Ανέκαθεν, οι βιβλιοθήκες είχαν κάτι το ιδιαίτερο. Κάτι το διαφορετικό και το ελκυστικό. Μια δική τους γοητεία που συνεχίζει να μας μαγεύει ακόμα και σήμερα.

Φανταστείτε αυτή την αίσθηση στις πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες του κόσμου.

Είναι το μέρος στο οποίο μπορεί κανείς να χαθεί ανάμεσα σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων, να δει μέρη και εικόνες που πίστευε πως ποτέ δεν θα βλεπε και να ζήσει αμέτρητες διαφορετικές ιστορίες.

Η αγάπη για το βιβλίο, λοιπόν, οδήγησε κάποιους λαούς στη δημιουργία επιβλητικών κλασικών, αλλά και μοντέρνων βιβλιοθηκών που προκαλούν δέος και φιλοξενούν καθημερινά πλήθος επισκεπτών για μελέτη και δουλειά.

Ποιες είναι, τελικά, οι πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες στον κόσμο;

1. Amsterdam Central Library

Άνοιξε το 2007 και είναι μέχρι και σήμερα η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Ολλανδίας κι ένα από τα πιο eco-friendly κτίρια του Άμστερνταμ. Διαθέτει καφετέρια, θέατρο 300 θέσεων, στο οποίο φιλοξενούνται και παραστάσεις, καθώς και εστιατόριο με θέα την μαγική πόλη του Άμστερνταμ. Επιπλέον, φιλοξενεί εκθέσεις, παρουσιάσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στεγάζει μια συλλογή από 1.5.000.000 βιβλία, περιοδικά, CDs, DVDs, παιχνίδια και δίσκους Blu-Ray σε επτά ορόφους. Μπορεί ακόμη να φιλοξενήσει έως και 1.000 θαμώνες, ενώ ταυτόχρονα είναι εξοπλισμένη με 490 υπολογιστές.

Μια από τις πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες, που αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε!

2. Bibliotheque Nationale – Paris

Από την δημιουργία της από τον Κάρολο τον 5ο το 1368, ήταν μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκεςτης Γαλλίας, μέχρι που επεκτάθηκε, κάνοντας μέχρι και σήμερα μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες στον κόσμο. Ο σχεδιασμός της βιβλιοθήκης έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού στεγάζεται σε τέσσερις πύργους σε σχήμα ανοικτών βιβλίων, που είναι χτισμένοι γύρω από μια δασική έκταση.

Η ανακαίνισή της ολοκληρώθηκε το 1996, αντικαθιστώντας το παλιό κτίριο κι έκτοτε γίνονται συνεχείς προσθήκες έργων (κυρίως ιστορικών) με περισσότερους από 4.000.000 τόμους και 11.000 χειρόγραφα.

3. Stuttgart City Library

Το εξωτερικό της έχει σχεδιαστεί σε σχήμα κύβου και στο εσωτερικό της υπάρχει ένα μεγάλο αίθριο με μια ανοιχτή αίθουσα πέντε ορόφων που υποδέχεται τους επισκέπτες της. Επίσης, διαθέτει αρκετά διαφορετικά τμήματα: Μουσικής, τεχνών, παιδικών βιβλίων και τεχνολογίας. Ο λευκός τόνος που κυριαρχεί και ο έντονος φωτισμός δημιουργούν έναν οικείο χώρο, ιδανικό για διάβασμα. Μιλάμε για μία από τις πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες του πλανήτη!

4. Trinity College Library – Dublin

Η ιστορία της βιβλιοθήκης χρονολογείται από την ίδρυση του Κολλεγίου — το 1592 και είναι η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στην Ιρλανδία. Φιλοξενεί περισσότερα από 6.000.000 έντυπα έργα, χειρόγραφα, περιοδικά, χάρτες και ειδικές συλλογές που αντικατοπτρίζουν πάνω από 400 χρόνια ακαδημαϊκής ανάπτυξης. Αν και ιστορικός θεσμός, η βιβλιοθήκη πρωτοπορεί σε σύγχρονες μεθόδους ανακάλυψης πόρων και εξελίξεων στις διαδικασίες διδασκαλίας, μάθησης και έρευνας.

5. Yale University Beinecke Rare Book and Manuscript Library – Connecticut, USA

Κατέχει τη διάκριση του μεγαλύτερου κτιρίου στον κόσμο που εξυπηρετεί το σκοπό της διατήρησης σπάνιων βιβλίων και χειρογράφων. Περιλαμβάνει γυάλινους τοίχους και απαλό φωτισμό για την προστασία των έργων από το άμεσο φως. Είναι προσβάσιμη στο κοινό ως τουριστικό αξιοθέατο, ενώ ο εκθεσιακός της χώρος παρουσιάζει πολλά  σπάνια έργα.

6. Thomas Fischer Rare Book Library – Toronto, Canada

Άρρηκτα συνδεδεμένη με το Πανεπιστήμιο του Toronto, φιλοξενεί περισσότερα σπάνια βιβλία από οποιαδήποτε άλλη συλλογή στον Καναδά. Το παρόν κτίριο εγκαινιάστηκε το 1973 και ονομάστηκε έτσι  προς τιμήν του Thomas Fisher.

Τα δισέγγονά του δώρισαν στη βιβλιοθήκη μια μεγάλη συλλογή έργων του Shakespeare και δεκάδες έργα συγγραφέων του 20ου αιώνα. Συνολικά, περιλαμβάνει περισσότερα από 25.000 έργα με ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορία του Καναδά.

7. Abbey Library of Saint Gall – St. Gallen, Switzerland

Η παλαιότερη βιβλιοθήκη στην Ελβετία. Ο ιδρυτής της βιβλιοθήκης, ο Άγιος Ότμαρ κατάφερε να δημιουργήσει μία από τις παλαιότερες μοναστηριακές βιβλιοθήκες στον κόσμο! Φιλοξενεί περίπου 160.000 τόμους, συμπεριλαμβανομένων χειρογράφων που χρονολογούνται από τον 8ο αιώνα, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ηλεκτρονική πρόσβαση σε ένα τεράστιο πλήθος πληροφοριών.

Το 1983, ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών ονόμασε τη βιβλιοθήκη “Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς”.

8. Boston Public Library

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βοστώνης άνοιξε το 1852 και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στις ΗΠΑ. Διαθέτει πάνω από 24.000.000 τόμους και ήταν η πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη που δάνεισε βιβλία. Επίσης, διαθέτει  μια μεγάλη συλλογή από DVDs, χάρτες, παρτιτούρες κι άλλο οπτικό υλικό.

Η βιβλιοθήκη έχει διαφορετικά παραρτήματα με το πιο σημαντικό να είναι η Κεντρική Βιβλιοθήκη που βρίσκεται στην Copley Square, στη γειτονιά Back Bay της Βοστώνης. Χωρίζεται σε δύο κτίρια που σχεδιάστηκαν και χτίστηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους: Το κτίριο “McKim” το 1895, εμπνευσμένο από την αρχιτεκτονική της Ρώμης και του Παρισιού και το κτίριο “Johnson”, που είναι μια πιο μοντέρνα προσθήκη.

9. National Library Minsk, Belarus

Αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες στον κόσμο, και σίγουρα μία από τις πιο χαρακτηριστικές για την αρχιτεκτονική της. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Λευκορωσίας έχει ρομβοκυβοκτάεδρο σχήμα κι αποτελεί ένα μοναδικό κτίριο 22 ορόφων που λειτουργεί από το 1922. Είναι τουριστικό αξιοθέατο και δημοφιλής προορισμός στο Minsk – ναι είναι η χώρα που μετακόμισε ο πρώτος μεγάλος έρωτας της Phoebe – με δημόσια πλατφόρμα ξενάγησης, ενώ φιλοξενεί κι αρκετές δημόσιες συναυλίες στον εξωτερικό της χώρο.

Ως επίσημη βιβλιοθήκη πνευματικών δικαιωμάτων της Λευκορωσίας, η Εθνική Βιβλιοθήκη διαθέτει περισσότερα από 8.000.000α έργα και φιλοξενεί την τρίτη μεγαλύτερη συλλογή ρωσικών έργων στον κόσμο.

TAGS:#recent
Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
1
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα