«Σπίρτο και βενζίνη» θα ρίξει στο Μάλμε της Σουηδίας η Μαρίνα Σάττι τον Μάιο του 2024, όταν και θα διεξαχθεί η 68η Eurovision.

Ένα κάποιο κύμα ενθουσιασμού μας έχει κατακλύσει, αφού γνωστοποιήθηκε η είδηση ότι η Μαρίνα Σάττι θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 68ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης είδησης, η Μαρίνα Σάττι κλήθηκε να παραχωρήσει την πρώτη της συνέντευξη σε εκπομπή της ΕΡΤ. Εκεί, δήλωσε ότι είναι η τρίτη φορά που δέχτηκε πρόταση για να συμμετάσχει στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού, ωστόσο φέτος ένιωσε έτοιμη για να πει το μεγάλο «ναι».

Αξίζει να αναφερθεί, πως ακόμη δεν έχει επιλεγεί το τραγούδι με το οποίο θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας. Μάλιστα, ευχάριστη έκπληξη προκαλεί η ανοιχτή πρόσκληση από την ΕΡΤ, τη δισκογραφική εταιρεία, Golden Records και Minos EMI a Universal Music Company, αλλά και από την ίδια τη Μαρίνα Σάττι προς όλους τους δημιουργούς που ενδιαφέρονται να υποβάλλουν τις δικές τους προτάσεις ολοκληρωμένων τραγουδιών, στο e-mail: [email protected].

Ιδού 5 βασικοί λόγοι για να ενθουσιαστούμε με τη συμμετοχή της Μαρίνας Σάττι στη Eurovision!

Κύριο χαρακτηριστικό των τραγουδιών της είναι η ενσωμάτωση παραδοσιακών στοιχείων

Μιας και γεννήθηκε στην Κρήτη από Σουδανό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα, τα παιδικά της χρόνια ήταν πλούσια σε ετερόκλητα ηθολογικά και πολιτιστικά ερεθίσματα. Εύλογα, λοιπόν, τα ερεθίσματα αυτά άσκησαν σημαντική επιρροή στη μετέπειτα μουσική της εξέλιξη και τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της καλλιτεχνικής της πορείας.

Ξεκίνησε τις σπουδές της στο πιάνο σε ηλικία μόλις 7 ετών στο Ωδείο Απόλλων Ηρακλείου, ενώ αργότερα, στην εφηβεία της, αποφάσισε να ασχοληθεί και με το κλασικό τραγούδι. Αν και κίνησε για τη σχολή Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η ζωή την έστειλε στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Βεάκη», στην «Κεντρική Σκηνή» και στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, όπου παρακολούθησε μαθήματα τζαζ μουσικής.

Το 2009, έλαβε το πτυχίο της στο κλασικό πιάνο και στα ανώτερα θεωρητικά της μουσικής, ενώ παράλληλα απέκτησε με άριστα το δίπλωμά της στο κλασικό τραγούδι, αποσπώντας το 1ο βραβείο. Την ίδια χρονιά, εκπροσώπησε την Ελλάδα στην European Jazz Orchestra (EBU), ταξιδεύοντας σε όλη την Ευρώπη με έργα του Peter Herbolzheimer. Το 2011, αποφοίτησε από το διεθνούς φήμης Berklee College of Music, όπου σπούδασε με υποτροφία Ενορχήστρωση και Παραγωγη. Να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια των σπουδών της, ανέπτυξε τον προσωπικό της ήχο, συνδυάζοντας τις διαφορετικές μουσικές παραδόσεις με τις οποίες γαλουχήθηκε όπως την ελληνική, την αραβική, αλλά και τη βαλκανική.

Τα «έσπασε» το 2016 και έγινε viral το 2017

Το 2016, η Μαρίνα Σάττι κυκλοφόρησε μια πρωτότυπη διασκευή του παραδοσιακού, σμυρναίικου τραγουδιού «Κούπες», με τίτλο: «Θα Σπάσω Κούπες». Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το συγκεκριμένο τραγούδι έλαβε τεράστια προβολή και δέχτηκε διθυραμβικές κριτικές.

Σήμερα, έχει ξεπεράσει τις 27 εκατομμύρια προβολές στο YouTube, ενώ έχει συμπεριληφθεί στη συλλογή «Buddha Bar compilation albums: 20 Years Anniversary» των Ravin & Bob Sinclar. Μόλις έναν χρόνο αργότερα, το 2017, κυκλοφόρησε η «Μάντισσα», ένα τραγούδι εμπνευσμένο από ηπειρώτικους ρυθμούς, το οποίο έγινε viral σε χρόνο dt, ξεπερνώντας μέχρι σήμερα τις 54 εκατομμύρια προβολές στο YouTube.

Χάρισε τη φωνή της στη Βαϊάνα και στην Άριελ

Λίγοι γνωρίζουν πως, το 2008, η Μαρίνα Σάττι δάνεισε τη μαγευτική φωνή της στην Άριελ, στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Η Μικρή Γοργόνα 3: Τα πρώτα χρόνια της Άριελ» της Disney. Βέβαια, πίσω από τη μεταγλώττιση των διαλόγων βρισκόταν η Χριστίνα Κουλουμπή, με τη Μαρίνα Σάττι να αναλαμβάνει το τραγουδιστικό μέρος, ερμηνεύοντας μοναδικά τα μεταγλωττισμένα τραγούδια της αγαπημένης μικρής γοργόνας.

Ήταν το 2016 – ναι πέρασαν 7 χρόνια και κάτι – όταν κυκλοφόρησε η ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney «Βαϊάνα» με τη Μαρίνα Σάττι να αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τη μεταγλώττιση της πρωταγωνίστριας, έχοντας πλάι της το Μιχάλη Κουϊνέλη ως συμπρωταγωνιστή. Τόσο η μουσική και το σενάριο, όσο και τα αισιόδοξα μηνύματα που περνούν μέσα από την ταινία αυτή προκάλεσαν αίσθηση σε κοινό και κριτικούς. Διότι, όπως απέδειξε η Βαϊάνα, το γεγονός ότι ένα μονοπάτι είναι προδιαγεγραμμένο για εμάς από τη στιγμή της γέννησής μας δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι και το σωστό.

Έχει μιλήσει ανοιχτά για το ρατσισμό και τη διαφορετικότητα

Σε συνεντεύξεις της, η Μαρίνα Σάττι έχει αναφερθεί ουκ ολίγες φορές στα ρατσιστικά σχόλια προς το πρόσωπο του πατέρα της, λόγω του ότι η κλειστή, τότε, κοινωνία αδυνατούσε να αποδεχτεί έναν άντρα με σκουρόχρωμη επιδερμίδα. Η συνθήκη αυτή είχε άμεσο αντίκτυπο και στη ίδια, καθώς αισθανόταν ότι δεν ήταν μέρος του συνόλου, μιας και ήταν διαφορετική.

Ειδικότερα, έχει δηλώσει τα εξής:

«Ξέρω ότι ο μπαμπάς μου έχει ακούσει κάποια ρατσιστικά σχόλια. Μου το έχει πει η μαμά μου. Κι εγώ έχω ακούσει για μένα. «Συνειδητοποιώ, όμως, ότι έχω ακούσει και πολλά άλλα θετικά και ο λόγος που εγώ μπορεί να είχα μείνει εκεί και να με είχε επηρεάσει και με είχε σημαδεύσει, είχε να κάνει λίγο και με τη δική μου ενοχή. Το ότι ένιωθα ότι μπορεί να είμαι διαφορετική από τα παιδάκια γύρω μου με έκανε να νιώθω ότι είμαι διαφορετική και από το σύνολο. Ένιωθα ότι αυτό με πετάει έξω. Σιγά-σιγά αγάπησα τη δική μου διαφορετικότητα, αυτό ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι».

Το σπουδαίο μήνυμα ενάντια στους φασίστες

Σε μία τοποθέτηση που χαρακτηρίστηκε αιχμηρή για τον λαμπερό κόσμο του «star system», όπου κυριαρχεί η διπλωματία και ο ισαποστακισμός, η Μαρίνα Σάττι καταδίκασε, μέσα από μια ανάρτησή της στο Instagram τις ιδεολογίες που έχουν εμποτιστεί από το ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και το φασισμό.

Ήταν το 2017, όταν η καλλιτέχνιδα «ανέβασε» στον προσωπικό της λογαριασμό μία selfie, στην οποία απεικονιζόταν η ίδια με έναν κύριο από το Πακιστάν.

Προφανώς, η φωτογραφία αυτή στάθηκε αφορμή για να ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων, με πολλούς χρήστες να υποβάλλουν αναφορές και, εν τέλει, να κατέβει το επίμαχο post.

Εντούτοις, η Μαρίνα Σάττι προέβη σε μία νέα ανάρτηση, μοιράζοντας αφοπλιστικά τις δικές της απαντήσεις.

ΜΑΡΙΝΑ ΣΑΤΤΙ

Πηγή: @alfavita

«Αναστατώθηκες (διπλά) φασίστα που ανέβασα φωτογραφία με τον κύριο Mirza; ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ σε όσους σχολιάζουν “γαμώ τους Μουσουλμάνους” αλλά ευτυχώς εσείς που κατακρίνετε αυτή τη στάση είστε πολλοί πολλοί περισσότεροι και σας ευχαριστώ».

«Περπατούσα προχθές στην Ομόνοια κι ακούω κάποιον να τραγουδάει “θα σπάσω κούπες, αμάν, αμάν”. Γυρνάω και βλέπω τον κύριο Mirza να μου χαμογελάει. “Είμαι από το Πακιστάν και σ’ακούω κάθε βράδυ πριν κοιμηθώ”. Και μετά γίναμε πολλοί».

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα