Σαν σήμερα, το 1890, γεννιέται η πιο διάσημη συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων με το όνομα, Άγκαθα Μαίρυ Κλαρίσσα Μίλλερ (aka Αγκάθα Κρίστι), στο Ντέβον της Αγγλίας.

Με περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια πωλήσεις, η Αγκάθα Κρίστι μπήκε στα σπίτια των αναγνωστών παρέα με τους δύο πιο δημοφιλείς ήρωές της, το θρυλικό ντετέκτιβ, Ηρακλή Πουαρό, και την απαράμιλλη Μις Μαρπλ. Η γνωστή και ως “βασίλισσα του αστυνομικού μυθιστορήματος”, άφησε πίσω της μια τεράστια συλλογή έργων με περισσότερα από 66 μυθιστορήματα και 14 συλλογές διηγημάτων, χάρη στα οποία διακρίθηκε με σημαντικά βραβεία. 

Η παιδική της ηλικία της Αγκάθα Κρίστι

Τα παιδικά της χρόνια ήταν ιδιαίτερα μοναχικά. Η εκπαίδευση κατ’ οίκον που δέχτηκε, σε συνδυασμό με την άρνηση της μητέρας της να μάθει ανάγνωση, την οδήγησαν στο να μάθει μόνη της ανάγνωση και γραφή σε ηλικία τεσσάρων ετών. Τότε, ήταν που εκδήλωσε τα πρώτα σημάδια ενός λαμπρού μυαλού. Ούσα ενθουσιώδης αναγνώστρια, έγραψε τα πρώτα της ποιήματα σε ηλικία δέκα ετών! Στα δώδεκα και έπειτα από το χαμό του πατέ η Αγκάθα Κρίστι φοίτησε σε οικοτροφείο όπου προοριζόταν να μάθει τραγούδι και χορό, δίχως όμως η ίδια να ενδιαφέρεται πραγματικά γι’ αυτά. 

Η ενηλικίωση και ο γάμος 

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της, μετακομίζει με τη μητέρα της στην Αίγυπτο, ένας τόπος που έμελλε να ασκήσει αργότερα σημαντική επίδραση στην προσωπική κι επαγγελματική της ζωή. Εκεί, έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα —σε ηλικία 18 ετών— και παρά τις πολλές εκδοτικές απορρίψεις, η νεαρή συγγραφέας δεν πτοήθηκε και συνέχισε να γεμίζει τις σελίδες των τετραδίων της με σκοτεινές και μυστηριώδεις ιστορίες. Το 1914, παντρεύτηκε τον αξιωματικό του στρατού, Άρτσιμπαλντ Κρίστι, και μερικούς μήνες αργότερα,  εργάστηκε ως νοσοκόμα στον Ερυθρό Σταυρό.  Εκεί, ανέπτυξε το ενδιαφέρον της για τα δηλητήρια, που αργότερα θα χρησιμοποιούσε ως στοιχείο στα βιβλία της. Παρόλο που παντρεύτηκε και δημιούργησε οικογένεια —όπως άλλωστε επιθυμούσε η μητέρα της— η αγάπη της για τις αστυνομικές ιστορίες και το πάθος της για τη συγγραφή δεν μετριάστηκαν.

Μάλιστα, το 1916, η Αγκάθα Κρίστι έγραψε και πούλησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο: «Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάιλς», στο οποίο πρωτοεμφανίζεται και ο θρυλικός ντετέκτιβ, Ηρακλής Πουαρό. Το πρώτο της βιβλίο εκδόθηκε επισήμως το 1920, ένα χρόνο μετά τη γέννηση της μοναχοκόρης της, Ρόζαλιντ, και παρά τις δυσκολίες ανατροφής του παιδιού της εκείνη την εποχή, η Αγκάθα Κρίστι δεν έπαψε ποτέ να κυνηγάει τα όνειρά της.

Αγκάθα Κρίστι

Το μυστήριο εξαφάνισής της Αγκάθα Κρίστι

Η «βασίλισσα του μυστηρίου» εξαφανίστηκε κυριολεκτικά εν μία νυκτί, μετατρέποντας τη ζωή της σε μια αληθινή υπόθεση μυστηρίου, θαρρείς βγαλμένη μέσα από τα βιβλία της! Έτσι, δημιουργήθηκαν φήμες και θεωρίες που επικρατούν μέχρι και σήμερα! 

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το 1926, ο σύζυγός της, τής ζήτησε διαζύγιο καθώς είχε ερωτευτεί μια νεότερη γυναίκα, τη Νάνσι Νιλ – κρατήστε το όνομα. Λίγους μήνες αργότερα, στις 3 Δεκεμβρίου του 1926, το ζευγάρι καυγαδίζει κι ο Άρτσιμπαλντ φεύγει από το σπίτι, ενώ την επόμενη μέρα δηλώνει την εξαφάνιση της συζύγου του. Έπειτα από αστυνομικές έρευνες, το αυτοκίνητο και τα ρούχα της βρέθηκαν σε ένα λατομείο κιμωλίας και τότε, όλες οι υποψίες στράφηκαν στον άνθρωπο που την είδε τελευταία φορά: Το σύζυγό της. Επί 11 ημέρες, η αστυνομία πίεζε στενά τον Άρτσιμπαλντ να ομολογήσει τι απέγινε η γυναίκα του, μέχρι που έλαβαν ένα τηλεφώνημα που τους πληροφορούσε ότι η Αγκάθα εντοπίστηκε σε ένα σπα του Yorkshire, όπου είχε κλείσει ραντεβού δίνοντας το όνομα… Νάνσι Νιλ! Ισχυριζόμενη ότι έπασχε από αμνησία και ότι δε θυμόταν πώς βρέθηκε στο σπα, αρκετοί θεώρησαν ότι η γνωστή συγγραφέας μάλλον τράπηκε σε φυγή εξαιτίας του σοκ που υπέστη από το χωρισμό της. 

Όπως είναι λογικό, η εξαφάνισή της έγινε θέμα αρκετών ταινιών και βιβλίων, με πιο πρόσφατο το: «The mystery of mrs. Christie» της Marie Benedict, η οποία φαίνεται να δίνει την πιο αληθοφανή εξήγηση για την εξαφάνιση της «βασίλισσας του crime». 

Μια νέα αρχή

Παρά τα όσα συνέβησαν, η Αγκάθα Κρίστι συνέχισε να γράφει και να πουλά χιλιάδες αντίτυπα και ξαναπαντρεύτηκε τον αρχαιολόγο Max Mallowan. Ο Max την έπαιρνε συχνά μαζί του στις αποστολές του ικανοποιώντας, έτσι, την ανάγκη της για έμπνευση. Ακόμη και στα γεράματά της, η Αγκάθα Κρίστι, ανάσαινε μέσα από τις αστυνομικές ιστορίες της συντροφιά με το σύζυγο, την κόρη και τον εγγονό της, ενώ φημολογείται ότι η αμνησία της ήταν σε προχωρημένο στάδιο. Το 1971, τιμήθηκε από τη Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου με τον τίτλο της “Dame” για τη συνεισφορά της στη λογοτεχνία και  στην εξέλιξη του αστυνομικού μυθιστορήματος. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1976, απεβίωσε σε ηλικία 85 χρονών.

Τέλος, ενώ τα βιβλία της πουλούν μέχρι και σήμερα εκατομμύρια αντίτυπα, καμία ιστορία της δεν κατάφερε να προκαλέσει τόσο μεγάλη αναστάτωση όσο η ιστορία της ίδιας της εξαφάνισής της.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
1
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα