Τα «Φιλαράκια» μας πρόσφεραν λίγο απ’ όλα.

Αμέτρητες στιγμές συγκίνησης και γέλιου, καταστάσεις με τις οποίες ταυτιζόμαστε συχνά, το πρότυπο μιας παρέας που όλοι θα θέλαμε να έχουμε και τη συντροφιά που αποζητούσαμε ένα Σάββατο βράδυ στον καναπέ με λίγο κρασί.

Τους είδαμε να παντρεύονται, να χωρίζουν, να περνάνε απ’ όλα τα είδη και τα στάδια των σχέσεων, να καυγαδίζουν και να ξανασμίγουν, να ωριμάζουν, να γίνονται ανεξάρτητοι, να αποκτούν οικογένεια… Αυτό που ίσως αγνοήσαμε, όμως, είναι ότι τα «Φιλαράκια» μας, λάτρευαν τα βιβλία! Όλοι τους — ακόμη κι ο Τζόι!

Πολλά ήταν τα βιβλία που «πέρασαν» από τα «Φιλαράκια» και στάθηκαν στο επίκεντρο, άλλοτε για να εξυπηρετήσουν κάποιο λογοπαίγνιο κι άλλοτε για να μας προϊδεάσουν για όσα θα ακολουθήσουν.

1. Σεζόν 3, Επεισόδιο 3: Αυτό με τη μαρμελάδα

«Εκατό χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Μετά το χωρισμό της από το Ρίτσαρντ, η Μόνικα περνά τον ελεύθερο χρόνο της φτιάχνοντας μαρμελάδα, ενώ ο Ρος προσπαθεί να μάθει στον Τσάντλερ την τεχνική του “hug-and-roll” για να κοιμάται με άνεση δίπλα στη Τζάνις.

Το γεγονός ότι ο Τσάντλερ διαβάζει το: «Εκατό χρόνια μοναξιάς» λίγο πριν συναντήσει τη Τζάνις υποδηλώνει ότι εκείνη την περίοδο χρειάζεται λίγο… χώρο μακριά της. 

ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΓΚΑΡΣΙΑ ΜΑΡΚΕΣ

2. Σεζόν 3, Επεισόδιο 13: Αυτό με τη Μόνικα και το Ρίτσαρντ που είναι μόνο φίλοι

«Η Λάμψη» του Στίβεν Κινγκ

Κάνοντας μια δουλειά που μισεί, η Ρέιτσελ αναζητά τρόπους να εργαστεί στο χώρο της μόδας. Ακριβώς τρία επεισόδια πριν από αυτό, είδαμε το Τζόι να τη συμβουλεύει να βρει κάτι στη ζωή της που να την ωθεί στην εύρεση του dream job της, και συγκεκριμένα: «Το Φόβο»!

Αργότερα, συνειδητοποιούμε ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να νιώσει: «Το Φόβο» από το να διαβάσει το πιο τρομακτικό βιβλίο όλων των εποχών, τη «Λάμψη»! 

STEPHEN KING, Η ΛΑΜΨΗ/ ESTELLA

3. Σεζόν 3, Επεισόδιο 14: Αυτό με την πρώην σύντροφο της Φοίβης

«Ο Ηλίθιος» του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι

Διαβάζοντας τον «Ηλίθιο» και συζητώντας με τη Ρέιτσελ, ο Ρος υποστηρίζει ότι είναι ανάρμοστο να πάει με τον πρώην συνάδελφο της σε συνέδριο μόδας. Η διαφωνία τους λήγει με το Ρος να ισχυρίζεται ότι η μόδα παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του — πράγμα που όλοι ξέρουμε ότι δεν ισχύει — και πείθοντας τη Ρέιτσελ να πάνε μαζί.

Το συμπέρασμα: Ο Ρος ήταν λιγάκι ηλίθιος τελικά.

ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ, ΗΛΙΘΙΟΣ/ ESTELLA

4. Σεζόν 4, Επεισόδιο 6: Αυτό με το βρώμικο διαμέρισμα

«The Velveteen rabbit» της Μάρτζερι Γουίλιαμς

Ένα από τα πιο γνωστά βιβλία που είδαμε στα «Φιλαράκια». Καθώς ο Τσάντλερ γνωρίζει καλύτερα την Κάθι — την κοπέλα του Τζόι — για την οποία τρέφει συναισθήματα, αποφασίζει να της κάνει δώρο το αγαπημένο της παιδικό βιβλίο, αλλά τελικά της λέει ότι είναι από το Τζόι.

Η ιστορία του βιβλίου αυτού, πραγματεύεται τη «μεταμόρφωση» ενός λούτρινου κουνελιού σε αληθινό, χάρη στην αγάπη ενός παιδιού. Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να πούμε ότι το κουνέλι να υποδηλώνει την Κάθι, η οποία ξαφνικά ερωτεύεται τον Τσάντλερ χάρη στην αγάπη ενός «παιδιού», του Τζόι.

THE VELVETEEN RABBIT/ ESTELLA

5. Σεζόν 4, Επεισόδιο 15: Αυτό με το ράγκμπι

«Like a hole in the head» της Τζεν Μπάνμπερι

Μετά από ένα παιχνίδι με θέμα «ασήμαντα πράγματα», η Ρέιτσελ και η Μόνικα, αναγκάζονται να ανταλλάξουν το διαμέρισμά τους με αυτό των Τζόι και Τσάντλερ.

Ένας ενοχλητικός ήχος προκαλεί τη Μόνικα να τον εντοπίσει, ενώ όταν η  Ρέιτσελ επιστρέφει,  διαπιστώνει ότι η συγκάτοικός της — που διαβάζει για μια «τρύπα στο κεφάλι» άνετη στον καναπέ — έχει μόλις ανοίξει 12 τρύπες στον τοίχο και το πάτωμα, αναζητώντας το καλώδιο που οδηγεί στο θορυβώδη διακόπτη!

LIKE A HOLE IN THE HEAD/ ESTELLA

6. Σεζόν 4, Επεισόδιο 21: Αυτό με την πρόσκληση

«Access London» του Ρίτσαρντ Σολ Γουόρμαν

Καθώς πλησιάζουν οι μέρες για το μεγάλο ταξίδι στο Λονδίνο και το γάμο του Ρος με την Έμιλυ, ο Τσάντλερ διαβάζει ένα βιβλίο για την «προσέγγιση» της Λονδρέζικης ζωής. Γιατί ο Τσάνλερ, όμως, είναι ο μόνος που διαβάζει αυτό το βιβλίο; Μήπως γιατί θέλει να μας προετοιμάσει για πολλά περισσότερα που θα «προσεγγίσει» στο Λονδίνο; Όπως ας πούμε… τη Μόνικα;

ACCESS LONDON/ ESTELLA

7. Σεζόν 5, Επεισόδιο 17: Αυτό με το φιλί κατά λάθος

«Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» της Χάρπερ Λι

Το βιβλίο που φαίνεται να διαβάζει η Μόνικα μας προϊδεάζει για όλα όσα έπεται να συμβούν αργότερα στη Φοίβη. Σε αυτό το επεισόδιο, η Φοίβη συναντά το Γκάρι, το σήμα του οποίου βρήκε στην καφετέρια, κι αρχίζουν να βγαίνουν. Τέσσερα επεισόδια αργότερα, η Φοίβη τον παρατάει γιατί σκοτώνει ένα… πουλί. 

ΟΤΑΝ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΤΣΥΦΙΑ/ ESTELLA

8. Σεζόν 6, Επεισόδιο 14: Αυτό με τα… δάκρυα του Τσάντλερ

«Chicken soup for the soul» των Jack Canfield, Mark Victor Hansen και Amy Newmark

Ο Τσάντλερ ισχυρίζεται ότι δε μπορεί να κλάψει και η Μόνικα του προτείνει να διαβάσει ένα αγαπημένο της συγκινητικό βιβλίο. Ωστόσο, δεν είναι οι  ανθρώπινες ιστορίες του βιβλίου που καταφέρνουν να τον κάνουν να δακρύσει, αλλά το γεγονός ότι η Ρέιτσελ και ο Ρος απλά δε μπορούν να τα βρουν.

CHICKEN SOUP FOR THE SOUL/ ESTELLA
Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα