Το χρώμα της μητρότητας

Το Pantone Color Institute, θέλοντας να τιμήσει τις γυναίκες και τη μητρότητα, ζήτησε από πελάτες των εμπορικών City Center στη Μέση Ανατολή να μιλήσουν για τη μητρότητα και πώς οι ίδιες την έχουν βιώσει.

Το χρώμα είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να επικοινωνήσει συναισθήματα, διαθέσεις και φυσιολογικές αντιδράσεις. Οι ειδικοί του Pantone Color Institute χρησιμοποίησαν τις ιστορίες που μοιράστηκαν οι συμμετέχοντες και κατέληξαν σε 5 υποψήφια χρώματα: Πράσινο, κίτρινο, κόκκινο, ροζ και μπλε. Στη συνέχεια, διεξήχθη μια δημόσια ψηφοφορία, έτσι ώστε να αναδειχθεί το χρώμα που αντιπροσωπεύει έντονα τις μητέρες και θα συμβολίζει αμέσως όλα αυτά τα συναισθήματα που συνδέονται με τη μητρότητα.

Το χρώμα που τελικά επικράτησε ήταν μια λουλουδάτη απόχρωση του ροζ που υποδηλώνει τη στοργική, συμπονετική και περιποιητική φύση της μητρότητας. Μπορεί, όμως, ένα χρώμα να αποτυπώσει όλα τα συναισθήματα που γεννούν οι λέξεις: Μητέρα, μάνα, μαμά σε εμάς και τους γύρω μας;

Είναι για όλους μια χαρούμενη γιορτή η Ημέρα της Μητέρας;

Σήμερα είναι η Ημέρα της Μητέρας και τα διαδίκτυο θα πλημμυρίσει από μηνύματα για την αγάπη και τις θυσίες των μαμάδων, ενώ οι διαφημίσεις εδώ και μέρες δείχνουν παιδιά και συντρόφους να αγοράζουν λουλούδια και κοσμήματα για τις μαμάδες τους ή τις μαμάδες των παιδιών τους αντίστοιχα. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να εκφράζεις την αγάπη και την ευγνωμοσύνη σου με λόγια ή υλικά αγαθά αν έτσι αισθάνεσαι, αλλά η Ημέρα της Μητέρας δεν είναι πάντα αφορμή για γιορτή.

Για μερικούς, είναι μια υπενθύμιση της απώλειας ενός παιδιού, των προκλήσεων για τη σύλληψη και το αγκάθι της υπογονιμότητας ή ακόμα και της απώλειας της μητέρας τους. Για άλλους, που η μητέρα τους δεν ήταν αυτό που ήθελαν ή αυτό που άξιζαν, είναι επίσης μια ημέρα που πιθανόν θα φέρει στην επιφάνεια πληγές του παρελθόντος ή ακόμα και του παρόντος.

Αντί για συναισθήματα χαράς και ευγνωμοσύνης για πολλούς ανθρώπους η μέρα αυτή θα φέρει συναισθήματα θλίψης ή ακόμα και πένθους. Κι αυτά τα συναισθήματα δεν είναι το ίδιο εύκολο να συζητηθούν, ειδικά όταν όλοι γύρω σου δείχνουν να είναι χαρούμενοι και σε εορταστική διάθεση.

Δεν αισθάνονται όλες οι μαμάδες τη διάθεση να γιορτάσουν

Από την άλλη πλευρά, οι ίδιες οι μαμάδες μπορεί να μην νιώθουν την διάθεση να γιορτάσουν. Κάθε γυναίκα αντιλαμβάνεται τον ρόλο της ως μητέρα διαφορετικά. Το ταξίδι της μητρότητας αποκαλύπτει ανείπωτες στιγμές χαράς αλλά και προκλήσεις και δυσκολίες, ενώ σχεδόν από την πρώτη στιγμή που φέρει ένα παιδί στον κόσμο ξεκινάει ένα απρόσμενο άγχος για την ανατροφή του και οτιδήποτε το περιβάλλει.

Μια μητέρα μπορεί να βίωσε πρόσφατα μια δύσκολη γέννα, να αντιμετωπίζει επιλόχεια κατάθλιψη, να έχει μέρες να κοιμηθεί ή να απολαύσει λίγες στιγμές ηρεμίας ή ακόμα να αισθάνεται ότι τα κάνει όλα λάθος και είναι μια κακή μητέρα. Όλες αυτές οι προκλήσεις, την σημερινή μέρα, μοιάζουν ακόμα πιο έντονες και το συναίσθημα της αμφισβήτησης των ικανοτήτων μιας μητέρας μπορεί να είναι οξυμένο, ειδικά αν βάλει τον εαυτό της να συγκριθεί με τις “τέλειες” μαμάδες του Instagram και των Μέσων γενικότερα.

Αν γνωρίζεις κάποιον που δυσκολεύεται τη σημερινή μέρα, στήριξε τον

Πολλοί από εμάς, έχουμε φίλους ή μέλη της οικογένειας μας που ξέρουμε ότι πιθανότατα δυσκολεύονται να λάβουν μέρος στους εορτασμούς για την Ημέρα της Μητέρας. Αν έχεις ένα τέτοιο άτομο στο περιβάλλον σου δώσ’ του χώρο για να το ακούσεις, να αναγνωρίσεις τον πόνο και την λύπη του και να προσπαθήσεις να καταλάβεις τα συναισθήματα του.

Τέλος, αν νιώθεις άνετα, μη διστάσεις να κάνεις εσύ το πρώτο βήμα και να επικοινωνήσεις με κάποιον που ξέρεις ότι δυσκολεύεται. Πες του ότι τον σκέφτεσαι και ότι τον συμπονάς ή ότι είσαι διαθέσιμος αν θέλει να μιλήσει.

Επιστρέφοντας στην έρευνα που πραγματοποίησε το Pantone Color Institute για το χρώμα που συμβολίζει τη μητρότητα, δεν μπορώ να αναρωτηθώ πώς ένα χρώμα θα μπορούσε άραγε να συμβολίσει την μητρότητα όταν οι άνθρωποι την βιώνουν τοσο διαφορετικά; Για πολλούς, η Γιορτή της Μητέρας είναι μια καλή ευκαιρία να αναγνωρίσουν τις θυσίες που έχουν κάνει οι μητέρες τους και να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους προς αυτές και αυτή η αναγνώριση είναι σημαντική και ευπρόσδεκτη. Για άλλους, όμως, δεν είναι μια εξίσου χαρούμενη μέρα. Η σκέψη μας είναι και μαζί τους, με όση υποστήριξη και αγάπη μπορούμε να τους προσφέρουμε.

*Με πληροφορίες από: https://www.pantone.com/articles/case-studies/the-colour-of-mothers-day

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα