Αν όχι μια καινούργια οπτική ή έναν επιπρόσθετο φόβο, τουλάχιστον θα σου χαρίσει ένα καλό γέλιο. Σε κάποιες περιπτώσεις, θα καταλάβετε παρακάτω για τι πράγμα μιλάω – και έναν δυνατό πονοκέφαλο. Κι επειδή η λογοτεχνία είναι η κινητήριος δύναμη και, ταυτόχρονα, ο καθρέφτης μιας κοινωνίας, αλίμονο αν δεν συγκεντρώναμε τα βιβλία με τις πιο καυτές θεωρίες συνωμοσίας. 

Από τον Μεγάλο Αδερφό στον Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο

Είτε μιλάμε για το αριστουργηματικό τελευταίο βιβλίο του Όργουελ είτε για το πολυαναγνωρισμένο μυθιστόρημα του Χάξλει, αμφότερα έχουν περάσει από την ασφαλή σφαίρα της θεωρίας συνωμοσίας και έχουν μπει για τα καλά στο μετασύμπαν της προφητείας. Το «1984» του Τζωρτζ Όργουελ γράφτηκε το 1948 και τοποθετεί τον πρωταγωνιστή του βιβλίου, Γουίνστον Σμιθ, σε μια χώρα με ολοκληρωτικό, απολυταρχικό καθεστώς, όπου όλοι οι κάτοικοι βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση. 

@the_on_life 1984 by George Orwell is considered by many as “The first true dystopian novel”. Although Aldous Huxley's Brave New World came before it, Huxley's future was arguably not quite as grim. Ironically both right wing and left wing pundits, mouthpieces and politicians love to point to 1984 as a reason to avoid the other side's policies. It seems as though Orwell himself grew up quite conservative, but ultimately his views shifted left over time. Anyone who thinks otherwise is reading his work with an impenetrable bias, in my opinion. While I would consider 1984 a book everyone should read at least once in their lifetime, it wasn't a favorite of mine, and I think Brave New World, which it's often compared to, was the better work. Lastly one of my favorite albums, “Heliocentric” by The Ocean features references to Orwell's landmark work in their song Metaphysics of the Hangman . . . . . . . . . . . . #georgeorwell #1984 #aldoushuxley #literature #dystopia #fiction #booktok #classicliterature #animalfarm ♬ original sound – The ON Life

Ο «Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος» του Άλντους Χάξλεϋ μας μεταφέρει σε έναν τέλειο τεχνοκρατικό κόσμο, όπου όλα πάνε βάσει κοινωνικού σχεδιασμού. Οι άνθρωποι δεν γεννιούνται φυσικά, επωάζονται σε κρατικά κέντρα και χωρίζονται σε πέντε ανθρωπότυπους εξ αρχής της γονιμοποίησης τους. Ο ανθρωπότυπος καθορίζει το κοινωνικό και εργασιακό μέλλον κάθε ανθρώπου. Οι ομοιότητες των δύο αυτών μυθιστορημάτων με τη σημερινή εποχή είναι πολλές και ανατριχιαστικές.

Πόλεις γεμάτες κάμερες που παρακολουθούν τους πολίτες όλο το εικοσιτετράωρο, άνθρωποι καταδικασμένοι σε μηδενική ταξική ανέλιξη λόγω εθνικών ή άλλων χαρακτηριστικών, ο παντοδύναμος Τύπος που διαμορφώνει συνειδήσεις και αλλάζει τα γεγονότα όπως επιθυμεί αυτός. Τόσα και άλλα τόσα. Αν έλεγες, βέβαια, σε κάποιον από τους δύο ότι τα λογοτεχνικά τους πονήματα διαβάζονται ως κάτι άλλο από αυτό που είναι, θα γελούσαν.

Μπορεί και όχι.

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο ονομάζεται Νταν Μπράουν

Είναι ο παγκόσμιος μπαμπάς της σύγχρονης λογοτεχνικής συνωμοσιολογίας, με τα βιβλία του να πουλάνε σαν ζεστά ψωμάκια και να μεταφέρονται με τρομερή επιτυχία στον κινηματογράφο. Η σειρά βιβλίων του Νταν Μπράουν με πρωταγωνιστή τον καθηγητή Ρόμπερτ Λάγκντον είναι μια μίξη αστυνομικών, ψευτοιστορικών και συνωμοσιολογικών στοιχείων, που έχουν ως αποτέλεσμα η ίντριγκα και το σασπένς να χτυπάνε κόκκινο. Οι «Άγγελοι και Δαίμονες» είναι το πρώτο βιβλίο και ακολούθησε το ευρέως γνωστό, ακόμα και σε αυτούς που δεν το έχουν διαβάσει, «Κώδικας Ντα Βίντσι».

@byrdgangfamily #conspiracy #conspiracytiktok #conspiracyplot #conspiracytherory #conspiracytheorieshub #conspiracytheorytiktok #conspiracytheorists #conspiracymind #conspiracytheorist #conspiracypalette #davinci #davincicode #thedavincicode #thelastsupper #christ #jesus #jesuschrist ♬ original sound – M&M Family

Συνολικά, έχουν κυκλοφορήσει πέντε βιβλία, τρεις ταινίες και μια τηλεοπτική σειρά. Ο Μπράουν είναι η κύρια αιτία που έχουν μπει οι Ιλουμινάτι στα σπίτια μας και που, σύμφωνα με τον γραφικότατο ιερέα της ενορίας μου, δακρύζει η εικόνα της Παναγίας κάθε φορά που το MEGA παίζει αυτή τη διαβολοταινία με τον πως-τον-λένε.

Αν ζούμε στο Μάτριξ, αυτό είναι από άλλη θεωρία συνωμοσίας, ας με ξυπνήσει κάποιος.

Εναλλακτική πραγματικότητα

Με τοσο πλούσια και πληθωρική εργογραφία σαν τη δική του, ήταν μάλλον αναπόφευκτο να μη χωρέσει και σε αυτήν την κατηγορία.

Ο Φίλιπ Ροθ, ένας από τους μείζονες της αμερικανικής λογοτεχνίας του περασμένου αιώνα, με το βιβλίο του «Η Συνωμοσία Εναντίον της Αμερικής», έδωσε μια εναλλακτική εκδοχή της πλέον ταραχώδους για την ανθρωπότητα περιόδου της σύγχρονης ιστορίας, στην οποία ο Τσαρλς Λίντμπεργκ – και όχι ο Φράνκλιν Ρούζβελτ – είναι αυτός που επικρατεί στις προεδρικές εκλογές του 1940. 

Εθνικός ήρωας λόγω του γεγονότος ότι ήταν ο πρώτος πιλότος που διέσχισε τον Ατλαντικό με μία πτήση, ο Λίντμπεργκ υπήρξε ταυτόχρονα γνωστός και για τις φιλογερμανικές, αντισημιτικές πεποιθήσεις του. Στο μυθιστόρημα του (Εβραίου) Ροθ, ο Λίντμπεργκ ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κρατά τη χώρα του εκτός του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και εξαπολύει στο εσωτερικό μαζικές διώξεις Εβραίων.

Το συναρπαστικό – όσο και αγχωτικό – αυτό βιβλίο μεταφέρθηκε, μάλιστα, και στην τηλεόραση το 2020, σε μια μίνι σειρά πέντε ωριαίων επεισοδίων, που κατόρθωσε να αποτυπώσει την ατμόσφαιρα ζόφου, δυστοπίας και παράνοιας που πλάθει στις σελίδες του ο Ροθ.

Μια φεμινιστική ματιά στις θεωρίες συνωμοσίας

Μιας και πιάσαμε τις τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων, που εμπίπτουν στην κατηγορία μας, δε θα μπορούσαμε να αφήσουμε εκτός την «Ιστορία της Θεραπαίνιδας». Η δημοφιλής, ομότιτλη τηλεοπτική σειρά βασίζεται βεβαίως στο υπερ-επιτυχημένο μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Άτγουντ. 

@nowthis

A special-edition, fireproof copy of Margaret Atwood's book 'The Handmaid's Tale' sold at auction for $130,000, with the money going to an organization that defends freedom of expression.

♬ Documentary music that raises tension – Ken Nakagawa

Η Καναδή συγγραφέας τοποθετεί την πλοκή του δυστοπικού αυτού βιβλίου της σε ένα μελλοντικό σύμπαν, όπου οι γυναίκες υποχρεούνται να επιτελέσουν τον ένα και μοναδικό ρόλο για τον οποίο προορίζονται: Την τεκνοποίηση. Όσες αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να πειθαρχήσουν στους κανονισμούς του απολυταρχικού καθεστώτος, είτε θα καταλήξουν κρεμασμένες στο Τοίχος, είτε θα σταλούν εξόριστες, δια βίου, στις λεγόμενες «Αποικίες». 

Το μυθιστόρημα κυκλοφόρησε το 1985, αποσπώντας ένθερμες κριτικές και ένα σεβαστό αριθμό βραβείων, ενώ θεωρείται μέχρι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα βιβλία της σύγχρονης λογοτεχνίας του φανταστικού. Μάλιστα, σε πολλούς ακαδημαϊκούς κύκλους το βιβλίο θεωρείται σταθμός (και) της φεμινιστικής λογοτεχνίας.

Τέλος, θα τολμήσω να συμπεριλάβω και τον Δημοσθένη Λιακόπουλο, που μας μύησε στη συνωμοσιολογία με τη μαγνητική πειθώ και τον μελιστάλακτο λόγο του. Σε αυτά τα βιβλία θα βρείτε συναρπαστικές θεωρίες συνωμοσίας, πέρα από κάθε φαντασία!

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα