Ο Karl Lagerfeld ήταν ένας εξαιρετικά ταλαντούχος σχεδιαστής μόδας, του οποίου το όνομα ακούστηκε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.
Μέχρι να φύγει από τη ζωή, τον Φεβρουάριο του 2019, ο Karl Lagerfeld ήταν creative director στον οίκο μόδας, «Chanel» από το 1983. Επιπλέον, υπήρξε creative director και στον ιταλικό οίκο, «Fendi» και είχε δημιουργήσει και τη δική του μάρκα. Λίγοι γνωρίζουν, όμως, ότι υπήρχε μια άγνωστη σχέση ανάμεσα στο Γερμανό σχεδιαστή και τους Ναζί. Ένα βιογραφικό βιβλίο με τίτλο: «Ein Deutscher in Paris», παρουσίασε ορισμένα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο πατέρας του Karl Lagerfeld ήταν θετικά προσκείμενος στη ναζιστική ιδεολογία.
Η συνεργασία του πατέρα του με τους Ναζί
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως ο Karl Lagerfeld τηρούσε σιγήν ιχθύος για την οικογένειά του. Αφότου κυκλοφόρησε η βιογραφία: «Ein Deutscher in Paris», όμως, ανακάτεψε ξανά την τράπουλα, αποκαλύπτοντας άγνωστες, μέχρι πρότινος λεπτομέρειες. Αρχικά, στη βιογραφία, συμπεριλαμβάνεται μια φωτογραφία από ένα οικογενειακό λεύκωμα του 1938, όπου απεικονίζεται ο, τεσσάρων ετών, Karl μπροστά από το σπίτι της οικογένειας στο Lederhosen, ενώ η Σβάστικα —το σήμα κατατεθέν και σύμβολο του Γ’ Ράιχ ανεμίζει.
Από τη βιογραφία
Ο πατέρας του Karl, Otto Lagerfeld, ήταν κάτοχος της επιχείρησης γάλακτος Glücksklee στη Γερμανία. Οι δουλειές τους ήταν τόσο προσοδοφόρες, που το 1934, κατάφεραν να αγοράσουν ένα αρχοντικό, το «Gut Bissenmoor», λίγο πιο έξω από το Αμβούργο. Μάλιστα, στις αρχές της δεκαετίας του 1940, ο τζίρος της επιχείρησης ανερχόταν σε περίπου 280.000 ευρώ— με σημερινά δεδομένα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Alfons Kaiser (συγγραφέα της βιογραφίας), η επιτυχία αυτή είχε ένα σημαντικότατο κόστος. Ειδικότερα, ο Kaiser φαίνεται να ανακάλυψε στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι ο Otto Lagerfeld είχε ασπαστεί επισήμως το ναζιστικό ιδεώδες τον Μάΐο του 1933, δηλαδή τέσσερις μήνες αφότου ο Hitler ανήλθε στην εξουσία.
Αν μη τι άλλο, πολλοί φιλόδοξοι επιχειρηματίες έκαναν τέτοιες κινήσεις, ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα κερδίσουν την εύνοια του νέου φασιστικού καθεστώτος. Υπό αυτό το πρίσμα, η εταιρεία του Otto Lagerfeld εξασφάλισε ένα εξαιρετικά επικερδές συμβόλαιο για την προμήθεια στρατιωτών με εβαπορέ γάλα. Εκτός αυτού, προκείμενου να καλύψει τις ανάγκες της για εργατικό δυναμικό, η εταιρεία του Otto Lagerfeld απασχολούσε περίπου 80 Πολωνούς και σκλάβους εργάτες, τους οποίους πρόσφεραν οι Ναζί σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που ήταν πιστοί στη φιλοσοφία του Γ’ Ράιχ.
Τα στοιχεία
Έπειτα από έρευνες του Kaiser, ορισμένες επιστολές που έστειλε η Elisabeth Lagerfeld (μητέρα του Karl και σύζυγος του Otto) στην αδελφή της, μαρτυρούν την εμπλοκή της οικογένειας με τους Ναζί. Συγκεκριμένα, η Elisabeth ανέφερε πως αρχικά παρασύρθηκε από την υπόσχεση του Hitler για την αποκατάσταση της τάξης και της οικονομικής ευημερίας, έπειτα από τις ανείπωτες καταστροφές που άφησε στο διάβα του ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ωστόσο, αργότερα απογοητεύτηκε έντονα, όταν είδε τις μεταφορές και απελάσεις των Εβραίων το 1941, αν και το γεγονός αυτό δεν ήταν αρκετό για να την ωθήσει σε παραίτηση από το ναζιστικό κόμμα.
Μετά τον πόλεμο, η Elisabeth δήλωσε επισήμως ότι δεν είχε ποτέ συνδεθεί με τους Ναζί, ενώ ο Otto εξήγησε στις αρχές ότι ήταν μέλος του κόμματος από το 1933 έως το 1945 για τα συμφέροντα της εταιρείας του.
Το εξώφυλλο της βιογραφίας
Η θέση του Karl Lagerfeld
Ο Karl συχνά παρουσίαζε με θετικό πρόσημο την παιδική του ηλικία, γεγονός που δικαιολογείται από το ότι ήταν μόλις 12 ετών όταν τελείωσε ο πόλεμος. Επιπλέον, σε αντίθεση με πολλά άλλα αγόρια, ο Karl δεν ανήκε στο κίνημα της χιτλερικής νεολαίας. Στη μετέπειτα ζωή του, ο Karl Lagerfeld μίλησε πολλές φορές ενάντια στις ακροδεξιές ιδεολογίες. Ο Pierpaolo Righi, Διευθύνων Σύμβουλος της επωνυμίας Karl Lagerfeld, λέει ότι, το βιβλίο του Kaiser είναι ίσως ένα από τα πιο στρογγυλεμένα βιβλία, αν όχι το πιο στρογγυλεμένο, που έχει διαβάσει για τον Karl μέχρι τώρα.
«Το βιβλίο παρουσιάζει πραγματικά καλά τη ζωή του Karl, την προσωπικότητά του και τη δουλειά του, και πραγματικά σε εμπνέει να το διαβάσεις. […] Αποκαλύπτει πράγματα που δεν έχουμε ακούσει, όχι με εντυπωσιακό τρόπο, αλλά με έναν τρόπο ώστε οι αναγνώστες να γνωρίσουν πραγματικά τον Karl […] », λέει.
Επίσης, ο Righi δε θεωρεί ότι οι αποκαλύψεις που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της βιογραφίας θα έχουν αντίκτυπο στη μάρκα Lagerfeld, σημειώνοντας ότι ο σχεδιαστής ήταν αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, έτσι κι αλλιώς.
«Μπορώ μόνο να πω ότι ο Karl πιθανότατα δεν θα ήθελε να αναφερθεί σε αυτό το κεφάλαιο, γιατί μισούσε το συγκεκριμένο κεφάλαιο της γερμανικής ιστορίας, γενικά, και αποστασιοποιήθηκε πολύ από όλα αυτά […] », καταλήγει ο Righi.