Καθαρά Δευτέρα

Η Καθαρά Δευτέρα, διαχρονικά, προσφέρει μια αναγκαία ανάσα σε όσους και σε όσες μπορούν να ξεκλέψουν εκείνο το τριήμερο, προκειμένου να αποσυμπιεστούν, να ταξιδέψουν σε έναν επαρχιακό προορισμό με πλούσια βλάστηση, καθώς επίσης και να απολαύσουν παραδοσιακές λιχουδιές, βάσει των εθίμων, με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Μια τέτοια ανάπαυλα είναι σπουδαίο δώρο μέσα στην πιεστική καθημερινότητα, ειδικά σε μια χρονική περίοδο, όπως αυτή του Μαρτίου, διότι δεν εντοπίζονται πολλές ευκαιρίες για διαλείμματα από τις ασφυκτικές υποχρεώσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ενδέχεται να υπάρξουν λόγοι (εργασιακοί, οικογενειακοί, προσωπικοί κ.λπ.), οι οποίοι θα μας αναγκάσουν να παραμείνουμε στα αστικά κέντρα.

Πράγματι, αυτό το σενάριο δεν φαντάζει ιδανικό, αλλά η ελληνική πρωτεύουσα ξέρει πολύ καλά πώς να δημιουργεί μια ευχάριστη ατμόσφαιρα για τα παιδιά της. Ιδού, λοιπόν, 5 δωρεάν εκδηλώσεις στην Αθήνα για την Καθαρά Δευτέρα, στην περίπτωση που έμεινες πίσω, αγναντεύοντας την Ακρόπολη.

Τα «Κούλουμα» στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος γιορτάζει τα «Κούλουμα» με τραγούδια και χορούς από απ’ όλες τις περιοχές του Ελληνισμού. Τη Δευτέρα 18 Μαρτίου, υποδεχόμαστε τη Σαρακοστή και την Άνοιξη με χαρταετούς, κέφι και φαντασία!

Από τις 12:00 έως τις 15:00, ο καθηγητής εθνομουσικολογίας, Λάμπρος Λιάβας, επιμελείται και παρουσιάζει, στο Ξέφωτο, ένα πανόραμα της ελληνικής μουσικής και χορευτικής παράδοσης, σε μια ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή στην τελετουργία του παραδοσιακού γλεντιού.

Γνωρίζοντας όσο λίγοι άνθρωποι τους κώδικες της παραδοσιακής μας μουσικής, μέσα από μελέτες, ακαδημαϊκές εργασίες αλλά και οδοιπορικά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ο Λάμπρος Λιάβας μας καλεί να ξεπροβοδίσουμε την Αποκριά με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Αποκριάτικοι μιμικοί χοροί μπλέκονται με καλαματιανά, καγκέλια και τσάμικα, ηπειρώτικα πωγωνίσια, μακεδονίτικα συρτά, θρακιώτικα ζωναράδικα, πολίτικα χασάπικα, σμυρναίικους καρσιλαμάδες, κρητικά πεντοζάλια και νησιώτικους μπάλους.

Τον τόνο δίνουν τα παραδοσιακά χάλκινα πνευστά από την περίφημη «Μπάντα της Φλώρινας των αδελφών Βαλκάνη», καθώς και το δυναμικό μουσικό σχήμα «Επτάσημο» με τον Ηλία Γάκο και την Αυγερινή Γάτση στο τραγούδι.

Στο γλέντι συμμετέχουν, ο Πόντιος λυράρης Ηλίας Υφαντίδης καθώς και ο Κρητικός λυράρης Μανώλης Μπουνταλάκης με την παρέα του. Η χορευτική ομάδα του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται Κομνηνοί» (επιμέλεια: Κώστας Σαββινίδης), μας προσκαλεί να πιαστούμε στους κύκλους του χορού!

Καθαρά Δεύτερα στο Περιστέρι

Ο Δήμος Περιστερίου διοργανώνει ξεχωριστές εκδηλώσεις και δραστηριότητες για να γιορτάσουμε όλοι μαζί τις Απόκριες 2024, μικροί και μεγάλοι, στον κλειστό χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου Περιστερίου.

Με βάση το αντίστοιχο πρόγραμμα εκδηλώσεων, την Καθαρά Δευτέρα αναμένεται να δούμε στο Περιστέρι τη μεγαλύτερη λαγάνα, με 3 μέτρα πλάτος και 4 μέτρα (!) μήκος. Ακόμη, θα διεξαχθεί μεγάλο παραδοσιακό γλέντι με παράλληλες δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους, όπως facepainting, κουκλοθέατρο και θέατρο σκιών.

(Φωτογραφία από την ιστοσελίδα του Δ. Περιστερίου)

Εκδηλώσεις από το Δήμο Αθηναίων

Τα σωστά τα «Κούλουμα» γιορτάζονται στο Λόφο Φιλοπάππου. Ειδικότερα, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με το μουσικό περίπατο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, ενώ οι πρώτοι χαρταετοί θα χρωματίζουν τον ουρανό. Εν συνεχεία, ακολουθεί συναυλία από το συγκρότημα «Χάρισμα», ενώ ταυτόχρονα, στο πάρκο ΚΑΠΑΨ, θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό γλέντι με μουσική, χορούς και σαρακοστιανά εδέσματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων.

(Φωτογραφία αρχείου/Eurokinissi)

‘Έκθεση «Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη»

Η ιστορία μας, είμαστε εμείς.

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Αρχείο Γ. Κωνσταντινίδη παρουσιάζουν την έκθεση «Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη» στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, Βασ. Σοφίας 11 (είσοδος από οδό Σέκερη).

Η έκθεση, με στόχο την ανάδειξη της ατμόσφαιρας της Θεσσαλονίκης στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα μέσα από αδημοσίευτα ιστορικά τεκμήρια, παρουσιάστηκε αρχικά στη Θεσσαλονίκη σε τρεις κύκλους: Ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης με θεματική την αστική κοινωνία και τον πολιτισμό. Στη συνέχεια, ο δεύτερος κύκλος, με αντικείμενο την εκπαίδευση και τον αθλητισμό, παρουσιάστηκε στη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης. Ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάστηκε το εμπόριο και η επιχειρηματικότητα στην πόλη κατά τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα.

Στη συνολική παρουσίασή της και μεταφορά της στην Αθήνα, οι επισκέπτες και οι επισκέπτριες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στη Θεσσαλονίκη των τελών του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού και να γνωρίσουν τους αστούς —Εβραίους και Χριστιανούς— της πόλης μέσα από την κοινή τους παρουσία στον πολιτισμό, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, το εμπόριο και την επιχειρηματικότητα. Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται κυρίως από το εξαιρετικά πλούσιο αρχείο Γεωργίου Κωνσταντινίδη και τις πολύτιμες συλλογές του Εβραϊκού μουσείου Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τα τέλη Απριλίου 2024 και θα πλαισιωθεί με εκπαιδευτικά προγράμματα και παράλληλες εκδηλώσεις.

(Φωτογραφία από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος της Βουλής)

Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, έκθεση φωτογραφίας: «Beyond lens / Art unleashed»

Στο Moxy Athens Hotel, υπό τη διαχείριση της SWOT Hospitality, παρουσιάζεται η φωτογραφική έκθεση του Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη, μια ακροβασία ανάμεσα στον κόσμο του πραγματικού και του φαντασιακού.

Ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης μέσα από τη μαγεία των εικόνων του αποδεικνύει ότι ο φωτογραφικός φακός, όταν βρεθεί στα κατάλληλα χέρια, μπορεί να αποτυπώσει όχι μόνο όσα φαίνονται, αλλά και την αθέατη, μεταφυσική πλευρά των πραγμάτων.

Η έκθεση «Beyond lens / Art unleashed» δείχνει πώς η εικαστική φωτογραφία υπερβαίνει την απλή απεικόνιση, καθοδηγώντας τον θεατή να αναζητήσει και να επιτύχει συναισθηματική σύνδεση, ξεπερνώντας τα περιοριστικά πλαίσια χώρου και χρόνου. Ο θαυμαστός κόσμος του Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη έχει ξεχωρίσει για τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώνει και αναδεικνύει τις αφηρημένες φόρμες και μορφές. Κάθε εικόνα αποτελεί και ένα αυτόνομο σύμπαν, αφηγείται μία ιστορία που εμπεριέχει πολλές αναγνώσεις, μας προσκαλεί σε μία γιορτή όσων βλέπουμε και όσων θα θέλαμε να δούμε. Το ανθρώπινο στοιχείο είναι με έναν τρόπο πάντα παρόν, ακόμη και όταν το μόνο που έχει αφήσει είναι το υπαινικτικό του αποτύπωμα.

Η πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο «RAW» πραγματοποιήθηκε το 2017 στην Αθήνα και έκτοτε έργα του έχουν φιλοξενηθεί σε σημαντικούς χώρους εντός και εκτός Ελλάδας: στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη, στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, στην «Artzone42 Gallery», στην «Γκαλερί του Νότου» Καψιώτης, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ρομάντσο» στην Αθήνα και στη «Venus Art Gallery» στη Μύκονο, Estacao Expo στην Πορτογαλία, the SwissArt Expo και Urbanside Gallery στη Ζυρίχη, Tana Art Space στη Βενετία, Boomer Gallery στο Λονδίνο, the Art Number 23 UK Gallery, Wynwood Art Hotspot στο Μαϊάμι, the Nolita Artspace στη Νέα Υόρκη, κ.ά.

Έχει συνεργαστεί με την UNESCO, στο πλαίσιο εικαστικής δράσης το 2019-20, έχει συμμετάσχει στα Southern Balkan Photo Festivals, έχει συνεργαστεί με την εταιρεία ειδησεογραφικών υπηρεσιών «Jacasseur», το περιοδικό «The Black Rabbit» στη Νέα Υόρκη ως contributing creative director, το «Somewhere Magazine» και έχει διακριθεί στα 5th 35Awards International Photo Awards. Δουλειά του έχει δημοσιευθεί σε περιοδικά και βιβλία παγκοσμίως, όπως VANITY FAIR UK, Artist Talk Magazine London, No Name Collective London, Docu Magazine, Artist Close Up, Bruxelles Art View, The Black Rabbit, κ.ά.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
1
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα