«Πύρινη κόλαση σε Αττική και Λουτράκι», «Τα πύρινα μέτωπα της Αττικής ως αυτή την ώρα», «Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Μάνδρα», «Συναγερμός στην Πυροσβεστική: Σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα».

Δεν είναι τίτλοι ταινίας. Είναι οι τίτλοι των πρώτων θεμάτων σε εγχώρια αλλά και διεθνή ΜΜΕ, αναφερόμενα στην τρίτη μέρα των καταστροφικών πυρκαγιών, που πλήττουν τη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που οι ειδικοί μας προειδοποιούν για ένα δεύτερο – ίσως ακόμη πιο επικίνδυνο – κύμα καύσωνα, που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες ημέρες.

Τρίτη μέρα κόλασης

Η δύσκολη νύχτα που πέρασε, ανέδειξε ως κυριότερα πύρινα μέτωπα αυτά της Μάνδρας, του Λουτρακίου και των Δερβενοχωρίων, με την πυρκαγιά να φτάνει μέχρι και τη Νέα Πέραμο, τη Μαγούλα και σε αρκετούς ακόμη δήμους της Περιφέρειας Αττικής. Σαν να μην έφτανε αυτό, εκτός Αττικής, εχθές ξέσπασε φωτιά και στο νησί της Ρόδου, όπου η μάχη για την οριοθέτησή της δίνεται μέχρι και αυτή την ώρα.

Η φωτιά, εκτός από πυκνές δασικές εκτάσεις, έκαψε στο πέρασμά της και δεκάδες σπίτια. Σε όποιο κανάλι κι αν πέσουμε, θα δούμε τις περιουσίες τόσων ανθρώπων – που με τόσο κόπο και θυσίες δημιουργήθηκαν – να γίνονται στάχτες. Όσα ζώα δεν πρόλαβαν να διασωθούν, κάηκαν ζωντανά. Ήταν εκατοντάδες. Με λίγα λόγια, θα δούμε όλες εκείνες τις εικόνες καταστροφής, που άφησε πίσω της η πυρκαγιά. Μέχρι τώρα.

Γιατί πάνω που νομίζουμε ότι ένα μέτωπο κλείνει, η μία αναζωπύρωση διαδέχεται την άλλη. Και η ίδια λούπα, ξανά και ξανά. Άλλωστε, κάθε χρόνο καιγόμαστε. Λιγότερο ή περισσότερο.

Οι κάτοικοι δίνουν τη δική τους μάχη με τη φωτιά

Οι πυροσβέστες και οι εθελοντές, που έσπευσαν στα σημεία, έκαναν και κάνουν ό,τι μπορούν, δίνοντας προτεραιότητα στην προστασία των κατοίκων, προτρέποντάς τους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ώστε να μην κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή. Φυσικά, δεν ήταν τόσο εύκολο.

Πολλοί, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, με δάκρυα στα μάτια, αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τους κόπους μιας ζωής, ακόμη κι αν κινδυνεύει η ζωή τους. Προτιμούν να μείνουν εκεί και να κάνουν οι ίδιοι ό,τι μπορούν. Είδαμε την οργή αυτών των ανθρώπων να ξεχειλίζει.

Μα πως να μην ξεχειλίζει;

Πως να μην αγανακτούν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών όταν, μαζί με τους εθελοντές από τις γύρω περιοχές, επιχειρούν επί ώρες και μέρες, με τα δικά τους μέσα, να προστατεύσουν τις περιουσίες τους;

Να προστατεύσουν όσα δεν μπόρεσε κανένας επιχειρησιακός σχεδιασμός;

Ίσως, βέβαια, θα πρέπει να λέμε και ευχαριστώ που, από τύχη, δεν θρηνούμε ακόμη κάποια ανθρώπινη ζωή. Αλλά αυτή την «τύχη», για πόσο καιρό ακόμα θα την ακούμε;

Για πόσο καιρό η κυβέρνηση δεν θα φέρει καμία ευθύνη;

Αστυνομικοί VS Πυροσβέστες

Στη μάχη με τις αμείλικτες φλόγες στην περιοχή της Μάνδρας, δεν έλειπε κι ένα ακόμη παράδοξο του ελληνικού κράτους. Πιο συγκεκριμένα, είδαμε να πέφτουν στη φωτιά δύο «Αίαντες» της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πρόκειται για θωρακισμένα οχήματα εκτόξευσης νερού, που φαίνεται να ρίχτηκαν στις φλόγες για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης. Μάλλον μέρος του επιχειρησιακού σχεδιασμού είναι και να μην αρκούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Άλλωστε οι Αστυνομικοί είναι σίγουρα περισσότεροι.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη για την αντιπυρική περίοδο»

Μόλις 12 μέρες έχουν περάσει από τότε που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αγέρωχα τόνισε ότι «η χώρα μας είναι έτοιμη για την αντιπυρική περίοδο». Το πόσο έτοιμη ήταν, βέβαια, ξέχασε να το αναφέρει. Προτίμησε να το ανακαλύψουμε μόνοι μας τις τελευταίες τρεις, εφιαλτικές, ημέρες.

Ας σκεφτούμε, εδώ, ότι βρισκόμαστε σχεδόν στη μέση του καλοκαιριού. Γεγονός που σημαίνει ότι έχουμε ακόμη τουλάχιστον 1 μήνα ζέστης, ίσως καύσωνα, (σίγουρα;) πυρκαγιών;

Όλοι γνωρίζουμε ότι την πιο δύσκολη στιγμή, εκεί που η φωτιά θα έχει φουντώσει τόσο πολύ, κανείς δε μπορεί να τα βάλει με έναν τέτοιο «εχθρό». Μιλάμε για την πρόληψη, για τον σχεδιασμό πίσω από αυτά, για το «να μην φτάσουμε ως εκεί».

Και φυσικά για τα μερίδια ευθύνης. Για ένα από αυτά, που είχε μιλήσει καλύτερα, πριν από 2 χρόνια, ο Αύγουστος Κορτώ.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα