Το Ολοκαύτωμα είναι μία από τις σκοτεινότερες στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας. Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ας θυμηθούμε τι συνέβη τότε.

Σήμερα, στην εποχή που η ακροδεξιά έχει αρχίσει να κερδίζει εκ νέου έδαφος στη Ευρώπη, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να διατηρήσουμε τις μνήμες ζωντανές. Διότι, η ιστορία έχει αποδείξει, ουκ ολίγες φορές, πόσο ζοφερή μπορεί να γίνει η πραγματικότητα, στην περίπτωση που επικρατήσουν οι ακροδεξιές φιλοσοφίες. Τότε, οι κοινωνίες θα και απανθρακώνονταν στη δίνη μιας ασταμάτητης πυρκαγιάς.

Οι αριθμοί

Η 27η Ιανουαρίου έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως «Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος». Φυσικά, η επιλογή αυτή δεν ήταν τυχαία. Στις 27 Ιανουαρίου του 1945, τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς –το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης που έχτισαν οι Ναζί. Μέχρι και σήμερα, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο Ολοκαύτωμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν έγγραφα των Ναζί που να αναφέρουν συγκεντρωτικά στοιχεία των θανόντων. Μάλιστα, από εκείνη την εποχή ακόμη, όσοι μελετητές και φορείς αναζήτησαν τον ακριβή αριθμό των θυμάτων, δεν κατάφεραν να βρουν κανένα απόρρητο αρχείο. Αντ’ αυτού, αρκέστηκαν σε απογραφές και δημογραφικές μελέτες, ώστε να καταλήξουν –έστω και κατά προσέγγιση– στον αριθμό των θυμάτων.

Οι έρευνες είναι ακόμη εν εξελίξει, πράγμα που σημαίνει πως τα τωρινά δεδομένα ενδέχεται να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή. Εντούτοις, οι υφιστάμενοι αριθμοί μαρτυρούν τη φρίκη του Ολοκαυτώματος:

ΟμάδαΑριθμός θανάτων 
Εβραίοι6 εκατομμύρια 
Σοβιετικοί πολίτεςπερίπου 7 εκατομμύρια (1.3 ήταν Σοβιετικοί Εβραίοι πολίτες, οι οποίοι έχουν ήδη συμπεριληφθεί στον αριθμό των 6 εκατομυρίων Εβραίων θυμάτων)
Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμουπερίπου 3 εκατομμύρια, από τους οποίους περίπου 50.000 είναι Εβραίοι στρατιώτες
Μη Εβραίοι Πολωνοί πολίτεςπερίπου 1.8 εκατομμύριο (από τους οποίους μεταξύ 50.000 και 100.000 ανήκουν στην πολωνική ελίτ)
Σέρβοι πολίτες (στα εδάφη της Κροατίας, της Βοσνίας και της Ερζεγοβίνης)312.000
Άτομα με αναπηρίες που ζουν σε ιδρύματα μέχρι 250.000
Ρομά μέχρι 250.000
Μάρτυρες του Ιεχωβά περίπου 1.900
Κατ’ εξακολούθηση εγκληματίες και οι αποκαλούμενοι “ακοινώνητοι” τουλάχιστον 70.000
Γερμανοί πολιτικοί αντιφρονούντες και αντιστασιακοί στα κατεχόμενα από τις δυνάμεις του Άξονα εδάφηακαθόριστος αριθμός
Ομοφυλόφιλοιεκατοντάδες -ενδεχομένως χιλιάδες (ίσως να έχουν συμπεριληφθεί κατά ένα μέρος στους 70.000 κατ’ εξακολούθηση εγκληματίες και στους αποκαλούμενους “ακοινώνητους” που αναφέρονται παραπάνω)

Πηγή

Η μαρτυρική καθημερινότητα στο Άουσβιτς

Πράξη πρώτη: Η μεταφορά και η διαλογή

Ο εφιάλτης ξεκινούσε με την αναγκαστική μεταφορά τους. Ήταν στοιβαγμένοι σε βαγόνια, για πολλές ώρες, χωρίς φαγητό ή νερό. Αν τελικά κατάφερναν να φτάσουν –διότι μερικοί πέθαιναν στη διαδρομή– αντιλαμβάνονταν ότι τότε ήταν που άρχιζαν τα πραγματικά βασανιστήρια. Τους κούρευαν γουλί για να τους εξευτελίσουν και έπειτα, περνούσαν από ιατρική εξέταση. Εκεί, το νήμα της ζωής τους κρεμόταν από το νεύμα του γιατρού. Όσοι κρίνονταν κατάλληλοι για εργασία, επιβίωναν προσωρινά. Από την άλλη, όσοι έκρινε ο γιατρός ότι δεν μπορούσαν να συνεισφέρουν σημαντικά στα έργα των Ναζί, κατέληγαν σε θάλαμο αερίων

Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, συχνά, θεωρούνταν αυτόματα ακατάλληλα εργατικά χέρια και στέλνονταν απευθείας στους θαλάμους αερίων. Το ίδιο ίσχυε για μητέρες με μικρά παιδιά και άτομα που θεωρούνταν αδύναμα ή άρρωστα. Να σημειωθεί, επίσης, πως οι άνθρωποι που επιλέγονταν θα βασανίζονταν και θα θανατώνονταν ως «πειραματόζωα» σε ψευδοεπιστημονικά πειράματα.

Πράξη δεύτερη: Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης

Όσοι επιλέγονταν ως κρατούμενοι, περνούσαν μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες. Αρχικά, φορούσαν την κουρελιασμένη στολή του στρατοπέδου, ενώ τα υπάρχοντά τους κρατούνταν από τους Ναζί. Έπειτα, το τατουάζ. Το γνωστό τατουάζ, που σηματοδοτούσε ότι δεν ήταν άνθρωποι πια. Δεν είχαν ούτε όνομα, ούτε ταυτότητα. Ήταν απλοί και αναλώσιμοι αριθμοί. Εκτός αυτού, εξυπακούεται ότι οι εξευτελισμοί και οι απάνθρωπες βιαιοπραγίες μπήκαν στο πρόγραμμα από την πρώτη κιόλας μέρα. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν υπήρχε ιατρική περίθαλψη ακόμη κι αν κάποιοι είχαν σοβαρές παθήσεις. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως οι Ναζί δεν ενδιαφέρονταν για το αν θα ζήσει ή αν θα πεθάνει κάποιος. Σκοπός τους ήταν η πλήρης υποβάθμιση, ο εξευτελισμός και η θανάτωση.

Η πείνα θέριζε τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Στο Άουσβιτς, όπως και σε όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, η πείνα ήταν πανταχού παρούσα. Ήταν ο βασικός λόγος που οι κρατούμενοι του Άουσβιτς είχαν μέσο προσδόκιμο ζωής λίγων εβδομάδων ή μηνών από τη στιγμή της άφιξής τους. Αν και οι Ναζί ισχυρίζονταν ότι είχαν ένα επίσημο, ισορροπημένο μενού για τους κρατούμενους, στην πραγματικότητα μοίραζαν, με υποτιμητικό τρόπο, τρόφιμα σε ανεπαρκείς ποσότητες. Ειδικότερα, για πρωινό τους πρόσφεραν μία κούπα με ένα πικρό ρόφημα (αντί για καφέ), το μεσημέρι, ένα πιάτο με αραιή σούπα από σάπια λαχανικά ή κρέας και μια κρούστα ψωμιού, ενώ το βράδυ, οι κρατούμενοι κατανάλωναν μόνο μια μικρή μερίδα μαργαρίνης.

Η πείνα ήταν κάτι παραπάνω από ακραία. Σε πολλές περιπτώσεις, συνοδευόταν από οξύ κοιλιακό άλγος, διάρροια και άλλες σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις. Μάλιστα, οι Ναζί συνήθιζαν να τιμωρούν τους κρατούμενους, στερώντας τους εντελώς το φαγητό. 

«Η δουλειά θα σε ελευθερώσει»

«Arbeit macht frei», διαβάζουμε μέχρι και σήμερα στην πασίγνωστη επιγραφή του Άουσβιτς, η οποία μεταφράζεται ως: «Η δουλειά θα σε ελευθερώσει». Ωστόσο, μάλλον επρόκειτο για ακόμη ένα σαδιστικό αστείο των Ναζί, αφού μόνο ελευθερία δεν απέκτησαν όσοι βίωσαν την κόλαση του Ολοκαυτώματος. Συγκεκριμένα, οι κρατούμενοι ήταν υποχρεωμένοι να εκτελούν καταναγκαστικές εργασίες για (τουλάχιστον) 11 ώρες τη μέρα, χωρίς καθόλου ανάπαυση ή εξοπλισμό. Μερικές από τις εργασίες που έπρεπε να φέρουν εις πέρας ήταν: Η φόρτωση υλικών μεγάλου όγκου, η εξόρυξη, η διαλογή των αντικειμένων που τους είχαν αποσπάσει οι Ναζί όταν πρωτοέφτασαν, η συμμετοχή στην παραγωγή χημικών, όπλων κ.ά.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα