Πάνω από 66.2 εκατ. views έχουν μέχρι αυτή τη στιγμή τα βίντεο στο TikTok με hashtag #gettingoffbirthcontrol, που αφορούν τη διακοπή λήψης αντισυλληπτικών.

Το trend του τερματισμού χρήσης αντισυλληπτικών είναι υπαρκτό σε TikTok και Instagram, πλατφόρμες στις οποίες ενδημούν οι γυναίκες της Gen Z –και οι έφηβες της Gen A που ακολουθούν κατά πόδας– κι αποτελούν τα κύρια κανάλια ενημέρωσής τους. Πολλές νεαρές γυναίκες με εκατοντάδες χιλιάδες followers βγαίνουν μπροστά με την επίφαση της εξειδικευμένης γνώσης και μοιράζονται ιστορίες με τίτλους όπως «Το να κόψω το χάπι ήταν η καλύτερη απόφαση της ζωής μου» ή «Πώς τα αντισυλληπτικά κατέστρεψαν το σώμα μου για πάντα».  

Αν σε τέτοιου είδους βίντεο, βρίσκουμε μια κάποια δόση αλήθειας, φιλτραρισμένη φυσικά, μέσα από την υποκειμενικότητα της καθεμίας, υπάρχουν επίσης, πολλές φορές, αβάσιμοι συσχετισμοί και αυθαίρετα, επισφαλή συμπεράσματα. Χωρίς να θέλουμε να ακουστούμε γερο-millennials, ναι, η τεράστια επιδραστικότητα των TikTok creators μπορεί να γίνει και επικίνδυνη, όταν καταπιάνονται με ιατρικά θέματα, τα οποία μόνο οι ειδικοί επιστήμονες μπορούν να αναλύσουν. 

Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Η εμπειρία της κάθε γυναίκας είναι διαφορετική και απόλυτα σεβαστή. Κι αν αρκετές γυναίκες έχουν ταλαιπωρηθεί με αντισυλληπτικά που δεν ανταποκρίνονταν στις ανάγκες του οργανισμού τους, άλλες τόσες έχουν βοηθηθεί σημαντικά στην αντιμετώπιση σοβαρών και επώδυνων παθήσεων, όπως της ενδομητρίωσης και του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Τα ζητήματα υγείας των γυναικών δεν (θα έπρεπε να) προσφέρονται για σκληρά παιχνίδια influencing, με απώτερο στόχο τη χειραγώγηση του αλγορίθμου του TikTok και το virality.

Οι γιατροί τονίζουν ότι τα αντισυλληπτικά είναι δοκιμασμένα επί σειρά ετών σε εκατομμύρια γυναίκες, από τη δεκαετία του 1960 που εγκρίθηκαν για πρώτη φορά στην Αμερική. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα, έχουν σπάνιες, αλλά σοβαρές παρενέργειες – δεν θα βρεθεί ειδικός να διαφωνήσει ως προς αυτό.

Σε ένα μικρό ποσοστό γυναικών, μπορεί να προκαλέσουν εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση, καρδιαγγειακά επεισόδια, αρτηριακή υπέρταση, διαταραχές στην ηπατική λειτουργία της χοληδόχου κύστεως, για αυτό και αντενδείκνυνται σε ασθενείς με σχετική προδιάθεση. 

Μέλη της ιατρικής κοινότητας, με τους οποίους μιλήσαμε για τις ανάγκες αυτού του άρθρου, παραδέχονται ότι η ασάφεια και η έλλειψη διαφάνειας σε σχέση με τις σπάνιες, αλλά και τις πιο συχνές, ελαφριές παρενέργειες οδηγούν τις γυναίκες να αναζητήσουν μια άλλη εναλλακτική «αλήθεια» στα βάθη του ίντερνετ. 

Ιατρικός σεξισμός και δυσπιστία των νέων γυναικών

Πολλοί/ές ασθενείς έχουν μιλήσει για κακές εμπειρίες με επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι απέρριπταν τους προβληματισμούς τους και δεν έδιναν τη δέουσα προσοχή στα συμπτώματά τους. Ειδικά στα ζητήματα γυναικολογικής υγείας ο ιατρικός σεξισμός είναι υπαρκτό φαινόμενο κι έχει συντελέσει αποφασιστικά σε λάθος διαγνώσεις, πολλά χρόνια αχρείαστου πόνου, ακόμα και διακινδύνευση της ζωής των ασθενών. 

Σε πολλές περιπτώσεις, η σωτήρια διάγνωση λ.χ. ενδομητρίωσης έχει καθυστερήσει χρόνια, και λόγω των ριζωμένων προκαταλήψεων περί «υπερβολικών γυναικών που όλα είναι στο μυαλό τους». Για του λόγου το αληθές, έρευνα της εφημερίδας Guardian κατέδειξε ότι οι γυναίκες έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να λάβουν συνταγή για οπιούχα παυσίπονα μαζί με την προτροπή να μάθουν να ζουν με τον πόνο, αντί για την κατάλληλη διάγνωση.

Δεν είναι παράλογο το γεγονός ότι οι έφηβες και οι γυναίκες στην αρχή της δεκαετίας των 20 νιώθουν δυσπιστία απέναντι σε μια μερίδα της ιατρικής κοινότητας. Αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι και η πιο επιρρεπής να θεωρήσει την αγαπημένη του influencer κάτι ανάμεσα σε δικό της άνθρωπο και αυθεντία, και να πιστέψει αυτό που θα ακούσει να επαναλαμβάνεται ως αδιαμφισβήτητο γεγονός σε χιλιάδες TikTok και Instagram video. 

Οι holistic wellness coaches και οι επικίνδυνες «φυσικές μέθοδοι αντισύλληψης»

Παραγωγοί περιεχομένου που παρουσιάζονται με βαρύγδουπους αλλά, εν πολλοίς, κενούς περιεχομένου τίτλους, holistic wellness coach για παράδειγμα, προτρέπουν τις γυναίκες να διακόψουν τα αντισυλληπτικά χάπια και να βασιστούν σε άλλες «φυσικές μεθόδους αντισύλληψης», που αποδεδειγμένα μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, όπως το σεξ τις λιγότερο γόνιμες μέρες του κύκλου.    

Ειδικά στην Αμερική, γυναικολόγοι αναφέρουν σε άρθρο της Washington Post ότι τον τελευταίο καιρό, αρκετές γυναίκες έρχονται να υποβληθούν σε άμβλωση, αφ’ ότου σταμάτησαν να παίρνουν αντισυλληπτικά, επηρεασμένες από τους κινδυνολόγους των social media. Οι ίδιες δεν χρησιμοποιούσαν ούτε προφυλακτικό, καθώς φαίνεται ότι πίστεψαν στην αποτελεσματικότητα μεθόδων, όπως η «χαρτογράφηση» της περιόδου τους.  

Στη Σκωτία, οι γιατροί αναφέρουν ότι το ποσοστό των αμβλώσεων αυξήθηκε σημαντικά μεταξύ 2021 και 2022. Επίσης, για πρώτη φορά, υπήρξε άνοδος στον αριθμό των κοριτσιών 16-19 ετών που υποβλήθηκαν σε άμβλωση. Οι επιστήμονες βλέπουν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των αριθμών αυτών και των εξαιρετικά δημοφιλών βίντεο στα social media που αναφέρουν παραπλανητικές πληροφορίες για τα αντισυλληπτικά, όπως ότι προκαλούν στειρότητα και όγκο στον εγκέφαλο. 

Η μεγαλύτερη ανησυχία του ιατρικού κόσμου είναι ότι τα πολύ νέα κορίτσια πείθονται να μην ξεκινήσουν ή να διακόψουν τη συγκεκριμένη μέθοδο αντισύλληψης, χωρίς να καταλαβαίνουν πραγματικά ποιες είναι οι άλλες διαθέσιμες επιλογές.

Διαχρονικοί μύθοι γύρω από τα αντισυλληπτικά και social media

Η TikTok τάση κατά των αντισυλληπτικών δισκίων φαίνεται ότι έχει ανασύρει στην επιφάνεια ενισχυμένους, ορισμένους διαχρονικούς μύθους, γύρω από αυτά τα σκευάσματα, όπως ότι συνδέονται με την αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου, κυρίως του μαστού και του τραχήλου της μήτρας. 

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Νικόλαο Βλάχο, «οι περισσότερες μελέτες μέχρι τώρα δεν έδειξαν αυξημένο συνολικό κίνδυνο καρκίνου σε γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια. Αντιθέτως, πάρα πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών προστατεύει από τον καρκίνο της ωοθήκης και του ενδομητρίου». 

Πρέπει να πούμε ότι ως προς το θέμα του καρκίνου, οι έρευνες συνεχίζονται, διότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις εντός της επιστημονικής κοινότητας. Επίσης, ο Δρ Βλάχος αναφέρει σχετικά με την αύξηση του σωματικού βάρους, για την οποία συχνά ενοχοποιούνται τα αντισυλληπτικά, ότι καμία μελέτη μέχρι τώρα δεν έχει επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα αντισυλληπτικά είναι πανάκεια και φυσικά δεν πρέπει να λαμβάνονται χωρίς την προτροπή του γιατρού. Σίγουρα αυτό το άρθρο δεν γράφτηκε ούτε για να ενθαρρύνει, ούτε για να αποτρέψει καμία γυναίκα από το να πάρει το συγκεκριμένο σκεύασμα. 

Ευτυχώς, όλο και περισσότεροι γιατροί τάσσονται υπέρ της έκθεσης όλων των παραμέτρων στις ασθενείς τους, οι οποίες σήμερα ανησυχούν περισσότερο για τις παρενέργειες των αντισυλληπτικών, παρά για την αποτελεσματικότητά τους ως μεθόδου αντισύλληψης, την οποία τόσα χρόνια τόνιζε η ιατρική κοινότητα. 

Γυναικολογικά ινστιτούτα και οργανισμοί ανά τον κόσμο, όπως το American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) έχουν κάνει ισχυρή σύσταση στους γυναικολόγους να μιλούν ανοιχτά για τις συχνές παρενέργειες των αντισυλληπτικών, οι οποίες περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, ναυτία, ευαισθησία στο στήθος και αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους. 

Η διαφάνεια και η ουσιαστική συζήτηση γύρω από τις ανησυχίες των ασθενών μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά κατά της διάχυτης παραπληροφόρησης, του αντιεπιστημονισμού και της σχετικοποίησης της αλήθειας. 

Κάπου ανάμεσα στη δαιμονοποίηση των αντισυλληπτικών που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο TikTok, και στο άλλο άκρο, την απόκρυψη κάθε πιθανής αρνητικής συνέπειας, κρύβεται μια αλήθεια πολύ σημαντική για το σώμα μας και την ελευθερία να σχεδιάσουμε τη ζωή μας, χωρίς προβλήματα που η επιστήμη έχει λύσει δεκαετίες τώρα. 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
2
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα