Λίγοι συγγραφείς έχουν αιχμαλωτίσει τη φαντασία και το σουρεαλισμό αυτού του κόσμου στα βιβλία τους, όπως ο Χαρούκι Μουρακάμι. 

Ο Ιάπωνας συγγραφέας που στα 29 του εγκατέλειψε τη δουλειά του σε ένα τζαζ μπαρ στο Τόκιο για να ασχοληθεί με τη συγγραφή, αναγνωρίζεται πλέον παγκοσμίως ως ο καλύτερος συγγραφέας σύγχρονων μυθιστορημάτων. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 50 γλώσσες κι έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Από τότε που δημοσιεύτηκε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο: «Hear the wind sing» το 1979, ο Μουρακάμι κέρδισε διακρίσεις και βραβεία για το έργο του, όπως το “World Fantasy Award”, το βραβείο “Franz Kafka”, το “Jerusalem Prize” και πολλά άλλα. Το 2000, η Guardian τον χαρακτήρισε ως έναν «από τους καλύτερους εν ζωή μυθιστοριογράφους του κόσμου»,  ενώ βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στους υποψηφίους για το βραβείο Νομπέλ. 

Ο μαγικός κόσμος του Χαρούκι Μουρακάμι

Γεννημένος στο Κιότο της Ιαπωνίας αλλά ταυτόχρονα έντονα επηρεασμένος από τη δυτική κουλτούρα, ο Μουρακάμι αγάπησε πολύ τη δυτική μουσική και λογοτεχνία, με αποτέλεσμα να εντάξει τα στοιχεία αυτά στα βιβλία του και να ξεχωρίσει από άλλους Ιάπωνες συγγραφείς για τις δυτικές του επιρροές.

Σπούδασε θεατρικές τέχνες στο πανεπιστήμιο του Τόκιο και λίγο πριν τελειώσει τις σπουδές του, άνοιξε ένα τζαζ μπαρ με τη σύζυγό του, όπου γνώρισε και ερωτεύτηκε τη μουσική την οποία αργότερα θα χρησιμοποιούσε στους τίτλους των βιβλίων του, όπως π.χ. «Το νορβηγικό δάσος» που παραπέμπει στο ομώνυμο τραγούδι των Beatles. 

Τα βιβλία του Χαρούκι Μουρακάμι δε διαβάζονται μόνο ως εκφράσεις του Ιαπωνικού πολιτισμού, αλλά και ως δείγματα όλων εκείνων των ερωτημάτων που απασχολούν ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ο συγγραφέας δε διστάζει να μιλήσει για σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, όπως η έννοια της «ευτυχίας» και της «επιτυχίας», η σημασία της ψυχής και πως θα την αποκτήσουμε, η μοναξιά, η απομόνωση, η θλίψη… 

Κύριοι χαρακτήρες των βιβλίων του, άλλωστε, είναι άνθρωποι μοναχικοί κι απομονωμένοι, άνθρωποι, οι οποίοι νιώθουν πως δε χωρούν στον κόσμο αυτό και πως είναι διαφορετικοί. Αυτό είναι κι ένα από τα μυστικά της επιτυχίας των βιβλίων του: Η ικανότητα του Μουρακάμι να κάνει τους αναγνώστες του να ταυτίζονται με τους ήρωες των βιβλίων του. 

Το Νορβηγικό Δάσος και το top 10 των New York Times

Ο Μουρακάμι γράφει συνήθως για μη ρεαλιστικές καταστάσεις, όμως «Το νορβηγικό δάσος» ήταν η πρώτη απόπειρα του συγγραφέα να γράψει ένα βιβλίο που θα βασίζεται στην πραγματικότητα. Ήταν, όπως έχει δηλώσει και σε συνέντευξή του, «ένα πείραμα για να αποδείξει στον εαυτό του ότι μπορούσε να το κάνει».

«Ένα πείραμα που αποδείχτηκε πολύ βοηθητικό αργότερα», μιας και το βιβλίο γνώρισε πρωτοφανή επιτυχία, πουλώντας περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο. Αργότερα, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο κι αποτέλεσε την αρχή μιας τεράστιας επιτυχίας για το Χαρούκι Μουρακάμι. 

Στη συνέχεια, ακολούθησαν κι άλλα βιβλία του Μουρακάμι που έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση στο αναγνωστικό του κοινό. Μερικά από αυτά ήταν τα:«Ο Κάφκα στην ακτή» και «1Q84». Το πρώτο βρέθηκε ανάμεσα στα 10 καλύτερα βιβλία του 2005, σύμφωνα με τους New York Times κι έναν χρόνο αργότερα, βραβεύτηκε με το “Παγκόσμιο Βραβείο Φαντασίας”. Κύριο μήνυμα του βιβλίου φαίνεται να είναι ότι «αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη μοίρα μας, τουλάχιστον μπορούμε να τη μετατρέψουμε προς όφελός μας».

Το «1Q84» είναι το πρώτο μυθιστόρημα, στο οποίο ο Μουρακάμι καταπιάνεται με το επικίνδυνο θέμα των περιθωριακών θρησκευτικών ομάδων – ένα οδυνηρό σημείο στην Ιαπωνία έπειτα από την τρομοκρατική επίθεση στο Aum Shinrikyō το 1995. Όπως και με άλλα μυθιστορήματα του Μουρακάμι, εξετάζει προσεκτικά την ένταση μεταξύ της πολιτικής και θρησκευτικής ιδεολογίας και της εσωτερικής ψυχής του ατόμου.

Το σήμερα

Το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά του είναι το: «Σκοτώνοντας τον Κομεντατόρε», ένα βιβλίο που χωρίζεται σε δύο τόμους και αποτελεί λογοτεχνικό θρίαμβο του έρωτα και της μοναξιάς, του πολέμου και της τέχνης.

Η ιστορία αυτού του βιβλίου προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στο αναγνωστικό κοινό και πολλές αντιδράσεις στους κριτικούς βιβλίων, χαρακτηρίζοντάς το «ευχάριστα σαγηνευτικό, αν και δυσνόητο». Στο Χονγκ Κονγκ, το βιβλίο κρίθηκε αυστηρά ακατάλληλο για ανηλίκους με τους αναγνώστες να αντιδρούν υποστηρίζοντας ένθερμα τον αγαπημένο τους συγγραφέα. 

Αυτός, λοιπόν, είναι ο Χαρούκι Μουρακάμι, κι αυτά είναι μερικά μόνο από τα σπουδαία έργα του που έχουν αγαπηθεί από εκατομμύρια αναγνώστες παγκοσμίως. Αναμένουμε αγωνιωδώς να δούμε τι άλλο θα γράψει η σπουδαία πένα του για να μας υπενθυμίσει για ακόμη μία φορά ότι ο κόσμος είναι πιο μαγικός απ’ όσο νομίζουμε. 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα