Στην Ελλάδα τον βαφτίσαμε Κλέων.

Λέγεται ότι το όνομα Κλέων αναφέρεται στον Αθηναίο στρατηγό του Πελοποννησιακού πολέμου, που οι σύγχρονοί του, Θουκυδίδης και Αριστοφάνης, τον αναπαριστούν ως πολεμοκάπηλο δημαγωγό. Η Ιταλική Μετεωρολογική Εταιρεία, από την άλλη, τον ονόμασε Κέρβερο (Cerberus), από το τέρας με τα τρία κεφάλια που εμφανίζεται στην «Κόλαση του Δάντη», ως φρουρός στις πύλες της κολάσεως. Ευρηματικοί λαοί.

Ο λόγος, φυσικά, για τον ακραίο καύσωνα που έχει κατακλύσει τόσο τη χώρα μας όσο και ολόκληρη την νότια Ευρώπη, και που ειδικά σήμερα Παρασκευή αλλά και αύριο Σάββατο θα είναι στα… ντουζένια του!

@lewsnews

Cerberus Heatwave To Hit Europe 🔥 Record breaking heat in Europe. Scientists are stating that the global warming crisis is at an all time high and Europe could be facing their hottest summer ever! #heatwave #cerberus #europe #africa #hot #warning #weatherwarning #red #death #italy #turkey #spain #greece #france

♬ Spooky, quiet, scary atmosphere piano songs – Skittlegirl Sound

Ο καύσωνας έπληξε πρώτη τη γειτονική Ιταλία

Οι Ιταλοί μάλλον δεν είχαν άδικο για την ονομασία, μιας και τις προηγούμενες ημέρες η χώρα θρήνησε ανθρώπους λόγω καύσωνα. Ένας 44χρονος εργάτης, που έβαφε γραμμές διάβασης στην πόλη Λόντι, κοντά στο Μιλάνο, κατέρρευσε από τη ζέστη στην άκρη του δρόμου και πέθανε στο νοσοκομείο. Την ίδια ώρα, στη Ρώμη, αρκετοί τουρίστες κατέρρευσαν λόγω θερμοπληξίας, συμπεριλαμβανομένου ενός Βρετανού τουρίστα, που έχασε τη ζωή του μπροστά από το Κολοσσαίο.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα κύμα ασυνήθιστης ζέστης σε αφόρητα επίπεδα. Ίσως θα έπρεπε τις πιο ζεστές ώρες να λαμβάνονται όλες οι χρήσιμες προφυλάξεις για να αποφευχθούν τραγωδίες», έγραψε ο Ιταλός πολιτικός, Nicola Fratoianni, την Τρίτη στο Twitter.

Το Yπουργείο Υγείας της Ιταλίας, μάλιστα, εξέδωσε κόκκινο συναγερμό (που σημαίνει «κίνδυνος θανάτου») για την εβδομάδα που διανύουμε σε 27 πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης, της Φλωρεντίας και της Μπολόνια. Κι αυτό γιατί κανείς δεν αποκλείει οι θερμοκρασίες να πλησιάσουν το ρεκόρ των 48,8 βαθμών Κελσίου, κάνοντας λόγο για την υψηλότερη θερμοκρασία στην ευρωπαϊκή ιστορία, που σημειώθηκε στο νησί της Σικελίας, στις 11 Αυγούστου 2021, σύμφωνα με την Ιταλική Κυβέρνηση.

Το κύμα καύσωνα, όπως ήταν αναμενόμενο, επηρεάζει σημαντικά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία και, φυσικά, η χώρα μας!

Ο Κλέωνας πολιορκεί την Ελλάδα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στη χώρα μας, οι θερμοκρασίες προβλέπεται να φτάσουν έως και τους 44 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες ημέρες, τονίζοντας πως πρόκειται για την πιο καυτή εβδομάδα που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια. Καλά θα πάει αυτό.

Ξένα μέσα ενημέρωσης, μάλιστα, βγάζουν ανταποκρίσεις από την Ελλάδα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την δημοσιογράφο, Hannah Thomas-Peter, να αναφέρει ότι τις επόμενες ημέρες αναμένονται στη χώρα μας ίσως και από τις πιο ζεστές καιρικές συνθήκες της ηπείρου.

Τονίζει, ακόμα, ότι τις ημέρες αυτές «συστήνεται στους ανθρώπους να μείνουν σε εσωτερικούς χώρους, την ίδια στιγμή που τα περισσότερα δημόσια κτίρια θα παραμείνουν κλειστά». Αν μας ρωτάτε, στη «λίστα επιβίωσης» σπεύδουμε να προσθέσουμε:

Να πίνουμε άφθονο νερό και χυμούς.

Να τρώμε ελαφριά, κυρίως φρέσκα τρόφιμα και πολλά φρούτα.

Να αποφεύγουμε τις μετακινήσεις μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ., – καλά βασικά όλη την ημέρα!

Να έχουμε απαραιτήτως καπέλο και αντηλιακό μαζί μας σε περίπτωση που βγούμε έξω.

Και το κυριότερο…

Να κάνουμε υπομονή και θα περάσει και αυτό!

Καύσωνες και κλιματική αλλαγή

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «τα φαινόμενα με τους καύσωνες στη Ευρώπη δεν θα είναι μόνο πιο συχνά, θα είναι και πιο ακραία». Την ίδια στιγμή που, σύμφωνα με νέα έκθεση, βρισκόμαστε στην ήπειρο που θερμαίνεται με τη μεγαλύτερη ταχύτητα στον κόσμο, συγκεκριμένα θερμαίνεται διπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο από τη δεκαετία του 1980! Πράγμα πλέον λογικό αν σκεφτεί κανείς πως όλο αυτό είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Τι σημαίνει αυτό; Πως η κρίση της υπερθέρμανσης του πλανήτη βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών και η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το πιο καυτό της καλοκαίρι από ποτέ.

Βοήθειά μας!

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα