Τρία ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από το 2020, τη χρονιά που ακόμα και τα πιο δυστοπικά σενάρια έγιναν πραγματικότητα. 

Τότε, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο λεξιλόγιό μας η λέξη «lockdown», και κάτι που έμοιαζε τόσο μακρινό – σχεδόν φανταστικό – έγινε η καθημερινότητά μας. Άνθρωποι φοβισμένοι, κλεισμένοι στα σπίτια τους, δρόμοι χωρίς «ζωή», καταστήματα με κατεβασμένα ρολά, περιορισμοί στις μετακινήσεις και μια μόνιμη ανασφάλεια για το «αύριο». Και ενώ οι περισσότερ@ στοιχηματίζουμε ότι κάνεις δεν θα επιθυμούσε να ζήσει ξανά εκείνες τις σκληρές μέρες, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που όχι μόνο εστιάζουν στη θετική πλευρά της καραντίνας, αλλά φαίνεται να αισθάνονται κάποιου είδους νοσταλγία της καραντίνας.

Η νοσταλγία της καραντίνας 

Η «νοσταλγία της καραντίνας» είναι ένα φαινόμενο που άρχισε να εμφανίζεται ήδη από το 2021, ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχει κατακλύσει τις «διαδικτυακές» – και όχι μόνο – συζητήσεις. Όχι, δεν σημαίνει ότι όσ@ αναπολούν την καραντίνα επιθυμούν να βιώσουν ξανά τον φόβο, την ανασφάλεια και τη θλίψη εκείνων των ημερών, αλλά περισσότερο νοσταλγούν το ότι όλα τότε κυλούσαν πιο αργά. O χρόνος είχε κυριολεκτικά «παγώσει» και επιτέλους τα πιο μικρά πράγματα στη ζωή έλαβαν την αξία που τους αναλογούσε. Ακόμα και το «social distancing» δεν κατάφερε ποτέ να αποξενώσει στην πραγματικότητα τους ανθρώπους.

Ίσά-ίσα, με έναν μαγικό τρόπο, όλ@ ένιωθαν περισσότερο συνδεδεμέν@ από ποτέ. Ειδικά με τον εαυτό τους. Τα δεδομένα, εξάλλου, μιλούν από μόνα τους, αφού σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας έρευνας, ένας στους τρεις νέους δήλωσαν ότι ένιωθαν πραγματικά πιο ευτυχισμένοι κατά τη διάρκεια του lockdown. Μάλιστα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge σημειώνουν ότι οι έφηβοι κατά τη διάρκεια της καραντίνας ένιωθαν λιγότερο μόνοι, διατηρούσαν μια καλύτερη ρουτίνα ύπνου, και έδιναν μεγαλύτερη έμφαση στη σωματική και ψυχική τους υγεία. 

«Το κοινό αφήγημα ότι η πανδημία είχε, ως επί το πλείστον, αρνητικά αποτελέσματα για τις ζωές των παιδιών και των νέων μπορεί να μην αντανακλά εξ ολοκλήρου την πραγματικότητα. Αντιθέτως, ένας σημαντικός αριθμός παιδιών και νέων φαίνεται να δηλώνει πως η ψυχοσωματική του κατάσταση ήταν θετική κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας το 2020», υποστηρίζει η διδακτορική φοιτήτρια και συγγραφέας της μελέτης, Emma Soneson.

Τι συμβαίνει στο TikTok; 

Με περισσότερες από 84 δισεκατομμύρια προβολές στο TikTok, η «νοσταλγία της καραντίνας» μάλλον δεν αποτελεί ένα τόσο σπάνιο αίσθημα. Αμέτρητοι creators στο TikTok και στο YouTube επιχειρούν να ρομαντικοποιήσουν τις τάσεις – ακόμα και τους φόβους που κυριαρχούσαν στη ζωή μας μόλις λίγα χρόνια πίσω. Αυτό το «κύμα» της ωραιοποιημένης εκδοχής της καραντίνας έχει δημιουργήσει μια διαδικτυακή κοινότητα, η οποία πλέον συνδέεται από τη λαχτάρα για μια εποχή που ο κόσμος φαινόταν πραγματικά ενωμένος – αντιμετωπίζοντας ένα αβέβαιο μέλλον.

Απόδραση από την πραγματικότητα 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό το αίσθημα της νοσταλγίας που βιώνουν πολλοί άνθρωποι, πηγάζει από το γεγονός ότι τελικά η καραντίνα ίσως πρόσφερε ένα «δώρο», ένα διάλειμμα από τις πιέσεις και τις υποχρεώσεις της πολυάσχολης ζωής μας. 

«Καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας κυρίευσαν την καθημερινότητά μας, αναγκαστήκαμε να ανατρέξουμε σε ένα ήσυχο καταφύγιο», εξηγεί η Carla Marie Manly, κλινική ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Joy from Fear. Αυτό, σύμφωνα με την ίδια σήμαινε ότι επιτέλους είχαμε την ευκαιρία να πούμε «όχι» σε προσκλήσεις σε πάρτι ή σε μαζώξεις με φίλους, χωρίς να αισθανόμαστε τύψεις. 

Δίνοντας και μια διαφορετική εξήγηση, ο Andrew Abeyta, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο Camden, σημειώνει ότι οι συναισθηματικοί και υπαρξιστικοί στρεσογόνοι παράγοντες μπορούν να καταλήξουν να δημιουργήσουν θετικές αναμνήσεις στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το αίσθημα της νοσταλγίας μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να επεξεργαστούν τις τραυματικές εμπειρίες με υγιή τρόπο. «Η ανάμνηση των καλών και των κακών πραγμάτων που προέκυψαν από την πανδημία, για μερικούς ανθρώπους, είναι ο τρόπος τους να κατανοήσουν και να αναπτυχθούν από την εμπειρία», σημειώνει ο ειδικός. 

Εάν πιάνεις, λοιπόν, τον εαυτό σου να αναπολεί διάφορες στιγμές από την καραντίνα, μην προσπαθείς να το καταπολεμήσεις, αλλά αντιθέτως επιχείρησε να φέρεις ξανά στη ζωή σου οτιδήποτε νιώθεις ότι σου λείπει. Ξεκίνα ένα νέο hobby, επένδυσε στη ψυχική και σωματική σου ευημερία, ασχολήσου με τη μαγειρική, προσκάλεσε τους φίλους σου για επιτραπέζια και πέρνα ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο με τα κατοικίδιά σου. Τα συναισθήματα που μας έχουν συνδέσει με την πανδημία είναι τόσο βαθιά, που είναι αδύνατον να τα ξεριζώσουμε. Και ίσως δεν χρειάζεται κιόλας.

Όλ@ επηρεαστήκαμε σημαντικά, με διαφορετικούς τρόπους, και με διαφορετικούς τρόπους μπορούμε να το θεραπεύσουμε. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να συμφιλιωθείς με κάτι που σου άλλαξε κυριολεκτικά τη ζωή (προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο). 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα