Eurovision

Στις 10 ακριβώς ξεκίνησε ο B’ Ημιτελικός του διαγωνισμού της Eurovision, το βράδυ της 9ης Μαΐου. Η βραδιά άνοιξε με τις δύο παρουσιάστριες, Petra Made και Malin Akerman να τραγουδούν (σε ρυθμούς και στίχους προετοιμασίας) το περσινό νικητήριο τραγούδι, «Tattoo» της Loreen, μέσα σε… σολάριουμ. 

United by Music

Με μότο την ένωση της μουσικής, η σκηνή του Malmo Arena άνοιξε με την Μάλτα και τη Sarah Bonnici, που όπως φαίνεται, μετά από τη μη πρόκριση της Μάλτας στον τελικό και την επιμονή της για την νίκη, θα την ξαναδούμε στη σκηνή της Eurovision σύντομα. Ακολούθησε η Αλβανία με την Besa να τραγουδά για τον Τιτάνα που κρύβουμε μέσα μας απέναντι σε όποια δυσκολία, με εμφάνιση γαλανόλευκης γοργόνας. 

50 χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση της Ελλάδας στον διαγωνισμό –Μαρινέλλα 1974 με το «Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου»– έφτασε η στιγμή να ρίξει η Μαρίνα Σάττι επιτέλους το «Ζάρι» της στη σκηνή της Eurovision. Με θάρρος, δύναμη, ζηλευτή ενέργεια και χαρά, η Μαρίνα εμφανίστηκε στη σκηνή ξεσηκώνοντας το Malmo Arena. Παρά τις δυσκολίες και την κατάσταση της φωνής της –υπέφερε από φαρυγγίτιδα– κατάφερε να σταθεί αντάξια στις απαιτήσεις  του τραγουδιού και να δείξει για ακόμη μια φορά ότι το ‘χει. Έτσι, η Μαρίνα Σάττι, με την φρεσκάδα και την χαρά της για την μουσική, έκανε όλη την Ευρώπη να χορεύει στους ρυθμούς του «Ζαριού της». 

Ακολούθησε η Ελβετία με τον Nemo, ο οποίος απέδειξε ότι δεν θεωρείται άδικα ένα από τα φαβορί του φετινού διαγωνισμού, κάνοντας γυμναστικές επιδείξεις ενώ τραγουδούσε άριες –respect– η Τσεχία με μαθήματα life coaching, η Γαλλία με τον Slimane και ένα από τα καλύτερα τραγούδια της βραδιάς και η Αυστρία με ένα αφιέρωμα –ή μνημόσυνο, όπως το έθεσε καλύτερα ο Θανάσης Αλευράς– στα 90’s, με το «Ρα-ντι-ταμ-ταμ» της, κάνοντας ακροβατικά επί σκηνής με τακούνι. Αμέσως μετά, ήταν η σειρά της Δανίας και της Saba να τραγουδήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Σάμπα είναι η πρώτη brown, queer γυναίκα που εκπροσωπεί τη Δανία στο Διαγωνισμό. Ακολούθησε η Αρμενία με balkan ήχους και ξεσηκωτικό κομμάτι, καλώντας το κοινό να είναι πιστοί στον άγριο και μη απολογητικό εαυτό τους. 

Μ’ ένα διάλειμμα, ώστε να επιδείξουν οι παρουσιάστριές την πραμάτεια της Eurovision (μπλουζάκια, καπελάκια, τσαντάκια και όλα τα καλά) και την εμφάνιση της Λετονίας –με κομμάτι που θύμιζε κάτι από «Love is a losing game»– να συνεχίζεται η βραδιά. Σειρά της Ισπανίας να εμφανιστεί στη σκηνή –κάνοντας όλο το στάδιο να θυμίζει ένα τεράστιο κλαμπ και όλη την αρένα να τραγουδά μαζί της. Στη συνέχεια, είδαμε το Σαν Μαρίνο με goth-comic εμφάνιση, τη Γεωργιανή τραγουδίστρια να μπαίνει μέσα σε φωτιές για την αγάπη της –δεν αξίζει κορίτσι μου το είπε και ο κ. Αλευράς– το Βέλγιο να μέσα σε πολλά μικρόφωνα, με τη λέξη «Ειρήνη» γραμμένη στο μπράτσο του. Έπειτα, η σκυτάλη πέρασε στην Εσθονία, η οποία αποφάσισε να ενώσει δύο διαφορετικά γκρουπ που, αφού πιάστηκαν από την αστυνομία της χώρας τους για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και δήλωσαν ότι ουδεμία σχέση έχουν με το έγκλημα, αποφάσισαν να το πουν και στη σκηνή της Eurovision. 

H Ιταλία με την νικήτρια του Σαν Ρέμο –από λάθος της ιταλικής τηλεόρασης γνωρίζουμε πως το 12άρι της πήγε στο Ισραήλ– μας είπε ότι βαριέται χορεύοντας. Ταυτόχρονα, το Ισραήλ, αφού άλλαξε τραγούδι –με φόβο τις αντιδράσεις– φαίνεται να κέρδισε κοινό και επιτροπή, καθώς μεταπήδησε στη δεύτερη θέση των στοιχημάτων για τη νίκη. Αξίζει να αναφερθεί, ότι παρά τις προσπάθειες της EBU προς συγκράτηση του κοινού απέναντι στην εμφάνιση του Ισραήλ, πολλά ήταν τα γιουχαΐσματα αλλά και οι αντιδράσεις που υπήρξαν. Μάλιστα, από το μεσημέρι είχαν ξεκινήσει διαδηλώσεις στη πόλη του Malmo από Παλαιστίνιους. 

Το διαγωνιστικό κομμάτι έκλεισαν οι Νορβηγία με αλληγορικό παραμύθι –μια κακιά μητριά που κάνει τα πάντα ώστε η κοινωνία να μισήσει την κόρη της– και Ολλανδία με το «EuroPapa» και ένα τραγούδι-φόρο τιμής στα λόγια που του έμαθε ο πατέρας του: «Στο τέλος της ημέρας, είμαστε όλοι άνθρωποι. Ο πατέρας μου, κάποτε, μου είπε ότι ο κόσμος δεν έχει σύνορα. Μου λείπεις, αυτό ψιθυρίζω κάθε μέρα. Βλέπεις, μπαμπά, σε άκουσα». 

To sing-along, η Εθνική μας Σταρ Έλενα Παπαρίζου και το «We just love Eurovision too much – The musical»

Αφού ζήτησαν από όλη την Ευρώπη να συγχωρήσουν την Σουηδία για όλες τις νίκες της μέσα στα χρόνια, οι δύο παρουσιάστριες της βραδιάς, μας εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους η Σουηδία έχει ψύχωση με την Eurovision σε μορφή μιούζικαλ. Τους το δίνουμε, ξέρουν να αυτοσαρκάζονται πολύ εύστοχα. 

Tο sing-along έφερε για ακόμα μια φορά στη σκηνή του Malmο η Σουηδια, και την Εθνική μας Σταρ, Έλενα Παπαρίζου, να θυμίσει σε όλους, όλες και όλα γιατί αποκαλείται με αυτό τον τρόπο. Το Malmo Arena ενώθηκε και όλοι μαζί τραγούδησαν μετά από 19 χρόνια και πάλι «My number one». Ακολούθησε η Charlotte Parelli, νικήτρια της Eurovision το 1999 με το «Take me to your heaven» και, φυσικά, η Sertab Erener με το «Every way that I can» της να ξεσηκώνει το κοινό.

Η στιγμή των αποτελεσμάτων έφτασε, με Λετονία, Αυστρία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισραήλ, Ελλάδα, Αρμενία, Εσθονία, Ελβετία και Γεωργία να κερδίζουν το πολυπόθητο εισιτήριο για τον τελικό της Eurovision. 

Το Ισραήλ, η Μαρίνα Σάττι, η Ολλανδία και η συνέντευξη Τύπου

Τη δυσανασχέτηση της προς την αποστολή του Ισραήλ επέλεξε να δείξει η Μαρίνα Σάττι μ’ ένα βίντεο που κάνει το γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από το πρωί. Την ώρα που μιλούσε η εκπρόσωπος του Ισραήλ, η Μαρίνα έδειξε πως δεν ήθελε να ακούει τα όσα έλεγε. Την ένστασή του προς την συμμετοχή επέλεξε να δείξει και ο εκπρόσωπος της Ολλανδίας, Joost Klein, αφού όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Ισραήλ, Eden Golan: «Αν πιστεύει ότι με τη συμμετοχή της, θέτει σε κίνδυνο τον κόσμο» –με τον υπεύθυνο της EBU να την καλεί να μην απαντήσει αν δεν θέλει– ο Joost Klein είπε: «Όχι, να απαντήσει». 

@escplus_es

Un periodista pregunta a la representante de #Israel si no cree que su presencia en Malmö por #Eurovision2024 pone en riesgo la seguridad del resto de concursantes y del público. El presentador le dice que no tiene que responder a la pregunta si no lo desea, a lo que Joost Klein (Países Bajos) replica diciendo “Por qué no?”. Ella afirma que todos ellos están allí por una razón, y que es seguro porque la EBU toma las medidas necesarias, mientras el resto de concursantes se muestran tensos ante la situación. #esc #eurovision #eurovisionsongcontest #eurovision2024 #eurovision #esc2024 #malmö #sweden #sverige #unitedbymusic

♬ sonido original – ESCplus España

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι τη στιγμή του διαγωνισμού, η βελγική δημόσια τηλεόραση διέκοψε τη ζωντανή μετάδοση του μουσικού διαγωνισμού, για να μεταδώσει μήνυμα κατά του Ισραήλ και υπέρ των Παλαιστινίων.⁠ «Καταδικάζουμε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κράτος του Ισραήλ. Το κράτος του Ισραήλ πραγματοποιεί μια γενοκτονία και, γι’ αυτό, είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι υπάρχει ισραηλινή συμμετοχή στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Δυστυχώς, η EBU κατέστησε δυνατή την είσοδο του Ισραήλ και γι’ αυτό αποφασίσαμε να διακόψουμε τη μετάδοση. Ελπίζουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στην ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει τις μάχες και τις δολοφονίες».

Ραντεβού το Σάββατο στη σκηνή του Malmo Arena, όπου θα φωνάξουμε όλοι μαζί: «Καλή επιτυχία Ελλάδα!». 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
1
Σοκαρίστηκα