Η απώλεια και ο θάνατος είναι καταστάσεις που, αργά ή γρήγορα, όλοι καλούμαστε να βιώσουμε και να αντιμετωπίσουμε.

Η αντιμετώπιση της απώλειας ήταν εξαιρετικά δύσκολη για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η οποία ανέτρεψε τις ζωές μας, αφού μας ανάγκασε να παραμείνουμε απομακρυσμένοι κοινωνικά για μήνες. 

Ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε ακόμη να βρούμε παρηγοριά και βοήθεια στη διαχείριση του πόνου και της απώλειας ενός αγαπημένου μας προσώπου, είναι μέσα από τα βιβλία. Αυτά τα χάρτινα, βιβλιοδετημένα αντικείμενα που μπορούν να λειτουργήσουν ως δεκανίκι σε κάθε περίοδο της ζωής μας, χαρούμενης ή μη. 

Γι’ αυτό, λοιπόν, συγκεντρώσαμε μερικά μη λογοτεχνικά βιβλία για εφήβους και ενήλικες, τα οποία αισίως θα προσφέρουν ένα αποκούμπι στήριξης και κατανόησης σε όσους πενθούν ή αναζητούν το νόημα της ζωής και του θανάτου. 

The Aftergrief: Finding Your Way Along the Long Arc of Loss της Hope Edelman

Το πένθος είναι μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση και ο θάνατος ενός αγαπημένου μας προσώπου μπορεί να γίνει τόσο συναισθηματικά επώδυνος, που να οδηγήσει σε μακροχρόνια θλίψη.

Μέσα από εκτεταμένη έρευνα, προσωπικές ιστορίες και συνεντεύξεις με ειδικούς από τον τομέα της ψυχικής υγείας, η Edelman – μέσα από το βιβλίο της – προσφέρει καθοδήγηση για το πώς να διαχειριστείτε τις στιγμές μεγάλης απώλειας και θλίψης.

Επιπλέον, εξηγεί πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτή την εμπειρία για να βοηθήσετε άλλους να επιβιώσουν, να αντιμετωπίσουν αντίστοιχες καταστάσεις, να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να προχωρήσουν στη ζωή τους.

It’s OK That You’re Not OK: Meeting Grief and Loss in a Culture That Doesn’t Understand της Megan Devine

Η θλίψη είναι μια μοναχική κι οδυνηρή εμπειρία που οι άνθρωποι συχνά φοβούνται. Σε αυτό το βιβλίο, η Megan Devine εξηγεί γιατί η θλίψη είναι μια «φυσιολογική διαδικασία και όχι κάτι που πρέπει να αποφεύγεται». Εκτός αυτού, παρέχει χρήσιμες συμβουλές ζωής για το πώς να επουλώσετε τις πληγές σας με τον δικό σας ρυθμό.

Ακόμη, θα βρείτε ενότητες που επικεντρώνονται στον τρόπο αλληλεπίδρασης με φίλους και συγγενείς, οι οποίοι μπορεί να μην ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Επιπροσθέτως, συμπεριλαμβάνει συμβουλές για το πώς να βοηθήσετε έναν φίλο που πενθεί, καθώς επίσης και προτάσεις για το πώς να δημιουργήσετε τη δική σας ομάδα υποστήριξης.

How We Live Now: Scenes from the Pandemic του Bill Hayes

Αυτή η μικρή συλλογή δοκιμίων καλύπτει τις μικρές χαρές, αλλά και την ανείπωτη απώλεια που βίωσε ο συγγραφέας κατά τους δύο πρώτους μήνες της πανδημίας COVID-19.

Εξιστορεί τις στιγμές πριν και μετά στη Νέα Υόρκη με φωτογραφίες δρόμου και προσωπικές ιστορίες, ενώ παράλληλα αναλογίζεται την απουσία του εκλιπόντος συντρόφου του, του νευρολόγου και συγγραφέα, Oliver Sacks.

Beyond loss in a pandemic: Find hope and move through grief after someone close to you dies της Linda Donovan

Το «Beyond Loss in a Pandemic» της Linda Donovan απαντά σε πολλές και δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με το πένθος στη σύγχρονη εποχή. Συγχρόνως, προσφέρει δοκιμασμένες μεθόδους αντιμετώπισης της θλίψης που είναι χρήσιμες ακόμη και μετά την πανδημία.

Η συγγραφέας προσεγγίζει προσεκτικά το θέμα του πένθους, ενώ ταυτόχρονα αναφέρεται και στην απώλεια του συζύγου της. Οι συμβουλές της δεν είναι κοινές για όλους, αλλά διερευνά πολλές προσεγγίσεις (τόσο μέσω κλινικής έρευνας, όσο και προσωπικών ιστοριών), καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα εμπειριών γύρω από την αντιμετώπιση του πένθους. 

The Essential Guide to Life After Bereavement: Beyond Tomorrow των Judy Carole Kauffman και Mary Jordan  

Η απώλεια είναι ένα φυσικό κομμάτι της ζωής και αυτό το βιβλίο παρέχει πλήρη καθοδήγηση για μια ποικιλία σημαντικών πτυχών του πένθους. Επί παραδείγματι, πώς να μεταφέρετε τα δυσάρεστα νέα στους άλλους (συμπεριλαμβανομένων παιδιών, ατόμων με νοητικές αναπηρίες ή άνοιας).

Συν τοις άλλοις, εξηγεί αναλυτικά πώς να διαχειρίζεστε τα συναισθήματα ενοχής, τις συναισθηματικές μεταπτώσεις και τυχόν οικογενειακές συγκρούσεις που ενδέχεται να προκληθούν. Ακόμη, παρέχει χρήσιμες συμβουλές για το πώς να διαχειριστείτε προσωπικά αντικείμενα, μνημόσυνα, επετείους και να προετοιμαστείτε για μια ζωή πέρα ​​από το πένθος.

«Πεθαίνουμε. Ίσως αυτό να είναι το νόημα της ζωής. Αλλά όσο ζούμε, εκφραζόμαστε με τη γλώσσα. Αυτό ίσως να είναι το σύστημα μέτρησης της ζωής μας» 

-Toni Morrison.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα