Με εκκωφαντικό τρόπο, η ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση μπήκε στα βάθη της ελεύθερης αγοράς. Η Νεφέλη Μεγκ έκανε απλά την αρχή.
‘THIS IS NOT A SCAM’, γράφει στην αρχή του κάθε ποστ της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram η Νεφέλη Μεγκ. Αριστερά και δεξιά της φράσης έχει κοτσάρει δύο emoticon-σειρήνες. Δεν ξέρω για εσάς αλλά, όταν ένας άνθρωπος μου συστήνει κάτι ως «μη απάτη», χωρίς να τον έχω ρωτήσει, τότε γίνομαι αυτομάτως καχύποπτος. Λίγο πιο κάτω στο κείμενο καταλαβαίνω ακριβώς τι έχει συμβεί.
«Μπορείς», λέει πάντα η Νεφέλη Μεγκ, «να αποκτήσεις αναγνωρισμένο πτυχίο νομικής από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης σπουδάζοντας στην Ελλάδα; YES». Και ενώ είσαι στην καλή χαρά, λέμε τώρα, που η Σορβόννη ήρθε στην Ελλάδα μας, διαβάζεις και τη συνέχεια.
Η διαδικασία είναι η εξής: Μπαίνεις στην ιστοσελίδα του κολλεγίου, συμπληρώνεις μέχρι το τέλος του μήνα τη φόρμα ενδιαφέροντος και είσαι έτοιμος. Αν μάλιστα θες να είσαι ακόμα πιο άνετος, γράφεις στα σχόλια ένα «nefelimeg» και θα πάρεις μία γενναιόδωρη έκπτωση 50% στα δίδακτρα (τα οποία δεν ξέρουμε βέβαια πόσο κοστίζουν). Ποτέ ένα πτυχίο νομικής δεν ήταν πιο απλό.
Δίνοντας πτυχία με giveaway
Aν κάποιος ή κάποια από εσάς είχε ακόμα μία πενιχρή έστω ελπίδα για το μέλλον αυτού του τόπου, να σας βάλω όλο το παραπάνω σε μία πρόταση: Μία από τις πιο γνωστές Ελληνίδες influencers, φιλελεύθερης γενικά ιδεολογίας, έκανε giveaway σπουδές για ένα πτυχίο νομικής. Και αυτό πράγματι δεν είναι SCAM.
Στην πραγματικότητα εδώ που τα λέμε η Νεφέλη Μεγκ δεν έκανε τίποτα παράνομο και θα ήταν τελείως λάθος να στραφούμε για ακόμα μία φορά σε αυτήν, να κάνουμε προσωπικό το πραγματικό ζήτημα που ανέδειξε αυτό το άβολο μονόλεπτο διαφημιστικό βίντεο.
Εξάλλου, με βάση το κυβερνητικό νομοσχέδιο που κατάφερε επιτέλους να «εκπολιτίσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα», δεν υπάρχει ψέμα. Το συγκεκριμένο κολλέγιο πράγματι παρέχει αναγνωρισμένο πτυχίο νομικής. Πράγματι με το που αποφοιτάς έχεις πλήρη επαγγελματική αναγνώριση, εγγραφή και νομική άσκηση σε κάποιον εκ των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας.
Εντάξει, υπήρχε ένα μικρό προβληματάκι. Στο διαφημιστικό κείμενο έγραφε ότι επρόκειτο για πτυχίο του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, πράγμα που φυσικά δεν είναι καθόλου ακριβές (για να το πούμε ευγενικά). Πλέον στο ποστ υπάρχει σε παρένθεση η διευκρίνιση από την ίδια τη Μεγκ: «Universite Sorbonne Paris Nord, γιατί υπήρξαν παρεξηγήσεις».
Βλέπετε, όπως σχολιάζει κάτω από το ποστ μία δημοσιογράφος, απόφοιτη του συγκεκριμένου κολλεγίου, είναι τελείως παραπλανητικό το να λες στους επίδοξους φοιτητές-πελάτες ότι «θα είναι απόφοιτοι και απόφοιτες Σορβόννης».
Από κάτω το ίδιο το κολλέγιο μπαίνει στην κόντρα και απαντάει, μέσω του λογαριασμού του στο Instagram, προσπαθώντας να αποκαταστήσει την αλήθεια με παραπομπή στo λήμμα του Πανεπιστημίου της Σορβόννης στη…Wikipedia. «Έκανα την έρευνά μου στο Google» φάση. Κλασική Σορβόννη.
Στην ομορφιά των ιδιωτικών πανεπιστημίων
Μικρή σημασία έχουν βέβαια όλα αυτά. Κανείς δεν θα πιστέψει στα σοβαρά ότι κάποιος που έχει πάρει giveaway πτυχίο εξ αποστάσεως είναι «απόφοιτος Σορβόννης». Το πρόβλημα έγκειται όμως στο ότι όλο αυτό είναι μία καταφανής απόδειξη της βίαιης εισόδου της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περίφημη ελεύθερη αγορά η οποία φυσικά δεν γίνεται με όρους Σορβόννης αλλά… βαθιάς Ελλάδας.
Τι σημαίνει αυτό; Σε μία χώρα όπου η εκπαίδευση υπήρξε ένας από τους ελάχιστους τρόπους κοινωνικής κινητικότητας, οι πλούσιοι αποκτούν ακόμα ένα όπλο προκειμένου να παραμείνουν πλούσιοι. Οι φτωχοί ακόμα ένα εμπόδιο στο να βελτιώσουν τη ζωή των παιδιών τους.
Με βάση το νέο αλλοπρόσαλλο «αυστηρό» πλαίσιο, που μας υποσχέθηκε δήθεν άνοιγμα μόνο παραρτημάτων σοβαρών πανεπιστημίων του εξωτερικού, οποιοδήποτε συνεργαζόμενο με αυτά πανεπιστήμιο θα ανοίγει εδώ ένα παράρτημα, θα κοτσάρει ένα «θα σε κάνουμε απόφοιτο Σορβόννης» διπλά στο giveaway και θα κάνει χρυσές δουλειές. Όλοι ευχαριστημένοι. Εκτός βέβαια από τους αποφοίτους των δημοσίων πανεπιστημίων.
Αυτά, έλεγαν οι υποστηρικτές των ιδιωτικών πανεπιστημίων, θα τα λύσει η ελεύθερη αγορά. Πώς; Ένας πελάτης που έχει νομικά μπλεξίματα θα πρέπει να ψάξει ανάμεσα στους απόφοιτους Σορβόννης, ποιοι είναι πραγματικοί και ποιοι οι συνεργαζόμενοι.
Προφανώς, η ούτως ή άλλως αντιδιανοουμενίστικη ελληνική κοινωνία ελάχιστα θα ασχοληθεί με την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών. Το γεγονός δηλαδή ότι οι σπουδές στο πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο ένα χαρτί-εφόδιο για την αγορά εργασίας αλλά μία διαδικασία που σε αλλάζει και σε διαμορφώνει ως άνθρωπο. Η σημασία της επιστήμης και της γνώσης στην εξέλιξη της κοινωνίας από καιρό θεωρείται ιδεοληψία και τρύπα που ρουφάει χρήμα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο που έχει στηθεί, προφανώς είναι στενόμυαλο να τα ρίχνουμε σε μία influencer η οποία το μόνο που έκανε ήταν να τολμήσει το πρώτο βήμα. Στο μέλλον, δυστυχώς, το να κάνει giveaway πανεπιστημιακές σπουδές η Μεγκ, ο Κοψιάλης ή η J. Touni θα είναι απλώς μέρος μίας ούτως ή άλλως δυστοπικής κανονικότητας.