Στις 28 Σεπτεμβρίου «προσγειώνεται» το πολυαναμενόμενο «Blonde» στο Netflix.

Μια ταινία που εστιάζει στην τεράστια αντίθεση ανάμεσα στη διάσημη Marilyn Monroe και στη βαθιά πληγωμένη Norma Jean Mortenson—το πραγματικό όνομα της εντυπωσιακής σταρ. Μιας και η πολυαναμενόμενη αυτή ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Joyce Carol Oates, ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία της πολυτάλαντης συγγραφέως.

Γιατί πίσω από κάθε επιτυχία, υπάρχει πάντα μια συναρπαστική ιστορία!

Joyce Carol Oates: Ποια είναι η συγγραφέας που ανέδειξε μια διαφορετική πλευρά της Marilyn Monroe;

Γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου του 1938 στο Lockport της Νέας Υόρκης, και μεγάλωσε στην αγροτική κοινότητα του Millersport. Αν και ήταν μια ιδιαίτερα δεμένη και ευτυχισμένη οικογένεια, η επιβίωσή τους ήταν ένας καθημερινός αγώνας, αφού αντιμετώπιζαν μεγάλη οικονομική δυσπραγία.

Οι προηγούμενες γενιές της οικογένειας στιγματίστηκαν από βία. Ο παππούς της Joyce (από την πλευρά της μητέρας της) δολοφονήθηκε το 1917. Επιπλέον, η γιαγιά της (από την πλευρά του πατέρα της) επιβίωσε –μετά κόπων και βασάνων– από μια απόπειρα δολοφονίας σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών, από τα χέρια του ίδιου του πατέρα της.

Από παιδί, η Joyce Carol έδειξε πάθος για το διάβασμα και τη λογοτεχνία. Μάλιστα, θυμάται πως όταν η γιαγιά της, της έκανε δώρο τις «Περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων» του Lewis Karol, αισθάνθηκε ότι ήταν «ο θησαυρός της παιδικής της ηλικίας και η βαθύτερη λογοτεχνική της επιρροή». Αργότερα, στην εφηβεία της, διάβασε το έργο των: Charlotte Brontë, Emily Brontë, Fyodor Dostoevsky, William Faulkner, Ernest Hemingway και Henry David Thoreau, των οποίων οι επιρροές είναι πολύ σημαντικές στα έργα της.

Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών η γιαγιά της, της έκανε το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να ζητήσει ποτέ: Μια γραφομηχανή, όλη δική της. Έκτοτε, ξεκίνησε να γράφει και δε σταμάτησε ποτέ. Το 1956, αποφοίτησε από το Williamsville South High School, ενώ εργαζόταν για την εφημερίδα του σχολείου της και ήταν το πρώτο μέλος της οικογένειας που ολοκλήρωσε επιτυχώς το λύκειο.

Κατόπιν, κατάφερε να παρακολουθήσει με υποτροφία το Syracuse University, το οποίο χαρακτήρισε ως «ένα πολύ συναρπαστικό μέρος, ακαδημαϊκά και διανοητικά».

Σε ηλικία 19 ετών, κέρδισε το διαγωνισμό «college short story», ενώ το 1961, έλαβε το μεταπτυχιακό της από το University of Wisconsin–Madison. Λίγο αργότερα, ξεκίνησε διδακτορική διατριβή στο Rice University, όμως, αποφάσισε να ακολουθήσει την καρδιά της και να αφοσιωθεί στη μεγάλη της αγάπη: Τη συγγραφή.  

Joyce Carol Oates: Μια συγγραφική καριέρα που στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία

Όταν κάτι σφυρηλατείται με πάθος, μεράκι –και φυσικά πολύ ταλέντο– είναι κάπως λογικό να ακολουθήσει η επιτυχία. Ειδικά αν προσθέσουμε κι έναν κόκκο τύχης. Έτσι και στην περίπτωση της Joyce Carol Oates: Σημείωσε από πολύ νωρίς μια αξιοζήλευτη συγγραφική καριέρα, με τις ιστορίες της να κάνουν επιτυχία διεθνώς.

Ειδικότερα, η «Vanguard Press» δημοσίευσε το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο: «With Shuddering Fall», όταν ήταν μόλις 26 ετών. Λίγο αργότερα, το 1966, δημοσιεύτηκε το «Where Are You Going, Where Have You Been?», ένα διήγημά της αφιερωμένο στον Bob Dylan.

Ένα άλλο πρώιμο διήγημά της, με τίτλο: «In a Region of Ice», εστιάζει σε έναν νεαρό και ικανό Εβραίο-Αμερικανό φοιτητή, ενώ παρουσιάζει τη διαμαρτυρία του ενάντια στον κόσμο της άνισης εκπαίδευσης και την κοινωνία που τον πνίγει.

Μέσα από τέτοιου είδους έργα, αντιλαμβανόμαστε πως η Joyce δεν ήταν αδιάφορη ως προς τα γεγονότα της τότε επικαιρότητας. Αντ’ αυτού, πολλές φορές έδινε βαρύτητα σε κοινωνικά θέματα, όπως η ισότητα, η κατάρριψη του ρατσισμού και των στερεοτύπων κ.α.

Το 1996, η Joyce Carol Oates δημοσίευσε το: «We Were the Mulvaneys», ένα μυθιστόρημα που εστιάζει στην αποσύνθεση μιας αμερικανικής οικογένειας, το οποίο έγινε best-seller μετά την επιλογή του από το Oprah’s Book Club το 2001, ενώ μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη.

Επιπλέον, το 2000 εκδόθηκε το μυθιστόρημά της, με τίτλο: «Blonde», εστιάζοντας στα βιώματα της Marilyn Monroe, μέσα από ένα πρίσμα φαντασίας, το οποίο προτάθηκε για το βραβείο «Pulitzer» και το «National Book Award». Έπειτα από πολλές συγγραφικές επιτυχίες, έλαβε το βραβείο «F. Scott Fitzgerald» για όλα όσα πρόσφερε στην αμερικανική λογοτεχνία.

«Blonde»: Πώς παρουσιάζεται η Marilyn Monroe και κατά πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;

Καταρχάς, να σημειωθεί πως η ίδια η Joyce Carol Oates έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται για βιογραφικό έργο της Marilyn Monroe, αλλά για μυθιστόρημα –με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Στο εν λόγω μυθιστόρημα, όλα αρχίζουν από τα δύσκολα παιδικά χρόνια που βίωσε η Norma Jeane (aka το πραγματικό όνομα της Marilyn Monroe).

Η μητέρα της αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα και ως εκ τούτου, εισήχθη σε ίδρυμα. Επιπλέον, ο πατέρας της ήταν μια σκιά του παρελθόντος, που ποτέ δεν κατάφερε να γνωρίσει –αλλά πάντα αναζητούσε. Ακόμη κι όταν η Norma Jeane δόθηκε για υιοθεσία, τα βάσανά της δεν τελείωσαν εκεί. Στα δεκαπέντε της, η θετή της μητέρα αποφάσισε να την παντρέψει, επειδή ο θετός της πατέρας φαινόταν να είναι ερωτευμένος μαζί της.

Ωστόσο, ο γάμος της με τον Buchanan “Bucky” Glazer ήταν μια από τις πολλές καταστροφικές σχέσεις που σημάδεψαν τη ζωή της. Δυστυχώς, ο πρώτος της σύζυγος να είναι σκληρός και επικριτικός μαζί της, αντί να την καταλαβαίνει και να τη στηρίζει.

Στην πορεία, η Norma Jeane προσλήφθηκε στο Radio Plane Aircraft, όπου ο Otto Öse τη φωτογράφισε, ξεκινώντας έτσι την καριέρα της ως μοντέλο. Έπειτα, μεταπήδησε στην καριέρα της υποκριτικής, όταν προσλήφθηκε από το «The Studio» ως ηθοποιός.

Το τίμημα της επιτυχίας

Για να φτάσει στην κορυφή, όμως, το τίμημα που κλήθηκε να πληρώσει ήταν τεράστιο και τη λάβωσε ανεπανόρθωτα για το υπόλοιπο της ζωής της. Καθώς η καριέρα της άνθιζε, οι παραγωγοί αποφάσισαν ότι χρειαζόταν ένα νέο όνομα και κάπως έτσι, ονομάστηκε: «Marilyn Monroe».

Ύστερα από πολλές αποτυχημένες σχέσεις, άνδρες που ήθελαν απλώς να την εκμεταλλευτούν, εκτρώσεις, αποβολές, βία, κοροϊδία, προβλήματα με ουσίες και μια βαθιά πληγωμένη ψυχή, η Marilyn Monroe επέλεξε να καταναλώσει μια υπερβολική δόση φαρμάκων. Όμως, ήταν ακόμη ζωντανή όταν ένας δολοφόνος, σταλμένος από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, της έκανε μια θανατηφόρα ένεση στην καρδιά.

Επομένως, το μυθιστόρημα αποδίδει το θάνατό της σε ανθρωποκτονία και παρόλο που ηJoyce Carol Oatesέχει πει επανειλημμένα ότι πρόκειται για αποκύημα φαντασίας και όχι για απτά γεγονότα, η απόφασή της να κλείσει την ιστορία της θρυλικής Marilyn Monroe με ανθρωποκτονία, αντί για αυτοκτονία –όπως είναι και το επικρατέστερο σενάριο— δίνει τροφή στις θεωρίες συνωμοσίας που αναπτύσσονται μέχρι και σήμερα γύρω από το θάνατό της.

Τι θα δούμε στην ομώνυμη ταινία;

Δεν έχουν δοθεί πληροφορίες για την πλοκή της ταινίας, όμως, στο trailer του «Blonde» που κυκλοφορεί, βλέπουμε τη Marilyn Monroe να εξομολογείται σε κάποιον πως είναι η Norma Jean όταν κλείνουν οι κάμερες και πως δεν αντέχει να υποδυθεί ξανά τη Marilyn Monroe.

Στη συνέχεια, ακολουθούν κάποιες σκηνές, στις οποίες φαίνεται ιδιαίτερα θλιμμένη, μια θλίψη που ξέρει καλά να κρύβει πίσω από το πορσελάνινο προσωπείο της σταρ. Μια θλίψη που γεννήθηκε, αφότου έπεσε ξανά και ξανά θύμα εκμετάλλευσης και πέρασε διά πυρός και σιδήρου για να κατακτήσει τη μεγάλη οθόνη, με αποτέλεσμα να μείνουν τεράστια κατάλοιπα στην ψυχή της.

Συνεπώς, συμπεραίνουμε –λαμβάνοντας υπόψιν μας και την πλοκή του ομώνυμου μυθιστορήματος— ότι το «Blonde» θα καταδείξει άγνωστες πτυχές από τη ζωή της Marilyn Monroe, αναφορικά με τη ζωή της, τα δεκάδες ψυχικά προβλήματα που αντιμετώπιζε και την αδιάκοπη εκμετάλλευση που υπέστη, θολώνοντας τα όρια μεταξύ της πραγματικότητας και της φαντασίας.

Cast – Σενάριο – Σκηνοθεσία του «Blonde»

Το σενάριο και η σκηνοθεσία του «Blonde» φέρουν την υπογραφή του Andrew Dominik, ενώ την υπέροχη Marilyn Monroe ενσαρκώνει η ταλαντούχα Ana De Armas –και μας έχουν φύγει τα σαγόνια από την απίστευτη μεταξύ τους ομοιότητα.

Ο αγαπημένος μας Adrien Brody (The Pianist, Midnight in Paris) θα ενσαρκώσει τον Arthur Miller— τρίτο σύζυγο της Marilyn Monroe, ο Bobby Cannavale (Daddy’s Home) θα υποδυθεί το Joe DiMaggio, δεύτερό τη σύζυγο και ο Caspar Phillipson (The Match) θα εμφανιστεί ως John F. Kennedy –ναι, ο γνωστός πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το υπόλοιπο cast περιλαμβάνει τους: Xavier Samuel, Julianne Nicholson, Toby Huss, Sara Paxton, David Warshofsky, Evan Williams κ.α. Τέλος, εννοείται ότι θα περιμένετε αναλυτικότατο review από εμάς, μόλις το «Blonde» είναι διαθέσιμο στις οθόνες μας.

Stay tuned!

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα