Από άγνωστα, μέχρι στιγμής αίτια, το μοιραίο σκάφος που μετέφερε περίπου 750 μετανάστες από τη Λιβύη στην Ιταλία, ανετράπη και παραδόθηκε στα αγριεμένα κύματα, 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου. Ως αποτέλεσμα, 79 ψυχές χάθηκαν στη θάλασσα – αριθμός που ενδέχεται να αυξηθεί όσο περνούν οι ώρες, ενώ οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε εκατοντάδες. Όπως είναι λογικό, το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο αποτέλεσε έναυσμα για έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της κοινής γνώμης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ειδικά δε, έπειτα από ορισμένα τραγικά σχόλια που ακούστηκαν από τα χείλη γνωστής τηλεπερσόνας.

Σε τριήμερο Εθνικό Πένθος βρίσκεται η χώρα μας ενόψει της υδάτινης τραγωδίας

Το δραματικό ναυάγιο στην Πύλο εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν φορείς, ΜΜΕ, ομάδες διάσωσης, αλλά και πρόσωπα του πολιτικού στίβου. Μάλιστα, από μεριάς του ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, κύρηξε τριήμερο Εθνικό Πένθος απο χθες, Τετάρτη 14 Ιουνίου του 2023 και ώρα 21:00 ως το Σάββατο 17 Ιουνίου του 2023 και ώρα 21:00. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου, η κίνηση αυτή αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής για: «Τα θύματα του σημερινού τραγικού ναυαγίου στα διεθνή ύδατα δυτικά της Ελλάδας, με τη σκέψη και σε όλα τα θύματα των αδίστακτων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία».

Οι ανατριχιαστικές εικόνες από το ναυάγιο στην Πύλο – ασφυκτικά στοιβαγμένοι οι επιβάτες

Οι εικόνες του υπερφορτωμένου πλοίου πριν από τη βύθιση και το θάνατο εκατοντάδων μεταναστών έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου, μέσα από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας θυμό και σοκ. Άνθρωποι στοιβαγμένοι ασφυκτικά, ο ένας πάνω στον άλλον, στο κατάστρωμα του πλοίου. Λες και μεταφέρονται άψυχα αντικείμενα με σκοπό την αγοραπωλησία. Πραγματικά, είναι απορίας άξιο πώς ταξίδευαν υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά και γενικότερα πόσο απάνθρωπες είναι οι καταστάσεις που βιώνουν οι μετανάστες στην προσπάθεια τους να μεταφερθούν σε μία άλλη χώρα με καλύτερες προοπτικές.

Ακόμη, παραμένει άγνωστος ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονταν στο αμπάρι και στους υπόλοιπους εσωτερικούς χώρους του σκάφους – καθώς επίσης και η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν. Μεταξύ άλλων, αυτή είναι μια σημαντικότατη παράμετρος που έχει τεθεί στο δημόσιο διάλογο τόσο από ελληνικά, όσο και από διεθνή ΜΜΕ. Εκτός αυτού, δεν είναι λίγες οι φωνές που μιλούν για ξεκάθαρη εκμετάλλευση των μεταναστών, με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος.

Επιπλέον, σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες διασωθέντων μεταναστών, πολλές γυναίκες και πάνω από 100 παιδιά φαίνεται να παρέμεναν επί ώρες εγκλωβισμένοι στα αμπάρια του αλιευτικού και βρίσκονται στη λίστα των αγνοούμενων.

«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, δεν μπορούμε να πούμε αν ήταν πολύ λιγότερα ή πολύ περισσότερα», τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της υπηρεσιακής κυβέρνησης, Ηλίας Σιακαντάρης.

Τελικά, γιατί βυθίστηκε το σκάφος;

Ως επικρατέστερο σενάριο του ναυαγίου, οι Αρχές θεωρούν το να παρουσίαστηκε κάποια μηχανική βλάβη στο σκάφος, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί. Τότε, φαίνεται πως προκλήθηκε έντονη αναστάτωση, που συνοδεύτηκε από κλυδωνισμό αριστερά και μετά δεξιά. Κι, έτσι, μέσα σε μόλις λίγα λεπτά από τη στιγμή που σταμάτησε η μηχανή, το πλοίο είχε βυθιστεί.

Μετανάστες που κατάφεραν να διασωθούν, επιδεικνύουν ακόμη στις Αρχές φωτογραφίες με τους αγνοούμενους, που είναι, κατά κύριο λόγο, γυναίκες και παιδιά. Κι όσο η μεγάλη επιχείρηση διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου θα συνεχίζεται, τόσο θα συνεχίζεται και ο θρήνος και αγωνία όλων μας, για όσους χάθηκαν και όσους ακόμα ελπίζουμε να μη χαθούν.

Ναι, το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται στα Τάρταρα. Αυτό, όμως, συνεπάγεται ότι θα αφήσουμε αβοήθητους ανθρώπους στο έλεος της θάλασσας;

Φυσικά και σε κάθε ανθρώπινη τραγωδία υπάρχουν προβληματικά σχόλια, τα οποία αναδεικνύουν τις κοινωνικές παθογένειες που μας ταλανίζουν. Κατά την άποψη ορισμένων κυριών, εφόσον το Εθνικό Σύστημα Υγείας στερείται υποδομών με αποτέλεσμα να καθυστερούν εγκληματικά τα ασθενοφόρα, δεν θα έπρεπε μάλλον να σπεύσουν οι Αρχές και οι διασώστες να βοηθήσουν τους επιβαίνοντες στο εν λόγω σκάφος.

Άραγε, αυτό προκύπτει από μια γενικευμένη τάση μας να δείχνουμε αποστροφή απέναντι στους μετανάστες, θεωρώντας πως οι δικές μας ζωές, ως ντόπιοι, έχουν μεγαλύτερη αξία;

Σ’ έναν ιδανικό κόσμο, όσοι εκφέρουν τέτοιες απόψεις δεν θα είχαν θέση στους τηλεοπτικούς δέκτες μας, παραβιάζοντας καθημερινά τη δημοσιογραφική δεοντολογία, στάζοντας δηλητήριο και καταφεύγοντας σε πρακτικές κανιβαλισμού.

Ίδιος παρονομαστής

Αυτή η πρόσφατη τραγωδία αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, και, μάλιστα, με τον χειρότερο τρόπο την απελπισία των αιτούντων άσυλο, το εξαιρετικά σημαντικό και διαρκώς αυξανόμενο μεταναστευτικό πρόβλημα, που μας αφορά όλους, καθώς και τη ανεξέλεγκτη δράση των εγκληματιών, που διακινούν απεγνωσμένους ανθρώπους.

Είναι ακόμη μία στιγμή που η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση προς τους επιζήσαντες του ναυαγίου μπαίνουν αυτόματα σε πρώτο πλάνο, ενώ παράλληλα βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε προσπάθεια εντοπισμού των αγνοουμένων, με την ελπίδα να βρεθούν ζωντανοί. Οι περισσότεροι κάνουν λόγο για ένα από τα χειρότερα ναυάγια των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο. Εμείς για ακόμη μία ανθρώπινη τραγωδία στη χώρα μας, λίγους μόνο μήνες μετά την τραγωδία των Τεμπών.

Άραγε, για πόσο ακόμα θα αντέχουμε να μετράμε χαμένες ζωές;

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα