Ελπίζουμε να είναι λιγότερο κουραστική και περισσότερο ανάλαφρη, καταλήγοντας πάντα σε αυτό που λέμε “υγεία” – και μιας τα παθήματα γίνονται μαθήματα – κοτσάρουμε δίπλα της και το “σωματική και ψυχική”. 

Χρόνια πολλά, λοιπόν, και με υγεία προς αμφισβήτηση, όπως όλα δείχνουν, εδώ και χρόνια, όσο κι αν τη μελετάμε.

Με αφορμή την έκθεση της Focus Bari, η οποια πραγματοποιήθηκε σε 27 χώρες μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, είχαμε τα εντυπωσιακά αποτελέσματα – αν σκεφτείς το ποσοστό που απέσπασε το κυβερνών κόμμα στις τελευταίες εκλογές – με 5 στους 10 Έλληνες (47%) να πιστεύουν ότι το ελληνικό σύστημα υγείας βρίσκεται σε κρίση. Το ποσοστό αυτό είναι το δεύτερο υψηλότερο πίσω από την Ιρλανδία (53%). 

Από την ίδια έρευνα, προέκυψε ότι 4 στους 10 πιστεύουν ότι για το “χάλι” της υγείας στη χώρα ευθύνεται η ανεπαρκής χρηματοδότηση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Οι αριθμοί και τα ποσοστά που προκύπτουν από την έρευνα, επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο, ότι μια χαρά τα καταλαβαίνουμε όλα, κανείς δεν μας κοροϊδεύει και μια χαρά λειτουργεί η πολιτεία, αφού δεν αντιδράμε.

Με τους μισθούς των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία να βρίσκονται στα Τάρταρα, παρέα με κάμποσες απλήρωτες και αδήλωτες υπερωρίες – που μοιάζουν αναπόφευκτες μπροστά σε αυτό που λέμε “καθήκον” – υποδεχτήκαμε και το 2024 με τις μνημονιακές περικοπές των γιατρών να μη θεωρούνται πια ξεπερασμένες, αλλά αντίθετα να παραμένουν αμετακίνητες. Εντούτοις, για να μην τα παρουσιάζουμε όλα “μαύρα” κι “άραχνα”, ας θυμηθούμε ότι στις 7 Νοεμβρίου του 2023, ο τότε Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε επίσημα στην ΟΕΝΓΕ ότι μπορεί το οικονομικό επιτελείο να αρνείται τις αυξήσεις στους μισθούς, όμως θα υπάρξει γενναία αύξηση στην εφημεριακή αποζημίωση. Έτσι κι έγινε. 

Μπορεί ο Πρωθυπουργός να είχε δεσμευτεί μετά τις εκλογές του Ιουνίου για πρόσληψη 10.000 ανθρώπων στο Δημόσιο Σύστημα Περίθαλψης και να μην έγινε καμία, όμως το ιλιγγιώδες ποσό που δόθηκε στις εφημερίες, ηρέμησε τα πνεύματα. Η πολυετής λιτότητα και η πολύμηνη υγειονομική πανδημία – που οδήγησε σε burnout χιλιάδες εργαζόμενες κι εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας – ανέδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο το τεράστιο πρόβλημα της υποστελέχωσης του Δημοσίου Συστήματος Περίθαλψης.

Δηλαδή, είναι απορίας άξιο τι περισσότερο χρειάζεται να ειπωθεί όταν στον Άγιο Σάββα, το μεγάλο αντικαρκινικό νοσοκομείο της πόλης, ο μαγνητικός τομογράφος λειτουργεί μόνο με έναν ειδικευόμενο γιατρό. Σε αυτό το σημείο είναι αξιοσημείωτη η υπενθύμιση της δήλωσης  του Παναγιώτη Παπανικολάου, νευροχειρούργου στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και Γενικού Γραμματέα της ΟΕΝΓΕ, σε ραδιοφωνική εκπομπή του Athina 9,84:

“Γίνεται σκόπιμα. Η τραγική υποστελέχωση στα απεικονιστικά εργαστήρια σχεδόν όλων των νοσοκομείων της χώρας και η πολιτική μη πρόσληψης ιατρικού προσωπικού σε αυτά, γίνεται σκόπιμα, για να εκχωρηθεί αυτή η δραστηριότητα σε ιδιωτικές εταιρείες διάγνωσης εξ’ αποστάσεως, οι οποίες θα χρησιμοποιούν την υποδομή του δημοσίου και θα πληρώνονται αδρά”.

Στο σημερινό χάος πάντα χωράει και λίγο από το μακρινό παρελθόν, εκεί δηλαδή που ανέτρεξα για να παρακολουθήσω τον σημερινό – αλλά και τον τότε Υπουργό Υγείας – Άδωνι Γεωργιάδη, να επιβαρύνει περαιτέρω το ήδη ταλανισμένο σύστημα υγείας, με την πίεση που μπορεί κανείς να ανεβάσει ακούγοντας τον, ακόμη και αν τον έχει στο mute. 

O κύριος Γεωργιάδης, λοιπόν, χλευάζει και απειλεί μέσω τηλεοπτικού σταθμού εργαζόμενους του νοσοκομείου Αμαλία Φλέμινγκ, λέγοντάς τους: “Άμα δεν αντέχετε, να παραιτηθείτε, να προσλάβουμε άλλους”

Γενικά, κύριε Υπουργέ, παραιτούνται. Όχι για να σας κάνουν τη χάρη, αλλά γιατί πράγματι δεν αντέχουν. Από την 01/01-31/03/2023, είχαν αναρτηθεί στη “Διαύγεια” 47 πράξεις αποδοχής παραίτησης μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ, αναζητώντας μια καλύτερη, πιο ανθρώπινη εργασιακή συνθήκη, με πολλές και πολλούς να μπαίνουν στα αεροπλάνα δίχως να κοιτάξουν πίσω.

Πρόσφατη ανάλυση του ΟΟΣΑ έδειξε ότι 6.800 απόφοιτοι ελληνικών ιατρικών σχολών, εργάζονται αυτήν τη στιγμή στο εξωτερικό. Να αναφέρουμε εδώ, ότι στο νοσοκομείο της Άρτας, στο τμήμα αξονικής τομογραφίας, ο διοικητής του νοσοκομείου υπέγραψε έκνομη εντολή ώστε ακτινοδιαγνώστρια να κάνει την 11η εφημερία της μέσα στον Δεκέμβρη. 

Γι’ αυτό που ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευτών είναι γύρω στα 50 και πάνω. Άνθρωποι κουρασμένοι, απαξιωμένοι. Χωρίς κίνητρο. Κάνοντας μια γρήγορη αναζήτηση στα sites σήμερα, εύκολα παρατηρεί κανείς να πυκνώνουν τα ανήσυχα άρθρα για νέα υπερφόρτωση των νοσοκομείων λόγω Covid-19, γρίπης και λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια σταθερά φθίνουσα πορεία, αν αναλογιστεί κανείς ότι η ιδέα για την κατάργηση της μάσκας στα νοσοκομεία ήταν μάλλον ένας από τους πανηγυρισμούς μιας από τις κάμποσες φορές που “νικήσαμε” τον κορωνοϊό. 

Οι πιο τολμηρές και τολμηροί να ευχηθούμε να επιβληθεί στα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια να νοσηλεύουν κι αυτά περιστατικά Covid-19, μιας και τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από το 2020 με την Ελλάδα να παραμένει η μοναδική χώρα της Ε.Ε., στην οποία οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων έχουν απαλλαγεί τελείως από τη νοσηλεία τέτοιων περιστατικών.

Κι επειδή τίποτα δεν άλλαξε ποτέ με ευχές, να κρατήσουμε το μυαλό και τη συνείδησή μας όσο πιο συγκροτημένη γίνεται, να διεκδικούμε μαζί με αυτούς που αγωνίζονται στο πεδίο κι όχι να τους χειροκροτάμε στα μπαλκόνια όταν καταρρέουν, στρώνοντας το έδαφος για ακρονεοφιλελεύθερους πειραματισμούς και για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα