Τι είναι το cat calling; Γιατι συνεχίζει ακόμα να υπάρχει;
Ποια είναι τα όρια που διαχωρίζουν το κοπλιμέντο και το φλερτ στο δρόμο απο την παρενόχληση; Ποια είναι τα όρια τα οποία κάποιοι αρνούνται να δουν για να εξυπηρετήσουν την δική τους ικανοποίηση; Για πόσο καιρο ακόμη οι άντρες θα θεωρούν δικαίωμά τους το να κάνουν cat calling στις γυναίκες στο δρόμο και για πόσο θα πιστεύουν πως ο δημόσιος χώρος είναι ανοιχτός για κάθε είδους πράξη ή σχόλιο;
Τι ορίζεται τελικά ως cat calling;
Catcalling ορίζεται ως η λεκτική παρενόχληση – κυρίως σεξουαλικής φύσεως – στο δρόμο, η οποία πολλές φορές συνοδεύεται από ανεπιθύμητα ερωτικά σχόλια και χαρακτηρισμούς, προκλητικές χειρονομίες, φωνές και σφυρίγματα.
Το cat calling εδώ και χρόνια έχει αναχθεί σε μια έμφυλη διαμάχη, στην οποίο πολλοί αρνούνται να συνειδητοποιήσουν πως δεν αφορά το τι συνιστά «κομπλιμέντο» και τι όχι, αλλά το δικαίωμα που πιστεύει πως έχει μια μεγάλη μερίδα αντρών στο να ελέγχουν το δημόσιο χώρο τον οποίον εκλαμβάνουν ως κατεξοχήν ανδρικό με κάποιες γυναίκες απλά να κινούνται μέσα σε αυτόν.
Δυστυχώς, στη διεφθαρμένη αντίληψη μιας μερίδας ανδρών υπερισχύει η άποψη πως μπορούν να καθορίζουν και να επιβάλλουν στις γυναίκες το τι θα είναι αποδεκτό να ακούν, στον τρόπο με τον οποίο θα το ακούσουν – ή θα δεχτούν – στο πώς θα αντιδρούν σ’ αυτό και στο τι θα βιώσουν κάθε φορά που βγαίνουν από το σπίτι τους.
Η αντίληψη δε πως ένα κοπλιμέντο έχει σκοπό να κάνει το άλλο άτομο να αισθανθεί όμορφα τείνει να φεύγει από το μυαλό πολλών ανδρών. Η πεισματική προσκόλληση πολλών του πώς θα έπρεπε, υποτίθεται να κάνει τις γυναίκες να αισθάνονται και όχι πως τις κάνει όντως να αισθάνονται με τα σχόλια τους, δείχνει ακριβώς ότι τα αισθήματα τους καμία απολύτως σχέση δεν έχουν σε όλη αυτή τη διαδικασία. Αποδεικνύοντας τελικά πως στην πραγματικότητα τα “σχόλια” αυτά αφορούν την ικανοποίηση σεξουαλικών φαντασιώσεων όσων τα κάνουν.
H πατριαρχία και τα κατάλοιπά της
Η πατριαρχία που έχει δημιουργήσει έναν ανδροκρατούμενο κόσμο, επιτρέπει στους άντρες να έχουν την αίσθηση ότι ο δημόσιος χώρος τους ανήκει και ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να έρθουν αντιμέτωποι με καμία συνέπεια. Έχει κανονικοποιηθεί τόσο αυτή η αντίληψη και αυτές οι πράξεις, που ακόμη και η ίδια η κοινωνία θεωρεί πλέον κάτι το φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό, σε σημείο που πλέον δεν θεωρείται καν λάθος.Έχουμε φτάσει δηλαδή σε ένα σημείο, που οι γυναίκες έχουν αρχίσει να συνηθίζουν, κάτι που δεν θα έπρεπε να τους συμβαίνει εξ αρχής, και η κοινωνία να σιωπά γιατί θεωρεί ότι “έτσι είναι οι άντρες”.
Η πατριαρχία μαθαίνει τους άντρες να είναι οι κριτές της εμφάνισης των γυναικών και ως εκ τούτου να νιωθουν entitled να ανακοινώσουν όχι μόνο πότε βρίσκουν μια κοπέλα ελκυστική αλλά και πότε δεν την βρίσκουν. Η ίδια λογική πίσω από το “Τι θα σου έκανα, μπες στο αμάξι να μάθεις” βρίσκεται πίσω από τον χλευασμό και την κοροϊδία που “πρέπει” να υποστούν όσες δεν πληρούν τα πατριαρχικά standards ομορφιάς.
Με άλλα λόγια, την αντίληψη των ανδρών ότι όλες οι γυναίκες πρέπει να μπαίνουν στα δικά τους γούστα, και ότι αν δεν πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια ή πρότυπα τους, θα πρέπει να υπόκεινται σε σχόλια χλευασμού και κοροιδείας.
Η νομοθεσία πίσω από το cat calling
Πολλοί δεν γνωρίζουν πως το cat calling είναι ποινικοποιημενο σε αρκετές χώρες, μεταξύ αυτών και η Γαλλία. Πιο συγκεκριμένα στις 3 Αυγούστου του 2018 η Γαλλία ψήφισε νόμο κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης των γυναικών στο δρόμο (catcalling) με προβλεπόμενη ποινή προστίμου από 90 μέχρι 750 ευρώ. Μέσα στον ένα χρόνο, μετά την εφαρμογής του νόμου, επιβλήθηκαν ήδη περισσότερα από 700 τέτοια πρόστιμα.
Παράλληλα, και άλλα κράτη, έχουν προχωρήσει σταδιακά στη νομική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου όπως το Βέλγιο – ήδη από το 2014 – η Πορτογαλία, η Αργεντινή, η Νέα Ζηλανδία και ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε πότε ορισμένες συμπεριφορές δεν πρέπει να είναι κοινωνικά αποδεκτές και οφείλουμε να τις καταδικάζουμε όχι μόνο εμείς μέσω της κοινής άποψης, αλλά και μέσω του νόμου.
Μπορείς να κάνεις κοπλιμέντα σε ανθρώπους έξω, αρκεί αυτά να μην είναι χυδαία ή προσβλητικά. Επίσης κανένας δεν σε ρώτησε να πεις την άποψη σου για την εμφάνιση του οποιουδήποτε περνάει από μπροστά σου. Δεν βγήκε έξω για’ σένα για να δεις και να σχολιάσεις.
Έχετε μπερδέψει ποτέ κάποιον, που ήρθε να σας ζητήσει χρήματα είτε δανεικά είτε αγύριστα, με κάποιον που ήρθε να σας κλέψει το πορτοφόλι; Έχετε μπερδέψει ποτέ κάποιον, που ήρθε με νυστέρι να σας εγχειρήσει μετά από κάποια εισαγωγή στο νοσοκομείο, με κάποιον που ήρθε να σας μαχαιρώσει στο δρόμο; Αν όχι, συγχαρητήρια.‘Εχετε την νοημοσύνη της μέσης γυναίκας που δεν θα μπερδέψει ποτέ κάποιον που την φλερτάρει με κάποιον που την παρενοχλεί σεξουαλικά.
-Φαρφουρίδα Ντίξιλαν