Η Χριστίνα ή philologist-ina – όπως την ξέρουν οι περισσότεροι – μετράει πλέον 11,8k followers της στο Instagram και διατηρεί ένα από τα πιο επιμορφωτικά, ενδιαφέροντα και δημιουργικά accounts που θα δεις στα Social Media.

Την ανακάλυψα τυχαία μία μέρα, σκρολάροντας στο Instagram και από τότε, είναι ένα από τα 5 accounts που θα τσεκάρω κάθε πρωί πριν τη δουλειά. Μέσα από τα stories και τα posts της σου δίνεται καθημερινά η ευκαιρία να τεστάρεις τις γνώσεις σου, να το παίξεις έξυπνος στους φίλους σου, χρησιμοποιώντας λέξεις που δεν είχαν ξανακούσει και να απαντήσεις επιτέλους στο ερώτημα: «Εσύ τελικά, πόσο καλά χειρίζεσαι στην ελληνική γλώσσα;»

Φιλόλογος στο επάγγελμα, αποφασίζει να εκμεταλλευτεί δημιουργικά το χρόνο που μας δόθηκε στην πρώτη καραντίνα κι – ενώ εμείς τελειώναμε το Netflix – η Χριστίνα αποφασίζει να δημιουργήσει το site της: www.philologist-ina.gr.

Όταν είδε πόσο ευχάριστη και ενδιαφέρουσα μπορεί να γίνει η διδασκαλία με τη βοήθεια του διαδικτύου, αποφάσισε να το πάει ένα βήμα παραπέρα και να δημιουργήσει λογαριασμούς σε Instagram και Facebook – αργότερα Twitter και TikTok – ανεβάζοντας εκπαιδευτικό περιεχόμενο, ιδωμένο μέσα από μια πιο φρέσκια, σημερινή και διασκεδαστική πλευρά, πολύ πιο ευχάριστη σε σχέση με τα όσα γνωρίζαμε μέχρι πρότινος.

Σήμερα, δύο και κάτι χρόνια μετά, η Χριστίνα έχει γίνει η αγαπημένη φιλόλογος των Social Media. Μας μαθαίνει λέξεις που οι περισσότεροι από εμάς μέχρι τώρα αγνοούσαμε, τη σωστή ορθογραφία των λέξεων και γενικότερα, έχει βαλθεί να μας μάθει σωστά ελληνικά!

Πώς μια φιλόλογος παίρνει την απόφαση να γίνει instagrammer;

Ξεκίνησε όλο μέσα στην καραντίνα. Εκεί, βρέθηκα αντιμέτωπη με ένα χάος. Έπρεπε να κάνω τηλεκπαίδευση, χωρίς να έχω κανένα υλικό και μη γνωρίζοντας πως θα μπορούσα να κεντρίσω το ενδιαφέρον των παιδιών. Κάπως έτσι, γεννιέται η ιδέα της philologist-inas. Σαν ένας χώρος όπου θα έβαζα τις σημειώσεις μου, παρουσιάζοντας τις όμως και με τέτοιο τρόπο που θα έμεναν στα παιδιά.

Πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα;

Εντελώς ξαφνικά. Πηγαίνοντας για ύπνο ένα βράδυ, δε μπορούσα να σταματήσω να σκέφτομαι με ποιον τρόπο θα οργανωνόμουν στο επίπεδο της τηλεκπαίδευσης. Ήταν κάτι εντελώς πρωτόγνωρο για εμάς και ήθελα να βρω ένα τρόπο να αποκτήσει ενδιαφέρουσα μορφή όλο αυτό. Έτσι, μου ήρθε η ιδέα του blog, ως ένα μέσο για να παρουσιάζω τις σημειώσεις μου με έναν πιο ενδιαφέροντα και δημιουργικό τρόπο. Έτσι, ήρθε και το Instagram. Χρησιμοποίησα το περιεχόμενο που είχα από το site, ώστε να γίνει ακόμα πιο διαδραστικό και ευχάριστο το μάθημα. Αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τα μέσα που και τα παιδιά χρησιμοποιούν, μπαίνοντας λίγο στον κόσμο τους και φέρνοντας τη διδασκαλία και τη μάθηση πιο κοντά στο σήμερα.

Τα παιδιά μου στέλνουν μηνύματα για να βάζω τα κουιζάκια την ώρα του διαλείμματος, για να μπορούν να παίξουν με τους φίλους τους”.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που ασχολούνται επαγγελματικά με το Digital, οι οποίοι αν και προσπάθησαν να μεταπηδήσουν στο κομμάτι του instagramming και δεν τα κατάφεραν. Εσύ, με όπλο την καλαισθησία σου, τη σημερινή σου ματιά απέναντι στα πράγματα και την όρεξή σου για δουλειά, κατάφερες να κατακτήσεις τα Social Media. Το περίμενες όλο αυτό όταν το ξεκινούσες;

Καταρχάς, σ’ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Όχι, δεν το περίμενα καθόλου. Η επαφή που είχα μέχρι τώρα με τo Instagram ήταν ένας προσωπικός λογαριασμός, όπως έχουν όλοι. Δεν περίμενα επ’ουδενί να εξελιχθεί το account μου σ’ αυτό που είναι σήμερα. Ήταν ένα account που αρχικός του σκοπός ήταν η βοήθεια των μαθητών μου και σιγά-σιγά έβλεπα πως και πολλοί ενήλικες ενδιαφέρονταν για το περιεχόμενό μου. Όσο έβλεπα την ανταπόκριση που είχε, τόσο πιο πολύ επένδυα κι εγώ σ’ αυτό. Μου αρέσει πολύ η αμεσότητα που δημιουργείται με τον κόσμο και η αλληλεπίδραση που έχουμε.

Ανήκεις σε αυτή την μερίδα ανθρώπων που αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν δημιουργικά την καραντίνα…

Ναι και χαίρομαι πολύ που εντάσσομαι σ’ αυτή τη μερίδα του πληθυσμού. Προσπάθησα να βρω κάτι καλό μέσα από την καραντίνα και να αξιοποιήσω το χρόνο που μας δόθηκε ως ευκαιρία. Πιστεύω πως σε καθετί που συμβαίνει στη ζωή μας, πρέπει να βλέπουμε τη θετική πλευρά. Πιστεύω πως όλα τα γεγονότα μπορούν να έχουν και τη θετική τους πλευρά.

Σου ζητά κόσμος να συμπεριλάβεις συγκεκριμένες λέξεις στα posts σου;

Φυσικά. Πολλά από τα παιδιά μου, έρχονται και μου ζητούν να συμπεριλάβω διάφορες λέξεις που βρήκα, αλλά και άγνωστος κόσμος μου στέλνει μηνύματα στα Social Media για συγκεκριμένες λέξεις. Συνήθως, ζητάνε video βέβαια.

Πόσο χρόνο και αφοσίωση απαιτεί όλο αυτό από σένα;

Ξέρεις τι; Έχω σταματήσει αυτό το άσκοπο σκρολάρισμα που κάνουμε όλοι στο κινητό και που μου έτρωγε αρκετό από το χρόνο μου και πλέον, όσο χρόνο περνάω στο κινητό μου, είναι για αυτό. Είτε ψάχνω, είτε δημιουργώ. Αλλά δεν το βλέπω σα δουλειά όλο αυτό. Το κάνω με απόλυτη χαρά.

Σου έχουν έρθει μηνύματα που να κριτικάρουν το γεγονός πως μια καθηγήτρια/ φιλόλογος περνά στον κόσμο των Social Media, που πολλές φορές αντιμετωπίζεται κάπως υποδεέστερα από ορισμένους;  

Ευτυχώς, όχι. Για το μόνο που έχω δεχτεί κριτική μέχρι τώρα, είναι για το γεγονός πως στα πρώτα μου posts έβαζα τα ανθρωπάκια να κρατάνε υπολογιστές αντί βιβλία και πως με αυτόν τον τρόπο προωθώ τους υπολογιστές αντί των βιβλίων.

Σκέφτεσαι όλο αυτό που έχεις δημιουργήσει στο TikTok και το Instagram να το εντάξεις και στη διά ζώσης εκπαίδευση;

Ένα από αυτά που έφερε στο προσκήνιο ο εγκλεισμός, ήταν και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Εκεί, πιστεύω πως μπορεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα.  

Ποια είναι τα όνειρά σου για το μέλλον;

Τα όνειρά μου είναι να συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω ήδη, αλλά πιο οργανωμένα. Μου αρέσει πολύ ο ψηφιακός κόσμος και θα ήθελα να συνεχίσω να ασχολούμαι με αυτόν. Παράλληλα, ολοκληρώνω και το Μεταπτυχιακό μου, το οποίο σχετίζεται με τη διδασκαλία μέσω του ψηφιακού κόσμου, οπότε μαθαίνω όλο και περισσότερα γύρω από αυτό το κομμάτι.

Πάντα πίστευα πως έχεις να δώσεις όσα έχεις να πάρεις και πολλές φορές, μέσω της διδασκαλίας παίρνεις και περισσότερα από αυτά που δίνεις”.

Πάμε να παίξουμε ένα γρήγορο παιχνίδι λέξεων;

-Αγαπημένη λέξη: 

Τύνιδα (είναι ένα παιχνίδι με σχοινιά).

-Αγαπημένο βιβλίο: 

Να σου πω μια ιστορία – Χόρχε Μπουκάι.

-Αγαπημένη λέξη που σου είπε κάποιος που δεν ήξερες: 

Η διελκυστίνδα.

-Αγαπημένο post στο Instagram: 

Σύγχυση, Σύγχιση.

-Αγαπημένη λέξη για την ορθογραφία της: 

Παρεμπιπτόντως – μου αρέσει πολύ το “μ” στη μέση της λέξης.

-Υπάρχει κάποια λέξη που να κάνεις κι εσύ συνέχεια λάθος; 

Δεν είναι τόσο λέξη, αλλά ναι. Είναι η προστακτική στον προφορικό λόγο. Ενώ ξέρω πως δεν παίρνει αύξηση, στον προφορικό λόγο κάποιες φορές ξεφεύγει.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα