Όταν ακούμε τη λέξη “ήρωας” συνήθως σκεφτόμαστε τον παραδοσιακό μυώδη, ανιδιοτελή, επιδέξιο και ηθικά καλό ήρωα που μας έχουν παρουσιάσει επί πολλού μέχρι τώρα οι ταινίες, τα βιβλία και τα παιδικά καρτούν.

Τα τελευταία όμως χρόνια, το καινούριο trend στις ταινίες επιτάσσει τους λεγόμενους αντί-ήρωες (anti-heroes) στο επίκεντρο της προσοχής. Ένας αντί-ήρωας, παρόλες τις διαφορές του σε σχέση με έναν παραδοσιακό ήρωα, μοιράζεται κάποια κοινά στοιχεία. Και οι δύο προσπαθούν να κάνουν το σωστό, με τον anti-hero όμως, να χρησιμοποιεί περισσότερο αμφιλεγόμενους τρόπους για να το επιτύχει. 

Τελικά, ποιοι είναι οι καλύτεροι anti-heroes που πέρασαν ποτέ από το σινεμά

The Mask

Ο Stanley Ipkiss (Jim Carrey), είναι ένας άτυχος τραπεζικός υπάλληλος, που βρίσκει συχνά τον εαυτό του έρμαιο της κοροϊδίας των συναδέλφων του για κάθε του κωμικοτραγικό πάθημα. Όλα αλλάζουν, όμως, όταν βρίσκει τυχαία μία αρχαία μάσκα

Η μάσκα αυτή κουβαλά μία υπερδύναμη. Όταν τη φορά, μεταμορφώνεται στον ύπουλο και σκανδαλιάρη alter ego του, “The Mask”. Έτσι, χρησιμοποιεί συχνά την υπερδύναμη του αυτή – μπορεί να μεταμορφώσει εκείνον και τους γύρω του σε ό,τι θέλει – για διασκέδαση και προσωπικό συμφέρον. Αυτό που κάνει τον anti-hero ενδιαφέρον, είναι ότι εξακολουθεί να διατηρεί μια μορφή διεστραμμένης ηθικότητας. 

Ο “Mask” παραμένει ένας από τους δημοφιλέστερους και καλύτερους anti-heroes του κινηματογράφου, ακόμη και 28 χρόνια μετά την πρώτη παρουσία του στη μεγάλη οθόνη. 

John Wick 

Ένας ακόμη χαρακτήρας που ίσως δε χρειάζεται περαιτέρω εισαγωγή είναι ο John Wick (Keanu Reeves).

Πρόκειται για έναν πρώην επαγγελματία δολοφόνο που συνεργαζόταν  για χρόνια με τον υπόκοσμο. Μη μπορώντας να διαχειριστεί τους δύο κόσμους στους οποίους ζούσε, αφήνει τη “σκοτεινή του πλευρά” όταν παντρεύεται. Όλα αλλάζουν, όμως, όταν ένας μαφιόζος σκοτώνει το σκύλο του. Το τελευταίο δώρο που του είχε κάνει η γυναίκα του πριν πεθάνει και ό,τι είχε να θυμάται από εκείνη.

Παρόλο που ο “John Wick” δε δουλεύει στον κόσμο του “καλού και του νόμου”, θα μπορούσε να πει κανείς, ότι ο χαρακτήρας του προκαλεί αισθήματα συμπόνιας.

Captain Jack Sparrow/Πειρατές της Καραϊβικής

Ο Jack Sparrow (Johnny Depp), είναι ίσως από τους πιο αναγνωρίσιμους χαρακτήρες που πέρασαν ποτέ από το σινεμά.

Μάλιστα, όταν μαθεύτηκε πως ενδεχομένως ο Jack Sparrow δεν θα  εμφανιστεί στην επόμενη ταινία των Πειρατών της Καραϊβικής, οι θαυμαστές του ξεκίνησαν ένα “petition” στα Social Media, συγκεντρώνοντας πάνω από μισό εκατομμύριο υπογραφές. Ως πειρατής, ο Jack δε συμβαδίζει με τους νόμους της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και βρίσκεται συχνά σε αντιπαράθεση με το Βρετανικό ναυτικό.

Γνωστός τυχοδιώκτης, συχνά βάζει το προσωπικό του συμφέρον πάνω από τους άλλους και τις ανάγκες τους. Όμως, έχοντας την δική του “ηθική πυξίδα”, πολλές φορές δρα κατά της αδικίας και βοηθά όσους τον χρειάζονται. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον τρόπο με τον οποίο ο Jack Sparrow έσωσε τον Will Turner (Orlando Bloom), από το θάνατο;

Severus Snape/Harry Potter

Ο Severus Snape (Alan Rickman), καθηγητής  φίλτρων στο “Hogwarts”, ήταν ο απόλυτος anti-hero καθ’ όλη τη διάρκεια των ταινιών. 

Από την πρώτη ταινία, ενώ η ιστορία μας παρακινεί να πιστέψουμε πως ο Snape έχει δόλιους σκοπούς, στο τέλος αποκαλύπτεται ότι, εάν και δείχνει να αντιπαθεί τον Harry Potter (Daniel Radcliffe) και τους φίλους του, οι πράξεις του αποσκοπούσαν στο  καλό τους.  

Ποιος δεν έχει δακρύσει βλέποντας τη σκηνή όπου αποκαλύπτεται ότι ο Snape πάντα προσπαθούσε να προστατέψει τον Harry και στο τέλος ακόμη, θυσιάζεται γι’ αυτόν λόγω της αγάπης που είχε για την μητέρα του;

Και κάπως έτσι, τον αγαπήσαμε παρά την ιδιόμορφη συμπεριφορά του.

Deadpool/Deadpool… Wade Wilson, The Merc with a Mouth

Θα μπορούσε να πει κανείς πως ο Wade Wilson (Ryan Reynolds) είναι η προσωποποίηση του “anti-hero”. Ένας πρώην μισθοφόρος που ανακαλύπτει τυχαία ότι έχει καρκίνο, αποφασίζει να συμμετάσχει σ’ ένα μυστικό πρόγραμμα, στο οποίο, θα τον “βασάνιζαν” μέχρι να αποκτήσει υπερ-δυνάμεις.

Η υπερ-θεραπευτική  υπερδύναμη που αποκτά και η ικανότητα να γνωρίζει ότι είναι μέρος σε μια ταινία – αφού σήμα κατατεθέν του είναι να μιλάει στους θεατές, τον κάνουν έναν από τους πιο ενδιαφέρον αντί-ήρωες που πέρασαν ποτέ από το σινεμά

Ο Wade έχει μια δική του, διεστραμμένη αίσθηση του δικαίου και της αδικίας, βρίσκοντας δικαιοσύνη στο να σκοτώνει ανθρώπους. Αν και φαίνεται πως έχει αλλάξει μετά τη δολοφονία του βασανιστή του και ενώνοντας τις υπερ-δυνάμεις με τους X-Men, καταφεύγει πάλι στο να σκοτώνει εχθρούς. Ενώ κάλλιστα θα μπορούσε απλώς να τους συλλάβει. 

Οι anti-heroes απεικονίζουν τη ρεαλιστική φύση του εγωιστική ανθρώπου. Το γεγονός ότι βλέπουμε έναν άνθρωπο που του έχει δοθεί η ευκαιρία να πράξει το δέον, αλλά διαλέγει αντισυμβατικούς τρόπους να το κάνει ή απλά κοιτάζει το δικό του όφελος, αλλάζει τα δεδομένα.

Μας επιτρέπει να δούμε μία διαφορετική οπτική του τι σημαίνει να είσαι ήρωας και κατακερματίζει τα στερεότυπα του Hollywood για τον ανιδιοτελή και καλοπροαίρετο ήρωα.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα