Αν ρωτήσει κανείς έναν συγγραφέα τι είναι αυτό που τον κάνει να γράφει τόσο καλά, το σίγουρο είναι ότι θα αποδώσει το ταλέντο του στην ανάγνωση δεκάδων βιβλίων.

Ακόμη και οι μεγαλύτεροι λογοτέχνες χρειάζονται χρόνο για να διαβάσουν και να βρουν έμπνευση και διαφυγή στα λόγια άλλων δημιουργών. Πιθανόν να σας έχει συμβεί κάποια στιγμή να αγαπήσετε τόσο πολύ έναν συγγραφέα που να θελήσετε να ψάξετε και τα δικά του αγαπημένα βιβλία. Γι’ αυτό κι εμείς συγκεντρώσαμε 7 συγγραφείς που μιλούν για τα αγαπημένα τους βιβλία, όπως ειπώθηκαν σε συνεντεύξεις και δοκίμια τους. Που ξέρεις; Ίσως ανάμεσα τους να κρύβεται και το επόμενο αγαπημένο σου…

Gillian Flynn

Όταν η γνωστή συγγραφέας του επιτυχημένου βιβλίου «Το κορίτσι που εξαφανίστηκε»  ρωτήθηκε για τα αγαπημένα της βιβλία, η Τζίλιαν Φλιν απάντησε πως όταν νιώθει ότι κανένα βιβλίο δεν της κινεί το ενδιαφέρον, επιλέγει βιβλία που ξέρει σίγουρα ότι θα την ικανοποιήσουν.

Τα βιβλία της Άγκαθα Κρίστι είναι πάντα η νούμερο ένα επιλογή της, καθώς η αγάπη της γι’ αυτά είναι μεγάλη, και το αγαπημένο της το «Και δεν έμεινε κανένας». Το πιο ευφυές έργο της Κρίστι, που έχει μεταφραστεί σε πάνω από πενήντα γλώσσες! Είναι το μεγαλύτερο μπεστ σέλερ της αστυνομικής λογοτεχνίας διαχρονικά!

Vladimir Nabokov

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης σε έναν γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό τη δεκαετία του 1950, ο συγγραφέας του επιτυχημένου μυθιστορήματος «Λολίτα», Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ, μοιράστηκε με το κοινό μερικά από τα αγαπημένα του βιβλία. Αναφέρθηκε στο «Η μεταμόρφωση» του Κάφκα και το «Οδυσσέας» του Τζέιμς Τζόις. Το πρώτο αποτελεί μυθοπλασία τρόμου με αλληγορικό χαρακτήρα, ενώ το δεύτερο είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του λογοτεχνικού μοντερνισμού. 

Maya Angelou

Η διάσημη ποιήτρια και συγγραφέας Μάγια Αγγέλου, ήταν μεγάλη λάτρης της Λουίζα Μέι Άλκοτ και του βιβλίου της «Μικρές Κυρίες». Ένα δραματικό βιβλίο βασισμένο στη ζωή και τις προσωπικές εμπειρίες της Άλκοτ. Μια ιστορία που διαβάστηκε από εκατομμύρια αναγνώστες σ’ ολόκληρο τον κόσμο, μια ιστορία που έχει μεταφέρθηκε στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη αποσπώντας πολλάκις και μια ιστορία που έχει κερδίσει πάμπολλά βραβεία.

«Όταν διάβασα τις «Μικρές Κυρίες», ήξερα ότι αυτά τα κορίτσια για τα οποία μιλούσε η Άλκοτ, ήταν όλα λευκά», αναφέρει χαρακτηριστικά η Αγγέλου. «Αλλά ήταν ωραία κορίτσια και τα καταλάβαινα. Ένιωθα ότι ήμουν σχεδόν εκεί μαζί τους, στη ζωή τους, στο δωμάτιο και την κουζίνα τους». 

Brit Bennett

Αν και νέα συγγραφέας, η Μπρίτ Μπένετ μπήκε δυναμικά στο χώρο του βιβλίου, γράφοντας δύο μοναδικά best seller βιβλία, το «The Mothers» και «Το αόρατο μισό» που επιλέχθηκε ως ένα από τα δέκα καλύτερα βιβλία των New York Times το 2020!

Ενδιαφέρον έχει η λίστα των βιβλίων που απαρίθμησε η Μπένετ χαρακτηρίζοντάς τα ως «αγαπημένα βιβλία όλων των εποχών»: «Το τραγούδι του Σόλομον» της Τόνι Μόρισον, μια ιστορία που μιλά για τη μυστηριώδη πρωταρχική ουσία των οικογενειακών δεσμών και των ενδοοικογενειακών συγκρούσεων, το «The Color Purple» το βραβευμένο με βραβείο Πούλιτζερ μυθιστόρημα της Alice Walker και το «Υπόγειος σιδηρόδρομος» του Whitehead Colson, υποψήφιο για βραβείο Booker το 2019 και βραβευμένο με Βραβείο Πούλιτζερ.

Erik Larson

Ο καταξιωμένος συγγραφέας του «Ο διάβολος στη λευκή πόλη», Έρικ Λάρσον, αποκαλεί «Το γεράκι της Μάλτας» το αγαπημένο του βιβλίο όλων των εποχών. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Λατρεύω αυτό το βιβλίο! Την πλοκή, τους χαρακτήρες, τους διαλόγους, όλα! Ο καλύτερος μονόλογος στη μυθοπλασία συναντάται στο τέλος αυτού του βιβλίου, όταν ο Sam Spade λέει στην Brigid O’Shaughnessy τους λόγους που την παραδίδει στην αστυνομία». 

F. Scott Fitzgerald

Τέσσερα χρόνια πριν το θάνατό του κι ενώ βρισκόταν υπό νοσηλεία, ο διάσημος συγγραφέας Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, παρέδωσε μια λίστα με 22 βιβλία που έκρινε «άξια μελέτης». Ανάμεσα σε αυτά βρέθηκαν τα: «Η Κάρι μας» του Dreiser Theodore, ένα διαχρονικό ρεαλιστικό βιβλίο του 20ου αιώνα και «Το κουκλόσπιτο» του Henrik Ibsen. 

Colleen Hoover

Η Colleen Hoover είναι μία από τις συγγραφείς με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στους New York Times και μία από τις πιο δημοφιλείς συγγραφείς βιβλίων τόσο στην Αμερική όσο και εκτός αυτής. Δεν παύει, ωστόσο, να είναι και φανατική αναγνώστρια της Τζούντι Μπλουμ και των εφηβικών μυθιστορημάτων της, της Ιζαμπέλ Αλιέντε και συγκεκριμένα του βιβλίου της «Ο Ιάπωνας εραστής», καθώς και του Levithan με αγαπημένο της βιβλίο, το «Κάθε μέρα άλλος»

Όλοι οι συγγραφείς που μόλις διάβασες, εμπνεύστηκαν από άλλους δημιουργούς και τους εμφύσησαν μέσα από τα βιβλία τους τη μαγεία της γραφής. Αν είστε κι εσείς ένθερμοι αναγνώστες σαν όλους αυτούς κι οραματίζεστε να γίνετε επιτυχημένοι και καταξιωμένοι συγγραφείς, μην σταματήσετε ποτέ να διαβάζετε βιβλία μεγάλων συγγραφέων!

Το μυστικό ενός επιτυχημένου συγγραφέα, άλλωστε, βρίσκεται στη συνεχή μελέτη και την εξερεύνηση νέων πραγμάτων. Που ξέρεις, ίσως σε μερικά χρόνια από τώρα να βρίσκεσαι κι εσύ σ’ αυτή τη λίστα…  

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα