Σοβαρότατες καταγγελίες κατοίκων της Θεσσαλίας είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες, με τους πληγέντες να δηλώνουν πως, έπειτα από τις φονικές πλημμύρες που κατέστρεψαν ό,τι βρέθηκε στο «διάβα» τους, δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμη και τις βασικές βιοποριστικές ανάγκες μιας οικίας. Οι, κατά τ’ άλλα, πολλά υποσχόμενες αποζημιώσεις καθυστέρησαν σημαντικά, ενώ ορισμένοι από τους κατοίκους δεν έλαβαν καν το πρώτο ποσό της οικονομικής ενίσχυσης, το οποίο ανέρχεται στα 6.600€.

Όπως είχε αναφέρει ο πρόεδρος κοινότητας της Μεταμόρφωσης Καρδίτσας, Πέτρος Κοντογιάννης, από τους 249 μόνιμους κατοίκους, οι 41 δεν έχουν λάβει χρήματα από την πρώτη αρωγή. Παράλληλα, πολύ λίγοι αγρότες έχουν αποζημιωθεί για τις κατεστραμμένες καλλιέργειες βαμβακιού, ενώ όσοι χρειάζεται να νοικιάσουν δεν έχουν δει – παρά τις διαβεβαιώσεις – το σχετικό επίδομα ενοικίου. Ως εκ τούτου, πολλοί μένουν σε δομές ή φιλοξενούνται καθώς αδυνατούν να νοικιάσουν. Εν τέλει, σήμερα, 8/11, αναμένεται να ολοκληρωθεί η πίστωση των αποζημιώσεων, ούτως ώστε να δοθεί μια οικονομική «ανάσα» στους πληγέντες.

Είναι, ωστόσο, αρκετό αυτό το μέτρο για να επουλωθεί το συλλογικό τραύμα;

Δύο μήνες μετά τη βιβλική καταστροφή οι αποζημιώσεις (;)

Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η πίστωση των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το ζωικό κεφάλαιο σε αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας. Επίσης, όσον αφορά στη φυτική παραγωγή, τα αντίστοιχα ποσά αναμένεται να καταβληθούν από την επόμενη Παρασκευή.

Ειδικότερα, βάσει των όσων δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, ολοκληρώθηκε ήδη η μεταφορά 150 εκατ. ευρώ στον ΕΛΓΑ από τα κρατικά ταμεία. Αφενός, αμφίβολο είναι αν αναρωτήθηκε κάποιος αρμόδιος πώς ζουν οι άνθρωποι που έχασαν όλο τους το βιός εν μία νυκτί. Διότι, δύο μήνες χωρίς την παραμικρή οικονομική στήριξη, χωρίς έσοδα, χωρίς μισθούς, χωρίς στέγη – με ποιον τρόπο θα προμηθευτεί τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης μια μέση οικογένεια;

Α, ναι. Υπάρχει πάντα η ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι εθελοντές, η αλληλεγγύη και οι τοπικοί φορείς που μεριμνούν με όσα μέσα διαθέτουν. Φυσικά, όταν πρόκειται για την καταβολή κάποιου μέτρου οικονομικής στήριξης – ακόμη και όταν το πρόβλημα είναι τέτοιων διαστάσεων – ο κρατικός μηχανισμός θα επικαλεστεί χίλιες δυο δικαιολογίες για να εξαντλήσει το χρονικό περιθώριο. Αντιθέτως, όταν πρόκειται για πρόστιμα και κατασχέσεις, μ’ έναν μαγικό τρόπο όλα λειτουργούν ρολόι.

Αφετέρου, οι προαναφερθείσες αποζημιώσεις αναμένεται εναγωνίως να καταβληθούν σε αγρότες και κτηνοτρόφους – όχι σε όλους τους κατοίκους ανεξαιρέτως. Αυτό συνεπάγεται επιπλέον αναμονή και καθυστερήσεις σε κατοίκους που εργάζονται σε διαφορετικούς τομείς.

Πότε θα υπάρξει μέριμνα γι’ αυτούς τους ανθρώπους;

Όλες οι τελευταίες πληροφορίες για τις αποζημιώσεις

Για τους παραγωγούς στις περιοχές γύρω από την Κάρλα που οι καλλιέργειές τους παραμένουν πλημμυρισμένες, ανέφερε ότι αναμένεται ειδική μελέτη, από ολλανδική εταιρεία για τον τρόπο άντλησης των υδάτων. Συγχρόνως, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σχεδιάζει ειδικό πρόγραμμα στήριξης του εισοδήματος των αγροτών της περιοχής.

Συν τοις άλλοις, με το μέτρο 5.2 του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης αναμένεται να χρηματοδοτηθεί στο σύνολό της η αντικατάσταση των ζώων που έχουν χαθεί, καθώς επίσης και η ανακατασκευή των στάβλων. Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στο γεγονός αυτό ως μια «ευκαιρία για να κατασκευαστούν σύγχρονες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, πιο ασφαλείς, λιγότερο ενεργοβόρες και πιο φιλικές στο περιβάλλον».

Σύμφωνοι, μόνο που για να γίνει αυτό έπρεπε να χαθούν χιλιάδες ζώα, να καταστραφούν περιουσίες και ανθρώπινες ζωές. Για μια φορά, ας μην προβάλουμε φαιδρά και, οριακά, αλαζονικά επιχειρήματα για να ωραιοποιήσουμε μια τραγωδία. Αν πραγματικά το κράτος ενδιαφερόταν για τη δόμηση σύγχρονων, ασφαλών και φιλικών προς το περιβάλλον κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων θα μπορούσε να μεριμνήσει εκ των προτέρων για επιδοτήσεις και αντίστοιχα προγράμματα.

Πώς θα κατανεμηθούν οι αποζημιώσεις

Όπως προβλέπεται από υπουργική απόφαση, 150 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους πληγέντες αγρότες 17 Περιφερειακών Ενοτήτων που επλήγησαν από τις πλημμύρες «Daniel» και «Elias». Επιπροσθέτως, οι αποζημιώσεις για την απώλεια φυτικής παραγωγής ή/και ζωικού κεφαλαίου, αφορούν τους κατόχους γεωργικών εκμεταλλεύσεων των Περιφερειακών Ενοτήτων: Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λακωνίας, Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδων, Μεσσηνίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας.

Βασική προϋπόθεση για την καταβολή της ενίσχυσης είναι η υποβολή της Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής για το έτος ζημιάς 2023 και η εξόφλησή της.

Πώς θα υπολογιστούν οι αποζημιώσεις

Η ενίσχυση ad hoc θα δοθεί, σύμφωνα με τα πορίσματα εκτίμησης ζημιάς του ΕΛΓΑ.

Το ύψος της ενίσχυσης θα υπολογιστεί ως εξής:

Για τα προϊόντα φυτικής παραγωγής σύμφωνα με τον τύπο:

Χ1= Α.Α. – Α.Μ.Ζ.Π – όπου Χ1: Ύψος ενίσχυσης δικαιούχου ανά στρέμμα, σε ευρώ  (€) Α.Α.: Η ασφαλιζόμενη αξία, ανά ζημιωθέν προϊόν φυτικής παραγωγής σε €/στρ, Α.Μ.Ζ.Π.: Αξία μη ζημιωθείσας παραγωγής σε ευρώ ανά στρέμμα, η οποία ισούται με το γινόμενο Α.Α.* (100 – Ψ), Όπου Ψ= ποσοστό ζημιάς που υπέστη η καλλιέργεια σύμφωνα με το αντίστοιχο πόρισμα του ΕΛΓΑ.

Για τη την απώλεια ζωικού κεφαλαίου σύμφωνα με τον τύπο:

Χ2= Α * Β, Όπου Χ2: Ύψος ενίσχυσης δικαιούχου ανά είδος/κατηγορία ζώου, Α: Ο αριθμός των ζώων που χάθηκαν σύμφωνα με το αντίστοιχο πόρισμα του ΕΛΓΑ και Β: η ασφαλιζόμενη αξία ανά ζώο.

«Για τα βοοειδή η τιμή βάσης από 500€ είναι τα 800€, για τα αιγοπρόβατα πάμε στα 125€, στα βελτιωμένα αιγοπρόβατα η τιμή βάσης από 125€ γίνεται 150€» υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης, υποστηρίζοντας ότι οι τιμές αποζημίωσης για κάθε ζώο που έχει χαθεί δεν έχουν προηγούμενο.

Να σημειωθεί ότι η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης. Δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του δημοσίου, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη φορολογική διοίκηση και το δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Αντί επιλόγου

Βρισκόμαστε σε μία εκνευριστικά βραδυκίνητη χώρα που, υπό κανονικές συνθήκες, αρνείται να υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της αναδόμησης, της ουσιώδους αναδόμησης και αναμόρφωσης – χωρίς «ναι μεν, αλλά…».

Όταν λαμβάνουν χώρα ανθρώπινες απώλειες και κυριαρχεί η απελπισία, δεν χωρούν δικαιολογίες. Το κράτος είναι υποχρεωμένο να στέκεται, επί της ουσίας, δίπλα στον πολίτη. Με αποζημιώσεις, με δωρεές, με προγράμματα στήριξης. Όχι να τον χτυπάει φιλικά στην πλάτη σαν άλλος ευεργέτης, ενώ αγνοεί πλήρως το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος. Τέλος, ακόμη κι αν καταβάλλονταν με συνέπεια οι αποζημιώσεις, το μέτρο αυτό καθαυτό δεν εξασφαλίζει την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον. Τα αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά μέτρα είναι αυτά που θα δώσουν πραγματική ανάσα στη χώρα και στις επόμενες γενιές, οι οποίες θα κληθούν να πληρώσουν «τα σπασμένα».

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα