα που συγκλόνισε το Πανελλήνιο.

Τραγικοί πρωταγωνιστές του δράματος οι γονείς αλλά και ο σύντροφος της – ο δολοφόνος όπως μετά αποδεικνύεται, ο οποίος την αναζητούσε επί εβδομάδες στην εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη, «Φως στο τούνελ». Η υπόθεση έκλεισε με τον εντοπισμό της σορού του θύματος κοντά στο σπίτι της και τη σύλληψη του συντρόφου της μετά από ομολογία του. 

3. Ο διάβολος στη λευκή πόλη

Αφηγείται την αληθινή ιστορία δύο ανδρών, ενός αρχιτέκτονα και ενός κατά συρροή δολοφόνου, των οποίων η μοίρα συνδέθηκε για πάντα με την Παγκόσμια Έκθεση του Σικάγου του 1893. Κύριοι χαρακτήρες του βιβλίου είναι ο Daniel H. Burnham, ένας λαμπρός κι έξυπνος αρχιτέκτονας και ο Henry H. Holmes, ένας όμορφος και σαδομαζοχιστής γιατρός που την βρίσκει με το να φτιάχνει το δικό του «παλάτι» αποπλάνησης, βασανισμού και ακρωτηριασμού νεαρών γυναικών.

Η ιστορία ξεναγεί τον αναγνώστη σε ένα φόνο, μέσα από το μυστήριο στην εποχή της μεγάλης οικονομικής άνθησης, στο τέλος του 19ου αιώνα στις ΗΠΑ. Αν και ο Erik Larson έκανε εκτεταμένη έρευνα για να διασφαλίσει την ακρίβεια της ιστορίας, ορισμένες λεπτομέρειες του βιβλίου είναι καθαρά μυθοπλαστικές.

Μέρη του βιβλίου περιλαμβάνουν επίσης μικρές λεπτομέρειες για τις δολοφονίες, τις οποίες, στην πραγματικότητα, γνώριζαν μόνο ο Holmes και τα θύματά του.

4. Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού 

Ένα αληθινό μυστήριο δολοφονίας για ένα από τα πιο τερατώδη εγκλήματα της αμερικανικής ιστορίας. Το βιβλίο αυτό (και ένα από τα κορυφαία αστυνομικά μυθιστορήματα) ερευνά την ιστορία ενός κατά συρροή δολοφόνου στον Οκλαχόμα το 1920, όπου μέσω μιας σειράς δολοφονιών πλούσιων ανθρώπων, ανακαλύφθηκαν μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου κάτω από τη γη τους.

Αφού απέκτησαν τα δικαιώματα στο δικαστήριο για τα κέρδη από τα κοιτάσματα πετρελαίου που βρέθηκαν στη γη τους, άρχισαν να δολοφονούνται ένας-ένας. Το βιβλίο περιγράφει λεπτομερώς τη νεοσύστατη έρευνα του FBI για τις δολοφονίες τους, καθώς και την τελική δίκη και καταδίκη του κτηνοτρόφου William Hale ως εγκέφαλο πίσω από τα σκληρά εγκλήματα.

5. Μην πεις λέξη

Η αληθινή ιστορία πίσω από το βιβλίο του Patrick Radden Keefe διαδραματίζεται στη Βόρεια Ιρλανδία και ο συγγραφέας μάς αφηγείται την ιστορία της Jean McConville, μιας 38χρονης μητέρας 10 παιδιών, η οποία μεταφέρθηκε από το σπίτι της στο Μπέλφαστ από μασκοφόρους εισβολείς μια νύχτα του 1972. 

Κανένας δεν  εξεπλάγη όταν η Jean McConville εξαφανίστηκε. Όλοι ήξεραν ποιος την είχε πάρει και γιατί. Η ανακάλυψη του σώματός της 31 χρόνια μετά το γεγονός, απλώς επιβεβαίωσε αυτό που όλοι ήδη υποψιάζονταν . Ότι ο IRA την είχε απαγάγει και δολοφονήσει. 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα