Στη δίνη μιας σπίθας, όλα στάχτη.

Οι πυρκαγιές εξαπλώνονται σε μεγάλα τμήματα της ελληνικής επικράτειας, καταβροχθίζοντας κάθε πράσινο στοιχείο. Οι φλογές τυλίγουν περιουσίες, ολόκληρες εδαφικές εκτάσεις. Η μία είδηση διαδέχεται την άλλη με αστραπιαίους ρυθμούς –κάηκαν σπίτια, πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις, κάηκε μέχρι και καταφύγιο ζώων στο Λαγονήσι

Δυστυχώς, το άλλοτε αθάνατο ελληνικό καλοκαίρι έχει συνυφαστεί, τα τελευταία χρόνια, με τις συνεχώς αυξανόμενες φωτιές (και πυρκαγιές), ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για κατάσβεση –με όσα μέσα διατίθενται. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η συμβολή των εναέριων μέσων είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς, ενώ τα αίτια τείνουν να παρουσιάζουν αποκλίσεις ανάλογα με τις εκτιμήσεις του καθενός. 

Η επικρατούσα αντίληψη φαίνεται να αποδέχεται την κατάσταση αυτή ως απότοκο της κλιματικής αλλαγής. Και σίγουρα, ως ένα βαθμό εμπεριέχει έναν κόκκο αλήθειας. Εντούτοις, ευθύνεται μόνο η κλιματική αλλαγή; Ή μήπως, χρειάζεται κι εμείς, ως πολιτεία, να λάβουμε πιο αποτελεσματικά μέτρα;

Στον Κουβαρά σημειώθηκε μια από τις μεγαλύτερες πύρινες καταστροφές των τελευταίων ετών

Από χθες, η μάχη της Πυροσβεστικής με την πυρκαγιά στον Κουβαρά, ήταν κάτι παραπάνω από ηρωική. Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις, η εν λόγω πυρκαγιά προκλήθηκε από ισχυρούς ανέμους, καλύπτοντας 12 χιλιόμετρα σε μόλις 2 ώρες (!), με αποτέλεσμα να γίνει άκρως απειλητική. Προκλήθηκαν υλικές ζημιές και κάηκαν σπίτια. Μάλιστα, ο δήμαρχος Σαρωνίδας, Χρήστος Γκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ χαρακτήρισε την δυσμενή αυτή περιπέτεια ως «την χειρότερη καταστροφή της τελευταίας δεκαετίας».

«Προτεραιότητά μας είναι να μην καούν άλλα σπίτια και νωρίτερα δώσαμε εντολή για εκκένωση αρκετών οικισμών, όπως η Φέριζα, η Κιτέζα, ο Όλυμπος, η Σαρωνίδα. Κομμάτια που είναι επίφοβα, αλλά δεν έχουμε ακούσει τίποτα για θύματα. Έχουμε σπίτια καμένα. Δεν έχουμε εικόνα πόσα, δεν έχουμε αποτίμηση», συμπλήρωσε. 

Επιπλέον, στο έλεος της ανελέητης πυρκαγιάς βρέθηκε και το καταφύγιο ζώων «Fazoo Farm» στο Λαγονήσι, ενώ λίγα ζώα κατάφεραν να διασωθούν από τις φλόγες. 

«Καήκαμε τελος… ευχαριστώ τη Θένια μου και την Έλενά μου που έσωσαν ό,τι μπόρεσαν», έγραψε στο Facebook η ιδρύτρια του «Fazoo Farm», Μαριάνθη Ζαμπέτα. 

Τα είπε όλα ο Άκης Παυλόπουλος: Όταν κάποιος εκλέγεται έχει και ευθύνες, όχι μόνο σουλάτσο ή βόλτα στις γειτονιές και στα πανηγύρια

Σε τέτοιες φυσικές καταστροφές, σαφώς και γίνεται λόγος για κλιματική αλλαγή. Χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει πως είμαστε άμοιροι ευθυνών, διότι δεν ξεφύτρωσε ως διά μαγείας το πρόβλημα. Αντιθέτως, δημιουργήθηκε και αναπτύσσεται με τη συμβολή όλων μας. Δεν χωρά αμφιβολία πως η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα ακραία δυσμενές φαινόμενο για ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά τείνει να λειτουργεί ως μια ασφαλής δικαιολογία που επικαλούνται ορισμένα πολιτικά πρόσωπα, προκειμένου να αποποιηθούν τις ευθύνες τους. 

Στο πλαίσιο της συζήτησης με τον πρώην δήμαρχο Σαρωνικού, απασφάλισε, λοιπόν, ο γνωστός δημοσιογράφος, Άκης Παυλόπουλος, και είπε όλα όσα σκεφτόμαστε, συζητάμε κατ’ ιδίαν και στο πλαίσιο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Καθώς ο πρώην δήμαρχος Σαρωνικού προσπαθούσε να εξηγήσει τη θέση του –κατά την οποία δεν είναι εύκολο να καθαρίσει η περιοχή από τις φωτιές– ο Α. Παυλόπουλος του απάντησε: «Αν ήσασταν αντιμέτωπος με ποινικές ευθύνες, θα το κάνατε […] Κακώς δεν έχει παραπεμφθεί κάποιος από εσάς στον εισαγγελέα. Η γνώμη μου είναι ότι κακώς δεν έχετε βρεθεί, κάποιοι από εσάς, απέναντι στον εισαγγελέα όλα αυτά τα χρόνια. Εγώ να ‘ρθω; Δεν είμαι δήμαρχος εγώ. Εγώ δεν βάζω υποψηφιότητα».

«Όταν κάποιος εκλέγεται, έχει και ευθύνες. Εγώ αυτό ξέρω. Όχι μόνο σουλάτσο ή βόλτα στις γειτονιές και στα πανηγύρια. Άρα, λοιπόν, εσείς δεν έχετε ποτέ ευθύνη. Γι’ αυτά τα οποία ανήκουν στον τομέα ευθύνης σας, δεν είστε ποτέ υπεύθυνοι».

Και κάπως έτσι, ειπώθηκαν επιτέλους οι λέξεις που πρέπει, με τον τρόπο που πρέπει στο δημόσιο διάλογο, σε πανελλαδική εμβέλεια. Διότι, οι σκληρές αλήθειες, αργά ή γρήγορα, πρέπει να ακούγονται. Τέλος, οι υπόλοιπες περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και υπέστησαν σοβαρές καταστροφές είναι οι εξής: Δερβενοχώρια, Λουτράκι, Μελισσουργός, Τραμπουριά, Ανάβυσσος και Καπαρέλλι Βοιωτίας –όπου πραγματοποιήθηκαν και δύο συλλήψεις για ενέργειες που συνέβαλαν στην πρόκληση πυρκαγιάς.

Οι υποσχέσεις του Πρωθυπουργού για αποζημιώσεις και οι ευθύνες (;)

Παρ’ όλο που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός θέλησε να μεταδώσει το δικό του μήνυμα στον ελληνικό λαό, αναφορικά με τις καταστροφικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

«Πρώτο μέλημά μας είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ακολουθεί η προστασία της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος. Γι’ αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό οι εκκενώσεις που διατάσσονται από την Πολιτική Προστασία να υλοποιούνται με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρακάτω, πρόσθεσε ότι ο «κρατικός μηχανισμός θα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να καταγράψει τις ζημιές, ώστε να μπορέσουν οι συμπολίτες μας να αποζημιωθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα».

«[…] Μας είχαν προειδοποιήσει ότι οι ημέρες αυτές θα ήταν εξαιρετικά δύσκολες, λόγω του καύσωνα και των ισχυρών ανέμων […] ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο που μπορεί για να ανταποκριθεί με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και να περιορίσει τις φωτιές». 

«Σήμερα ήταν η πρώτη δύσκολη ημέρα του φετινού καλοκαιριού, είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες», είπε και συμπλήρωσε ότι «[…] οι φωτιές είναι ένα από τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης, που βιώνουμε ολοένα πιο έντονα.Το στοίχημά μας είναι να τις περιορίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, έτσι ώστε οι ζημιές να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες».

Να τη πάλι η κλιματική κρίση. Εκείνη είναι η υπαίτια όλων. Καμία πολιτεία, καμία κρατική οργάνωση, κανένα προληπτικό μέτρο. 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα