Σύμφωνα με την Unicef, υπάρχουν 600 εκατομμύρια έφηβα κορίτσια στον κόσμο, τα περισσότερα εκ των οποίων ζουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Καθένα από αυτά τα 600 εκατομμύρια κορίτσια έχει δυνατότητες, σε 10 χρόνια να μπορεί να είναι επιχειρηματίας, επιστήμονας, μηχανικός ή ηγέτης της χώρας της.

Δεν έχουν, όμως, όλα τα κορίτσια τις ίδιες ευκαιρίες και πολλές καλούνται να αντιμετωπίσουν από νωρίς εμπόδια που μοιάζουν απροσπέλαστα. Κάθε 10 λεπτά, ένα έφηβο κορίτσι πεθαίνει ως αποτέλεσμα βίας.

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι οι κύριες αιτίες θανάτου για τα έφηβα κορίτσια, ενώ 65 εκατομμύρια κορίτσια δεν πάνε σχολείο. Σχεδόν 1.000 νέες γυναίκες μολύνονται με τον ιό HIV κάθε μέρα και περισσότερα από 13 εκατομμύρια κορίτσια θα γίνουν νύφες μόνο φέτος.

Όλα αυτά τα κορίτσια έχουν φωνές, έχουν ιστορίες να μοιραστούν και ιδέες που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο.

Από άκρη σε άκρη της γης υπάρχουν έφηβες που μπορούν να μεταμορφώσουν τον κόσμο με τις κοινότητές τους, αλλά το μόνο που τους λείπει είναι η ευκαιρία να ακουστούν, οι δεξιότητες για να μπορέσουν να φέρουν την αλλαγή και η υποστήριξη για να αλλάξουν τον κόσμο.

Υπάρχουν οι ιστορίες κοριτσιών που άφησαν το αποτύπωμά τους στις κοινότητες τους ή ακόμα και σε ολόκληρο τον κόσμο και παρόλο που ήταν πολύ μικρές, δε δίστασαν να σηκώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην αδικία.

Όλοι έχουμε ακούσει για την ιστορία της Μαλάλα Γιουσαφζάι ή της Γκρέτα Τούνμπεργκ, αλλά υπάρχουν χιλιάδες ιστορίες κοριτσιών που θέλησαν να αλλάξουν τον κόσμο και αν της ακούγαμε, ίσως το κατάφερναν κιόλας.

Μαλάλα Γιουσαφζάι

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι πυροβολήθηκε από τους Ταλιμπάν το 2012, επειδή μίλησε δημόσια για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Αφού επέζησε της επίθεσης, συνέχισε να μοιράζεται την ιστορία της με όλο τον κόσμο και το 2013, ξεκίνησε τον οργανισμό Malala Fund με τον πατέρα της, με σκοπό την ευαισθητοποίηση για την εκπαίδευση των κοριτσιών. 

Η ίδια, σε μια από τις συνεντεύξεις της αρκετά χρόνια αργότερα θα δήλωνε:

«Άρχισα να εκφράζω τη γνώμη μου όταν ήμουν 11 ετών και δεν είχα ιδέα αν η φωνή μου μπορούσε να έχει αντίκτυπο ή όχι, αλλά σύντομα συνειδητοποίησα ότι οι άνθρωποι με άκουγαν και η φωνή μου μπορούσε να φτάσει σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Επομένως, η αλλαγή είναι δυνατή και δεν πρέπει να βάζετε όρια στον εαυτό σας, μη σταματάτε τον εαυτό σας, μόνο και μόνο επειδή είστε νέοι».

Εκτός από ακτιβίστρια, η πλεον 24χρονη Γιουσαφζάι είναι δημοσιευμένη συγγραφέας, Αγγελιοφόρος της Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και το 2014, έγινε η νεότερη νομπελίστρια, αφού κατέκτησε το Νόμπελ Ειρήνης.

Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, στα 15 της, έγινε το πρόσωπο ενός παγκόσμιου κινήματος για την κλιματική αλλαγή. Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2018, όταν άρχισε να περνά τις μέρες του σχολείου της έξω από το σουηδικό Κοινοβούλιο ζητώντας ουσιαστικές πράξεις για την κλιματική αλλαγή. Κρατούσε μια πινακίδα που έγραφε: “Skolstrejk för klimatet” (Σχολική Απεργία για το κλίμα) και με κινητήριο δύναμη την επιμονή της, κατάφερε να εκκινήσει παγκόσμια απεργία για το κλίμα. 

Το Σεπτέμβριο του 2019, η Τούνμπεργκ διέσχισε τον Ατλαντικό με ένα σκάφος χωρίς εκπομπές ρύπων για να μιλήσει στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, όπου καταδίκασε τους παγκόσμιους ηγέτες για την έλλειψη δράσης τους.

Στην ομιλία της, η οποία προβλήθηκε από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Έρχεστε όλοι σε εμάς τους νέους για ελπίδα. Πώς τολμάτε; Έχετε κλέψει τα όνειρά μου και την παιδική μου ηλικία με τα κενά σας λόγια. Κι όμως, είμαι μια από τους τυχερούς. Άνθρωποι υποφέρουν. Άνθρωποι πεθαίνουν. Ολόκληρα οικοσυστήματα καταρρέουν».

Μη δημοφιλείς ιστορίες κοριτσιών  

Πέρα από τη Μαλάλα και τη Γκρέτα υπάρχουν έφηβα κορίτσια που αναγνώρισαν προβλήματα στις κοινότητες τους και προσπάθησαν να κάνουν πράξεις για να τα λύσουν.

Ίνα

Με την υποστήριξη του Rutgers που δουλεύει σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των νεων ανθρώπων, η Ίνα υψώνει την φωνή της στο Μπαγκλαντές για να σταματήσει τους γάμους ανήλικων κοριτσιών. Σύμφωνα με τη UNICEF, υπάρχουν 38 εκατομμύρια ανήλικες νύφες.

Πρόκειται για γυναίκες που παντρεύτηκαν πριν από την ηλικία των 18 ετών. Από αυτές τις ανήλικες νύφες, τα 13 εκατομμύρια παντρεύτηκαν πριν από την ηλικία των 15 ετών. Συνέπεια ενός τέτοιου γάμου είναι η εφηβική εγκυμοσύνη, αλλά και η εγκατάλειψη του σχολείου.  

Η μητέρα της Ίνα ήταν και η ίδια ανήλικη νύφη, ενώ στο σχολείο δύο ανήλικες φίλες της παντρεύτηκαν, έμειναν έγκυες και απέβαλαν. Η θλίψη και ο αγώνας αυτών των γυναικών να τα βγάλουν πέρα, ενέπνεαν την Ina να αναλάβει δράση κατά του γάμου παιδιών. 

Σύμφωνα με την ίδια, η εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει και να επιφέρει θετική αλλαγή, γι’ αυτό άρχισε να διδάσκει τα παιδιά της κοινότητάς της. «Είναι το όνειρό μου να ζήσω σε έναν κόσμο χωρίς γάμους παιδιών».

Μπελέν Περουγκάτσι

ΜΠΕΛΕΝ ΠΕΡΟΥΓΚΑΤΣΙ

Photo Credits: Unicef (Η Μπελέν περπατά στον κήπο της οικογένειάς της)

Στην άλλη πλευρά του κόσμου και συγκεκριμένα στο Εκουαδόρ, η Μπελέν Περουγκάτσι στοχεύει να διατηρήσει την τοπική οικονομία, ενώ παράλληλα ονειρεύεται έναν κόσμο που σέβεται τις τοπικές παραδόσεις και την πολιτισμική ποικιλομορφία. 

Το 2018, ταξίδεψε στη Χιλή για την Οικονομική Επιτροπή της Λατινική Αμερικής και της Καραϊβικής.

«Η συμμετοχή μου έστειλε ένα μήνυμα σε αυτόχθονες κοπέλες όπως εγώ. Τους είπα να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και να αισθάνονται περήφανες για τις παραδόσεις τους. Φαντάζομαι έναν κόσμο με σεβασμό για διαφορετικούς πολιτισμούς, με σεβασμό για άνδρες και γυναίκες… Ονειρεύομαι την ισότητα».

Τι θα γινόταν αν πραγματικά ακούγαμε τα νέα κορίτσια, τι θα γινόταν αν αποκτούσαμε λίγη από την πυγμή και την αποφασιστικότητα τους να αλλάξουν τον κόσμο; Μάλλον, θα βλέπαμε ουσιαστικές αλλαγές, σεβασμό, ισότητα, κατανόηση και αγάπη προς τον πλανήτη.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα