Είναι ευρέως γνωστό, πως η ελληνική μυθολογία έχει αποδείξει στο πέρασμα των χρόνων τη διαχρονικότητα και την αξία της.

Χαρακτηριστικό γνώρισμά της είναι οι εκδικητικοί Θεοί, οι θρυλικοί ήρωες, οι σαρωτικοί έρωτες και οι αποτρόπαιες πράξεις. Αυτό που ίσως πολλοί δεν γνωρίζουν είναι πως τα στοιχεία αυτά μπορούμε να τα εντοπίσουμε και σε βιβλία σύγχρονης λογοτεχνίας τα οποία εμπνεύστηκαν από την ελληνική μυθολογία και γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. 

Παρακάτω, θα βρεις πέντε σύγχρονα βιβλία που διηγούνται με τη δική τους φωνή ιστορίες που αφενός μας θυμίζουν αρχαίους μύθους, και αφετέρου, έχουν κάτι καινούργιο να μας πουν.

Κίρκη

Η Κίρκη είναι μια ισχυρή μάγισσα με πολυσύνθετη προσωπικότητα και με περισσότερη δύναμη απ’ όση η κοινωνία της υπαγορεύει να έχει. Είναι γνωστή για το ρόλο της στην Οδύσσεια, την ιστορία του Οδυσσέα και το μακρύ και δύσκολο ταξίδι του στην Ιθάκη μετά τον Τρωικό πόλεμο. Ωστόσο, στο ομώνυμο βιβλίο της Madeline Miller, η Κίρκη δεν είναι, πλέον, απλώς ένας χαρακτήρας στην ιστορία κάποιου άλλου.

Το βιβλίο μας ταξιδεύει από τα αρχικά στάδια της ζωής της ως μια απομονωμένη έφηβη που παλεύει με τις δυνάμεις της, μέχρι και τη μεταμόρφωσή της σε μια ισχυρή κι ανεξάρτητη γυναίκα που πρέπει να αγωνιστεί για να προστατεύσει τον εαυτό της.

A thousand ships

«Οι θάνατοι των ανδρών είναι επικοί, οι θάνατοι των γυναικών είναι τραγικοί». 

Η Natalie Haynes επιδιώκει να ανατρέψει αυτή τη γνώριμη αφήγηση του Τρωικού Πολέμου σε αναδιήγηση του μύθου, ώστε να επικεντρώνεται στις φωνές των γυναικών και των τριών θεών των οποίων η κόντρα αποτέλεσε αφορμή για μια νέα ιστορία.

H Haynes, πρώην stand-up κωμικός, συνδέει την δύσκολη ιστορία της με ένα σκοτεινό χιούμορ και πουθενά αυτό δεν είναι πιο εμφανές από την ιστορία της Πηνελόπης, η οποία εκτυλίσσεται μέσα από μια σειρά από ένδοξα και σκληρά γράμματα προς τον σύζυγό της, Οδυσσέα.

The Penelopiad: The Myth of Penelope and Odysseus

Σε αυτό το βιβλίο της Margaret Atwood, η συγγραφέας μας δείχνει πόσο εύκολα αλλάζει μια παγιωμένη ιστορία όταν αλλάζει και ο αφηγητής της. 

Η Πηνελόπη, σύζυγος του Οδυσσέα, και οι Δώδεκα Υπηρέτριές της αποφασίζουν από τον Κάτω Κόσμο, να πουν την δική τους εκδοχή για τα γεγονότα που έχουν αναφερθεί στην Οδύσσεια. Κύριος σκοπός της Πηνελόπης είναι να διορθώσει τις λανθασμένες αντιλήψεις γι’ αυτήν. Έχει παρουσιαστεί ως υπομονετική, πιστή κι αφοσιωμένη σύζυγος, και συχνά ακόμη κι ανίδεη για το τι συμβαίνει.

Ωστόσο, ορισμένες από τις ενέργειές της, καθώς και η αφήγηση των Δώδεκα Υπηρετριών, έρχονται σε αντίθεση με τα λόγια της Πηνελόπης. Τέλος, η καταπίεση των γυναικών είναι επίσης εμφανής μέσα από την ιστορία όσον αφορά το πώς οι γυναίκες τείνουν να βλέπουν η μία την άλλη ως εχθρό, καθώς και να εκτιμώνται μόνο για τη χρηματική αξία ή την ομορφιά τους – ένα σύστημα που διαιωνίζεται από τους άνδρες.

Το τραγούδι του Αχιλλέα 

Η ιστορία της Madeline Miller ξεκινάει με τον Πάτροκλο, έναν δύστροπο Έλληνα πρίγκιπα που, λόγω της μετριότητάς του, απογοητεύει συνεχώς τον πατέρα του. Όταν ο Πάτροκλος σκοτώνει κατά λάθος ένα αγόρι ευγενικής καταγωγής, ο πατέρας του τον εξορίζει στη Φθία όπου αρχίζει να ζει στην αυλή του βασιλιά Πηλέα. Εκεί ερωτεύεται τον γιο του Πηλέα, τον Αχιλλέα.

Μέχρι που ακούγεται ότι η Ελένη της Σπάρτης έχει απαχθεί. Ο Πάτροκλος θυμάται την υπόσχεση να υπερασπιστεί τον γάμο της Ελένης, όπως και την προφητεία ότι ο Αχιλλέας δεν θα επιστρέψει ποτέ από την Τροία: Είναι μοιραίο να πεθάνει εκεί. Διχασμένος μεταξύ αγάπης και φόβου για τον αγαπημένο του, εξακολουθεί να ταξιδεύει με τον Αχιλλέα στην Τροία. 

Τι είναι ικανοί να κάνουν δύο νέοι ερωτευμένοι άνθρωποι για να υπερασπιστούν και να σώσουν την αγάπη τους; Άραγε, είναι αρκετή η ζωή για να εκπληρωθούν τα όνειρά τους ή μήπως κάτι τέτοιο είναι εφικτό μόνο στον Κάτω Κόσμο;

Daughters of Sparta

Μια φρέσκια, φεμινιστική αναπαράσταση της προέλευσης του Τρωικού Πολέμου, από την οπτική γωνία δύο Σπαρτιατών πριγκιπισσών, Ελένης και Κλυταιμνήστρας. Σε αυτή τη ρεαλιστική αφήγηση, η συγγραφέας Claire Heywood φαντάζεται τις ζωές τους καθώς ενηλικιώνονται, παντρεύονται ισχυρούς άντρες για το καλύτερο μέλλον της Σπάρτης και γίνονται μητέρες.

Δημιουργεί ένα πορτρέτο τόσο της ζωής και της καθημερινότητάς τους, όσο και των σημαντικότερων γεγονότων της ελληνικής μυθολογίας, όπως η επιλογή του ιδανικού συντρόφου για την Ελένη. Οι δύο αδερφές παρουσιάζονται ως ιδιαίτερα αγαπημένες κι αν και έχουν ελάχιστο έλεγχο στις σημαντικές επιλογές που διαμόρφωσαν τη ζωή τους, φαίνεται να τις αντιμετωπίζουν με αξιοθαύμαστη επιμονή.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα