Το νικητή Νέμο, η 11η θέση της Ελλάδας, οι 326 βαθμοί του κοινού προς το Ισραήλ και όλα όσα έγιναν στον 68ο διαγωνισμό της Eurovision.
Ίσως η πιο ταραχώδης χρονιά για τον διαγωνισμό της Eurovision, ο 68ος διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο Malmo της Σουηδίας, το νοτιότερο σημείο της χώρας, μετά τη νίκη της Loreen και του Tattoo της στον περσινό διαγωνισμό. Εικοσιπέντε χώρες εμφανίστηκαν επί σκηνής – μετά τον αποκλεισμό της Ολλανδία για απρεπή συμπεριφορά σε μέλος της Eurovision (;).
Τη βραδιά άνοιξε ο Bjorn Skifs. Ο τραγουδιστής που εκπροσώπησε τη Σουηδία στον διαγωνισμό το 1978 και 1981 και ακολούθησε το flag-parade και η είσοδος των συμμετεχόντων κρατώντας υπερήφανα τις σημαίες των χωρών τους υπό τους ήχους μεγάλων μουσικών επιτυχιών από Σουηδούς καλλιτέχνες.
Οι δύο παρουσιάστριες της βραδιάς Petra Mede και Malin Akerman, σε εμφάνιση άσπρο-μαύρο, μας καλωσόρισαν στον 68ο διαγωνισμό της Eurovision, μας είπαν για τις χώρες και τους κανόνες ψηφοφορίας και μας ανακοίνωσαν ότι στον φετινό διαγωνισμό ο νικητής εκτός από το τρόπαιο θα πάρει μαζί του και ένα DVD της σειράς Gilmore Girls – οι λόγοι για την προσθήκη αυτή ακόμα διερευνώνται. Είπαν και ολίγον τρελούς όσους βλέπουν τον διαγωνισμό πρώτη φορά.
Το διαγωνιστικό μέρος άνοιξε με την διοργανώτρια χώρα Σουηδία και τους Marcus & Martinus να μας τραγουδούν για ένα «αξέχαστο κορίτσι» και την Ουκρανία και τις Alyona Alyona και Jery Heil, εμπνευσμένες από την Μητέρα Τερέζα και την Παρθένο Μαρία να μας διηγούνται μια ιστορία ελπίδας μέσω του «Teresa and Maria». Σειρά είχε η Γερμανία με τον Isaak και το «Always in the run του». Μετά από 31 χρόνια απουσίας, το Λουξεμβούργο επέστρεψε στη Eurovision με την μαχήτρια Tali και το «Fighter» της. Μετά τον αποκλεισμό της Ολλανδίας, που θα εμφανιζόταν στην πέμπτη σειρά, εμφανίστηκε το Ισραήλ με την Eden Golan και το Hurricane και η Λιθουανία με τον Silvester Belt και το Luktelk του.
Ήταν η σειρά της Ισπανίας να ανέβει στη σκηνή με τους Nebulossa και το «Zorra» τους να τραγουδούν υπέρ της γυναικείας χειραφέτησης και την συμμετοχή της Εσθονίας όπου πήραν κάτι από τη χορογραφία του «zibe zibe ai lulu» και το βιολί του Alexander Rybak και ανέβηκαν στη σκηνή της Eurovision για να μας πουν για ακόμα μια φορά ότι δεν έχουν καμία σχέση με το έγκλημα – ναρκωτικά.
Ακολούθησε ένα από τα μεγάλα φαβορί της βραδιάς, η Ιρλανδία με το Bambie Thug και το «Doomsday Blue» να φωνάζουν ότι η αγάπη πάντα θα υπερνικά απέναντι στο μίσος. Ανέβηκε ση σκηνή η Λετονία και Don για να δώσουν επιτέλους τη σειρά τους στην Ελλάδα και τη Μαρίνα Σάττι σε μια εμφάνιση που έκανε μια εκπληκτική εμφάνιση. Η Μαρίνα Σάττι. έδειξε για ακόμα μια φορά στην Ευρώπη ότι μπορεί να τραγουδήσει εκπληκτικά, να χορέψει, να νιώσει, να διασκεδάσει και παρά την 11η θέση κατάταξης, η Μαρίνα Σάττι, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό της, ξεσήκωσε όλο το στάδιο μαζί της και έκανε όλη την Ευρώπη να λέει – ΜΑΡΙΝΑ.
Ήταν η σειρά του Olly Alexander με την Αγγλία να εμφανιστεί στη σκηνή προκαλώντας ένα μικρό ίλιγγο – κυριολεκτικά – με το dizzy του και το στριφογυριστό του δωμάτιο αλλά και της Νορβηγίας με τους Gate για να πουν ξανά το αλληγορικό παραμύθι τους απέναντι στις σκοτεινές δυνάμεις. Η Ιταλία, εκπροσωπούμενη από την Angelina Mango μας κάλεσε να σπάσουμε τα δεσμά των συγκαταβατικών ζωών μας και επιλέξουμε τη δράση και η Σεβία με την Teya Dorra μας είπαν την ιστορία του λουλουδιού Ramonda. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον Σέρβικο λαό, το λουλούδι αυτό εκπροσωπεί τον αγώνα των πολεμιστών τους στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο εκπρόσωπος της Φινλανδίας, Windows95man, ανέβηκε στη σκηνή με τα απολύτως απαραίτητα – στρινγκάκι, μπλουζάκι, κάλτσα, παντόφλα, καπέλο και έξω από τη πόρτα – μέσα σ’ ένα τζιν αβγό για να μας πει να μην παίρνουμε τη ζωή στα σοβαρά – ευτυχώς κάπου στα μέσα του τραγουδιού εμφανίστηκε και το σορτσάκι του σαν Μάνα εξ’ Ουρανού, στην κυριολεξία. 18η στη σκηνή εμφανίστηκε η Πορτογαλία και η Iolanda με το Grito της για να ουρλιάξει για την αναγκαιότητα του να αγαπάμε και να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας για να δώσει τη θέση της στην Αρμενία και τους Ladivina να υπερασπιστούν το δικαίωμα των γυναικών στο να σκέφτονται και να δρουν ελεύθερα και όχι με χαμηλωμένο το κεφάλι. Στη συνέχεια, ήταν η σειρά της Κύπρου και της Σίλια Καψή να ανέβουν στη σκηνή. Το 17χρονο κορίτσι με ένα τραγούδι φόρο τιμής στα 00s, τραγούδησε εκπληκτικά, χόρεψε επαγγελματικά και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
H Ελβετία με το Nemo έσπασε τον κώδικα της Eurovision με μία από τις καλύτερες συμμετοχές στην ιστορία του διαγωνισμού. Μ’ ένα πολύ δύσκολο τεχνικά τραγούδι, με μια εξαιρετικής δυσκολίας αλλά εντυπωσιακή παρουσίαση και χορογραφία και με μια εμφάνιση ελευθερίας και χρώματος, το Nemo μοιράστηκε με την Ευρώπη την ιστορία του ταξιδιού του προς την αποδοχή, κερδίζοντας επάξια τον 68ο διαγωνισμό της Eurovision.
Το διαγωνιστικό μέρος άρχισε να φθάνει προς το τέλος του με την Σλοβενία και την Raiven, να μας εξιστορούν την ιστορία της Veronika, της πρώτης γυναίκας που καταδικάστηκε για τέλεση μαγείας και το απόλυτο φαβορί για τη νίκη, εδώ και ένα μήνα, Baby Lazagna από την Κροατία με το Ram Tim Tigi Dim να κατακτούν τελικά τη δεύτερη θέση. Ακολούθησε η Γεωργία με την Nutsa να γίνεται για ακόμα μια φορά πυροσβέστης για να σώσει την αγάπη της από τις φλόγες και η Γαλλία με τον Slimane και ένα από τα καλύτερα τραγούδια της βραδιάς και μία από τις καλύτερες φωνές που πέρασαν ποτέ από τον διαγωνισμό. Να σημειωθεί πως λέγεται ότι η φωνή του τραγουδιστή έσπασε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας των επιτροπών αφήνοντας την στην 4η θέση. Τέλος, εμφανίστηκε στη σκηνή η Ariana Grande της Αυστρίας, Kaleen, και το ρα-ντι-ταμ-ταμ της κλείνοντας το διαγωνιστικό κομμάτι.
Και εκεί που όλο το βράδυ περιμέναμε μπα και εμφανιστούν οι Abba στη σκηνή, τελικά εμφανίστηκαν οι Alcazar. Μας τραγούδησαν το «Crying at the Disqoteque», μας θύμισαν την εποχή που βγαίναμε στα clubs και φύγανε. Οι Σουηδοί, όμως, δεν απογοήτευσαν για ακόμη μια φορά και αφού δεν κατάφεραν να επανενώσουν τους Abba στην σκηνή, τους εμφάνισαν σε ολογράμματα με AΙ – μεγάλο respect – και έφεραν και την Conchita, την Carola Maria Häggkvist και την Charlotte Perrelli για να τραγουδήσουν το «Waterloo».
Πήγαμε διαφημίσεις, γυρίσαμε οι παρουσιάστριες έβαλαν τεράστια ασημί νύχια ώστε να καλωσορίσουν στη σκηνή την περσινή νικήτρια, Loreen, η οποία έδειξε «Πως μπορείς να κάνεις κοιλιακούς αν δεν προλαβαίνεις, ενώ τραγουδάς», είδαμε to revision των χωρών καμιά 10ρια φορές κάναμε την αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο της ψηφοφορίας, άλλαξαν οι παρουσιάστριες ρούχα – από άσπρο-μαύρο σε ασημί-χρυσό – γιουχάραμε τον υπεύθυνο της EBU, Martin Osterdahl – και έφτασε η στιγμή της βαθμολογίας.
Τα αποτελέσματα:
Οι επιτροπές ψήφισαν διαμορφώνοντας την πρώτη πεντάδα ως εξής:
- Ελβετία 365
- Γαλλία 218
- Κροατία 210
- Ιταλία 164
- Ουκρανία 146
To κοινό ψήφισε διαμορφώνοντας την πρώτη πεντάδα ως εξής:
- Κροατία 337
- Ισραήλ 326
- Ουκρανια 307
- Γαλλία 227
- Ελβετία 226
Και η τελική κατάταξη διαμορφώθηκε ως εξής:
- Ελβετία 591
- Κροατία 547
- Ουκρανία 453
- Γαλλία 445
- Ισραήλ 375
Ζήτω τα παράλογα! Tα Αξιοσημείωτα γεγονότα της βραδιάς – και τα συμπεράσματα δικά σας
Αξιοσημείωτο 1: Η επιτροπή έδωσε 49 ψήφους στο Ισραήλ και το κοινό, 326!
Αξιοσημείωτο 2: Ο Martin Osterdahl επανα-γιουχαΐστηκε από όλο το στάδιο, όταν κλήθηκε να ανακοινώσει τη βαθμολογία της Ολλανδίας – να θυμίσουμε ότι η Ολλανδία αποκλείστηκε μετά την πρόκριση της στο ημιτελικό, αφότου υπήρξαν καταγγελίας για απρεπή συμπεριφορά σε μέλος της Eurovision. Δεν μπορεί παρά να αναφερθεί οι το γεγονός ότι οι συγκριμμένες καταγγελίες έγιναν αφότου ο Ολλανδός εκπρόσωπος στάθηκε υπέρ στο να απαντήσει η εκπρόσωπος του Ισραήλ στο αν πιστεύει πως η παρουσία του Ισραήλ στον διαγωνισμό θέτει πολύ κόσμο σε κίνδυνο. Η υπόθεση ακόμη διερευνάτε από την αστυνομία. Άγνωστο παραμένει ακόμη αν τα δύο αυτά γεγονότα έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους.
Αξιοσημείωτο 3: Καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, αλλά και κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, χιλιάδες διαδηλωτές μαζεύτηκαν στη πόλη του Malmo, ανάμεσα τους και η Greta Thunberg, για να φωνάξουν υπέρ της Παλαιστίνης και να καταδικάσουν τη γενοκτονία που σημειώνεται αυτή τη στιγμή στην Παλαιστίνη.
Παράλληλα
Αξιοσημείωτο 4: Η Αγγλία πήρε 0 βαθμούς από το κοινό. 0!
Αξιοσημείωτο 5: Η Σουηδία διοργάνωσε ένα υπερθέαμα και δεν απογοήτευσε στιγμή
Αξιοσημείωτο 6: Μάλλον οι Σουηδοί έχουν ψύχωση με το “Gilmore Girls” – έχουν βάλει όλη την Ευρώπη να αναρωτιέται τι στο καλό σχέση έχει η σειρά με την Eurovision.
Αξιοσημείωτο 7: Σε μια προσπάθεια τους να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι οι ABBA θα εμφανιστούν στη σκηνή, οι Σουηδοί διοργανωτές μας ταξίδεψαν στο Brighton, τη πόλη που οι ABBA κέρδισαν τον διαγωνισμό για να μιλήσουν για το αντίκτυπο που είχε η νίκη τους στη πόλη αυτή – κανείς δεν φαίνεται να κατάλαβε το concept.
Αξιοσημείωτο 8: H Sarah Dawn Finer, Σουηδή κωμικός, δίχασε και εκνεύρισε πολλούς με το χιουμοριστικό βίντεο για τον Osterdahl – παίζει να είναι στο τοπ 10 των πιο αμφισβητήσιμων ανθρώπων στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, για όλους τους σωστούς λόγους.