Διαβάζοντας πρόσφατα ένα βιβλίο με θέμα “Υπέροχες γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο”, συνειδητοποίησα ότι αρκετές από τις πιο δυναμικές και σημαντικές γυναίκες της ιστορίας ήταν συγγραφείς και ποιήτριες.

Ήταν προσωπικότητες που με την πένα τους επηρέασαν πλήθος γυναικών εμπνέοντας τες να πιστέψουν στα όνειρα τους και να παλέψουν γι’ αυτά, αφήνοντας το δικό τους στίγμα στην ιστορία. Σ’ αυτό το άρθρο, συγκέντρωσα 3 σπουδαίες γυναίκες συγγραφείς που ξεχώρισαν στο χώρο της λογοτεχνίας κι αγαπήθηκαν πολύ από τους αναγνώστες στο πέρασμα των χρόνων.

1) Τζέιν Όστεν

Αν και έγραψε λίγα μυθιστορήματα στη ζωή της, η Τζέιν Όστεν κατάφερε να γίνει μία από τις πιο δημοφιλείς και πολυδιαβασμένες συγγραφείς της Αγγλικής Λογοτεχνίας. Γεννήθηκε στο Στήβεντον το 1775 και από πολύ μικρή περνούσε τον ελεύθερο χρόνο της διαβάζοντας βιβλία της οικογενειακής της βιβλιοθήκης, έπειτα από παρότρυνση του πατέρα της.

Το πρώτο της μυθιστόρημα γράφτηκε το 1811 παίρνοντας τον τίτλο «Λογική κι Ευαισθησία» και υπογράφοντας με το ψευδώνυμο ” Μια κυρία. Στην συνέχεια ακολούθησαν τα: «Περηφάνια και Προκατάληψη», «Έμμα» «Πειθώ» κ.α.

Μετά το θάνατό της, το 1817 στο Τσώτον από μια ταλαίπωρη ασθένεια, το σπίτι που διέμενε εκεί έγινε μουσείο, η ζωή και το έργο της αποτέλεσε αντικείμενο πολλών κινηματογραφικών ταινιών και χιλιάδες αναγνώστες τη διαβάζουν μέχρι και σήμερα, κατατάσσοντας τη ανάμεσα στις καλύτερες γυναίκες συγγραφείς όλων των εποχών.

Ως υπέρμαχος της αληθινής αγάπης, δεν παντρεύτηκε ποτέ καθώς όπως υποστήριζε, η πραγματική αγάπη δεν βασίζεται στο χρήμα και την κοινωνική θέση, όπως υποστηρίζονταν εκείνη την εποχή από πολλούς, αλλά στην κατανόηση και τη βαθιά ένωση με το σύντροφο σου.

2) Σάρλοτ Μπροντέ

Γεννήθηκε το 1816 στο Θόρντον του Γιόρκσιρ της Αγγλίας και ήταν η μεγαλύτερη από τις αδελφές Μπροντέ. Σπούδασε δασκάλα, εργάστηκε σε οικοτροφείο και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη μεγάλη της αγάπη, τη συγγραφή. Έντονα επηρεασμένη από προσωπικά της βιώματα, έγραψε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Ο καθηγητής», ενώ στη συνέχεια ακολούθησε το γνωστό μυθιστόρημα «Τζέιν Έιρ» το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία και χαρακτηρίστηκε ως αυτοβιογραφία της. 

Ο ρομαντισμός και ο λυρισμός είναι δύο σημαντικά γνωρίσματα της συγγραφέως που συναντώνται σε όλα της τα έργα. Μερικά από τα πιο δυνατά μηνύματα που περνάει η Σαρλότ Μπροντέ μέσα από τα μυθιστορήματα της είναι η ανάγκη της για ανεξαρτησία, προσωπική κι επαγγελματική ανέλιξη, κάτι που γίνεται αισθητό και μέσα από το βιβλίο της «Τζέιν Έιρ»

Στο πέρασμα των χρόνων, έγραψε κι άλλα μυθιστορήματα, όπως το «Σίρλεϊ»«Βιλέτ» καθώς κι άλλες μικρότερες ιστορίες και ποιητικές συλλογές που όμως δεν έτυχαν της ίδια επιτυχίας που είχε η «Τζειν Ειρ».

Πέθανε το 1855, ένα χρόνο μετά το γάμο της με τον Άρθουρ Μπελ Νίκολς και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Αρκετά από τα έργα της μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη, με αποκορύφωμα τη «Τζέιν Έιρ» που αγαπήθηκε πολύ από το κοινό.

3) Βιρτζίνια Γουλφ 

Η Βιρτζίνια Γουλφ, γεννήθηκε το 1882.  ‘Ήταν Αγγλίδα μυθιστοριογράφος και αποτελεί μέχρι και σήμερα μια από τις μεγαλύτερες πρωτοπόρους της Αγγλικής λογοτεχνίας. Μεγαλωμένη σε ένα καλλιτεχνικό περιβάλλον κι έντονα επηρεασμένη από Βικτωριανούς λογοτέχνες, διδάχτηκε την αγγλική γλώσσα με μια αστείρευτη δίψα για μάθηση.

Ο ξαφνικός θάνατος της μητέρας της, όταν η Γουλφ ήταν 13 χρονών και στη συνέχεια ο χαμός της ετεροθαλούς αδελφής της και του πατέρα της πυροδότησε την νευρική κατάρρευση της με αποτέλεσμα την πρώτη απόπειρα αυτοκτονίας του νεαρού κοριτσιού.

Μπορεί οι ξαφνικές μεταπτώσεις της διάθεσης της, οι ψυχικές διαταραχές και η ανορεξία να επηρέαζαν τις κοινωνικές της συναναστροφές καθιστώντας την μια ευάλωτη συναισθηματικά γυναίκα, ωστόσο, η συγγραφική της καριέρα έμεινε ανεπηρέαστη. «Η κυρία Νταλογουέι» και το «Ένα δικό σου δωμάτιο» θεωρούνται μέχρι και σήμερα παγκόσμιες λογοτεχνικές επιτυχίες.

Σε ηλικία 30 χρονών, η Βιρτζίνια Γουλφ, παντρεύτηκε τον Λέοναρντ Γουλφ και μαζί μετακομίζουν στο Ρίτσμοντ, μια πόλη μερικά χιλιόμετρα μακριά από το Λονδίνο, με σκοπό την ανάρρωση της από τις συνεχείς νευρικές καταρρεύσεις που υπέστη. Εκεί, το ζευγάρι, ίδρυσε το δικό του τυπογραφείο θεωρώντας ότι η ενασχόληση της Γουλφ με το τυπογραφείο θα βοηθούσε στην αποκατάσταση της υγείας της, όπου και τύπωσαν μαζί το πρώτο της βιβλίο.

Μέσα από τη γραφή της, εκφράστηκε ελεύθερα για το βαρύ ψυχολογικό φορτίο που κουβαλούσε

Δυστυχώς, η συγγραφή δεν έφερε κάποιο θετικό αποτέλεσμα στην ψυχική της υγεία, μιας που η κατάθλιψη, η ανορεξία και οι παραισθήσεις επέστρεψαν δυνατότερες από κάθε άλλη φορά.

Το 1941, και ολοκληρώνοντας το τελευταίο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ανάμεσα στις πράξεις», η Γουλφ θα εγκαταλείψει το σπίτι της αφήνοντας ένα σημείωμα στο σύζυγό της ανακοινώνοντας του την απόφαση της να αυτοκτονήσει. Σήμερα, κατατάσσεται ανάμεσα στους συγγραφείς που άνοιξαν νέους δρόμους στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα και συνεχίζει να διαβάζεται από χιλιάδες αναγνώστες ανά τον κόσμο.

Αυτές ήταν τρεις από τις σπουδαιότερες γυναίκες συγγραφείς που άφησαν το στίγμα τους στη λογοτεχνία. Επειδή όμως η λίστα είναι μεγάλη, όπως και η ανάγκη μας να εξυμνήσουμε γυναίκες συγγραφείς που αφύπνισαν – και αφυπνίζουν ακόμη – συνειδήσεις, θα ακολουθήσει σύντομα και δεύτερο μέρος. Γι’ αυτό, μη διστάσετε να μας πείτε ποιες γυναίκες συγγραφείς σας ενέπνευσαν και σας εμπνέουν ακόμη. 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα