Κάποτε έλεγαν πως είναι ο άντρας που λατρεύουν όλες οι γυναίκες και που μισούν όλοι οι άντρες, αφού μονοπωλούσε την τηλεόραση κάθε ελληνικού σπιτιού τα βράδια της Δευτέρας. 

Για πάνω από 10 χρόνια, όμως, απείχε συνειδητά από αυτήν. Δεν άντεχε πλέον να περνά κάθε του βράδυ κλεισμένος σ’ ένα δωμάτιο σβήνοντας και γράφοντας. Ήθελε να ηρεμήσει, να σκεφτεί, να ονειρευτεί, να κάνει θέατρο και σινεμά.

Κάπως έτσι, γεννήθηκαν 2 ταινίες που έμελλε να αφήσουν το στίγμα τους στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά. Το «Αν» και το «Ένας άλλο κόσμος» καθήλωσαν το ελληνικό κοινό, ταξίδεψαν σ’ όλο το κόσμο – από το Ισραήλ μέχρι την Αμερική – έκαναν το Χριστόφορο Παπακαλιάτη διάσημο στα πέρατα της γης και του χάρισαν στιγμές που είχε μόνο ονειρευτεί μέχρι τότε.

Χθες, η πρώτη σεζόν του “Maestro” του, της σειράς που συζητήθηκε όσο καμία άλλη φέτος, τελείωσε. Ύστερα από 11 χρόνια από την τελευταία του σειρά στην τηλεόραση, ο ταλαντούχος κύριος Παπακαλιάτης δημιούργησε την πρώτη ελληνική σειρά που μπαίνει στο Netflix.

Ύστερα από 11 χρόνια, μία σειρά έφερε επιτέλους την ελληνική τηλεόραση στο σήμερα, μίλησε για την βία κατά των γυναικών, τις σκέψεις, τους τρόμους και την δύναμη τους, όσο καμία άλλη πριν και είπε μια ιστορία γεμάτη έρωτα, από αυτές που μόνο ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης ξέρει να φτιάχνει.  

Δεν μας παραξένεψε όμως. Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης ήταν ικανός, από όταν ήταν μόλις 24 χρονών να μεταφέρει ιστορίες αληθινές, ιστορίες που είχαν λόγο και χρόνο ύπαρξης στην εποχή που παίζονταν, αλλά και στο σήμερα. Ιστορίες που μπορεί να έχουν γραφτεί 20 χρόνια πριν, αλλά βλέποντας τις σήμερα συνειδητοποιείς πόσο σημερινές ή ακόμα και μπροστά από τη σημερινή εποχή μπορεί να είναι.

Ποιος είναι, όμως, στ’ αλήθεια ο πρωτοπόρος κύριος Παπακαλιάτης; Ποια ήταν η πορεία ζωής του που τον έφερε στο σήμερα;

Ο ταλαντούχος κ. Παπακαλιάτης

Ξεκίνησε όταν ήταν 16 χρονών. Όταν μια μέρα είδε μια αγγελία του studio ATA – της εταιρεία παραγωγής που τότε ήταν υπεύθυνη για όλες τις σειρές του MEGA – για τους «Φρουρούς της Αχαΐας». Πήγε στην audition κρυφά από τη μητέρα του. Όταν, όμως, πήρε το ρόλο και το συμβόλαιο απαιτούσε υπογραφή γονέα, αναγκάστηκε να της το πει.

Υποσχέθηκε, όμως, σαν αντάλλαγμα, ότι τελειώνοντας το σχολείο θα πάει στη Βοστώνη για να σπουδάσει oικονομολόγος. Κράτησε την υπόσχεση του. Άφησε πίσω του το «Ντόλτσε Βίτα», την «Αναστασία» και τους «Δέκα Μικρούς Μήτσους» και μετακόμισε στη Βοστώνη για να κάνει το χατίρι των γονιών του.

Άντεξε μόνο 6 μέρες. Γιατί η ζωή του Χριστόφορου Παπακαλιάτη βρίσκεται ανάμεσα σε ιστορίες πάθους, αδιέξοδους έρωτες και μαγικές μουσικές. Αλλά και όνειρα. Εκεί που και η πιο σκληρή αλήθεια μπορεί να είναι πασπαλισμένη με αστερόσκονη.

Συνεχίζει να παίζει στην τηλεόραση, μα και στο θέατρο. Βρίσκεται στη σκηνή με τους ανθρώπους που βλέποντας τους σε μια παιδική παράσταση της Ξένιας Καλογεροπούλλου όταν ήταν 4 ετών, τον έκαναν να πει: «Εγώ αυτό θέλω να κάνω όταν μεγαλώσω». Την Άννα Παπαναγιωτοπούλου, τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου, το Μίμη Χρυσομάλλη.

Στην τηλεόραση παίζει στο «Άγγιγμα Ψυχής» και τον «Βαμμένο Ήλιο». Μέχρι που το 1999, σε ηλικία 24 χρονών, γράφει την πρώτη σου σειρά. «Η ζωή μας μια βόλτα». Τον εμπιστεύεται η Φιλαρέτη Κομνηνού και μαζί φτιάχνουν το πρώτο «απαγορευμένο» ζευγάρι που γέννησε το «Παπακαλιάτειο Σύμπαν». Και μετά έρχεται το «Να με προσέχεις», το «Κλείσε τα μάτια», το «Δυο μέρες μόνο» και οι «4».

https://youtube.com/watch?v=NxO3DkcYi4Y

Το γράψιμο και η διαφυγή από την πραγματικότητα

Έγγραφε από πάντα. Από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Δεν ήταν ο καλός μαθητής που όλοι πίστευαν. Αντιθέτως, αν πότε κάποιος καθηγητής τον έχανε, ήξερε που θα τον βρει. Σ’ ένα κάθισμα στο πίσω θρανία να γράφε κειμενάκια, ιστορίες, σκέψεις, ή το δικό του τέλος σε ένα επεισόδιο μιας σειράς που είχε δει το προηγούμενο βράδυ.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως το γράψιμο για το Χριστόφορο Παπακαλιάτη ήταν μια διαφυγή από την πραγματικότητα. Από το διαζύγιο των γονιών του και τα όσα είχαν συμβεί στη ζωή του. Δεν ήταν αυτό όμως. Για το Χριστόφορο Παπακαλιάτη, το γράψιμο ήταν μια βιολογική ανάγκη. Υπήρχε μέσα του από πάντα. Κατοικοέδρευε στο μυαλό και τις σκέψεις του και έπλαθε χαρακτήρες, ιστορίες και κόσμους πέρα για πέρα αληθινούς.

Η φιλία, ο έρωτας και η ζωή

Αν ρωτήσεις το Χριστόφορο Παπακαλιάτη “τι είναι ο έρωτας”. θα σου πει τα πάντα και πως γι’ αυτόν, ο έρωτας είναι ανώτερος τη όποιας πραγματικότητας. Και η φιλία; Ποια θέση έχει στη ζωή του Χριστόφορου Παπακαλιάτη η φιλία; Θα μπορούσε να πει κανείς, ανώτερου και του έρωτα. Γι’ αυτό, οι φίλοι του είναι ένα κοινωνικό υποσύνολο της οικογένειας από επιλογή.

Ένα τελευταίο επεισόδιο γεμάτο μουσική, έρωτα, αλήθειες, ψέματα και μία δολοφονία 

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης σεβόταν πάντα τις ανάγκες της κάθε εποχής. Προσπαθούσε, όμως, παράλληλα να προηγείται αυτής. Όταν οι λέξεις “ανεκτικότητα” και “αποδοχή” ήταν άγνωστές για την τηλεόραση, ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης όχι μόνο τις εισήγαγε στον τηλεοπτικό μικρόκοσμο, αλλά τις έκανε νόρμα. Και αυτό έκανε για ακόμα μια φορά. Μέχρι και το τελευταίο επεισόδιο, ο έρωτας 2 αγοριών μονοπωλούσε την ιστορία.

Δύο νέοι που ο μικρόκοσμος ενός μικρού Ελληνικού νησιού τους “απαγορεύει” να ερωτευτούν επειδή είναι το ίδιο φύλο. Ένα αγόρι που κακοποιείται, ψυχικά και σωματικά από τον πατέρα του, μία γυναίκα που κακοποιείται, ψυχικά και σωματικά, από τον άντρα της και ένας άλλος πατέρας που δεν μπορεί να δεχτεί το φυσιολογικό. Την αγάπη. 

Όλα αυτά χθες, βρήκαν, ή έχασαν, τον δρόμο τους. Ένα αγόρι σταμάτησε να φοβάται, ένας απαγορευμένος έρωτας άνθισε, δύο γυναίκες βρήκαν την δύναμη να μιλήσουν, ένας άντρας παρασύρθηκε για ακόμη μια φορά από τον φόβο, ένα κορίτσι έχασε τον “έρωτα”, ένα αγόρι “έσωσε” τον έρωτα με μια δολοφονία, και ένα πτώμα ανασύρθηκε στην επιφάνεια της θάλασσας. 

Το τελευταίο επεισόδιο, τελείωσε με αυτό που οι Αμερικάνοι, ονομάζουν cliffhanger, δηλαδή με ένα αγωνιώδες στιγμιότυπο. Το πτώμα ανασύρθηκε στην θάλασσα, αφού δυστυχώς για ακόμη μια φορά, όπως φαίνεται, μία άγκυρα δεν είναι ικανή να κρατήσει στον πάτο ένα “κάθαρμα”. Τι θα γίνει την δεύτερη σεζόν; Κανείς δεν ξέρει.

Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι ήταν η σειρά που κέρδισε επάξια τον τίτλο της καλύτερης ελληνικής σειράς για φέτος. Ήταν η σειρά που ένωσε την Μαρία Καβογιάννη και την Χάρις Αλεξίου η σειρά που έδειξε πόσο σπουδαίο ταλέντο είναι ο Γιάννης Τσορτέκης και η σειρά που μας θύμισε τη σημαίνει καλή τηλεόραση. 

Το «Παπακαλιάτειο Σύμπαν» αυτό, που εκατομμύριά τηλεθεατές λάτρεψαν, χθες το βράδυ έριξε, για λίγο, αυλαία, κάνοντας μας να μετράμε ήδη τις μέρες για την επόμενη σεζόν.

TAGS:#MOVIES
Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα