«Ο κόσμος θα συνεχίσει να με κρίνει ό,τι κι αν κάνω, και θα συνεχίσει να μη με νοιάζει. Άρα, σε πέντε χρόνια όταν ένα παιδί πάει στο σχολείο με φούστα, δεν θα τον δείρουν και τα παιδιά δεν θα θυμώσουν μαζί του. Απλώς δεν έχει σημασία. Εγώ λαμβάνω σήμερα όλες τις αρνητικές αντιδράσεις ώστε αργότερα, τα παιδιά μου και τα παιδιά τους να θεωρούν ότι αυτά είναι φυσιολογικά πράγματα».
Αυτή είναι μια σχετικά πρόσφατη δήλωση του γιου του Will Smith, Jaden Smith, το 2016 στο περιοδικό Nylon, προσπαθώντας να εξηγήσει όλους τους λόγους που επιμένει στην επιλογή του να ντύνεται όπως του αρέσει. Μάλιστα, δεν υπήρχε καλύτερη στιγμή να αναπαραχθεί εκ νέου, μια μέρα πριν την ημέρα αναφοράς για την ελληνική επανάσταση ενάντια στον τουρκικό ζυγό υπό την αιγίδα του Αλέξανδρου Υψηλάντη.
Μια από αυτές τις μέρες με βαθύ νόημα και με τον σεβασμό να υπερχειλίζει για όλους τους ανθρώπους που θέλησαν να πεθάνουν ελεύθεροι, μια από αυτές τις μέρες που κάθε χρόνο από τότε παρελαύνουμε τιμητικά και ντύνουμε τους γιους μας τσολιάδες.
Μήπως όμως τελικά, βάσει της επικρατούσας άποψης, η εμφάνιση των ηρώων μας που πέθαναν για την ελευθερία, δεν ήταν και τόσο «παντελονάτη»;
Ανεξαρτήτως απάντησης, είναι το καλύτερο έναυσμα ώστε να ψάξουμε λίγο παραπάνω το γιατί η φούστα να αποτελεί άβατο για τους άνδρες με τέτοιο ακραίο τρόπο εν έτει 2023; Τί θέλησε άραγε να μας πει ο ASAP Rocky στο show του Gucci λίγες ημέρες νωρίτερα, ο νεαρός Jaden και πολλοί ακόμη μέσα στα χρόνια, με την επιλογή τους αυτή;
Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε πλήρως τη σημασία της επιλογής τους, ίσως θα έπρεπε να κάνουμε μια βαθιά αναδρομή στο παρελθόν.
Οι χρονολογίες που εντοπίζονται φούστες σε ανδρικές στολές αξιωματούχων και ιπποτών, αγγίζουν τα 3.000 – 2.250 π.Χ., καθιστώντας ξεκάθαρο πως ανά τους αιώνες τα ρούχα δεν είχαν φύλο.
Το Χακάμα της Ιαπωνίας, οι λαβα-λαβα της Σαμόα, οι κανγκα της Βραζιλίας, οι κικόι της Κένυας, τα πασίγνωστα κιλτ της Σκωτίας και φυσικά οι φουστανέλες μας, καθώς και οι χιτώνες των Αρχαίων Ελλήνων είναι κάποιες από τις διαφορετικές ονομασίες της φούστας ανά τον κόσμο.
Ίνκας, Αζτέκοι, Ινδιάνοι, Βίκινγκς, άγριοι, πολεμοχαρείς, σκληροτράχηλοι και αδιαμφισβήτητα αρσενικά, κατά τα σημερινά πατριαρχικά δεδομένα, επίσης περιλάμβαναν τη φούστα στην ενδυμασία τους.
Κι αν τίποτα από τα παραπάνω δεν ακούγεται οικείο στα αυτιά μας, το σίγουρο είναι πως η λέξη «φουστανέλα» είναι απόλυτα ταυτισμένη στο μυαλό όλων μας, με τις έννοιες της αντρειοσύνης και του θάρρους.
Ακόμη σιγουρότερο δε, είναι πως δεν αφήνει και πολλά περιθώρια σε κάποιον να πιστέψει πως ονόματα, όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, φορώντας την «δεν τιμούσε τα παντελόνια του» ή πως ο Λεωνίδας, ως ηγέτης της πιο τρομερής πολεμικής μηχανής στον κόσμο, του σπαρτιατικού στρατού, δεν ήταν αρκετά «παντελονάτος» φορώντας την κόκκινη χλαμύδα του.
Και κάπου εδώ, έρχεται ο δυτικός πολιτισμός. Ο ισοπεδωτικός, φαφλατάς καπιταλιστικός, λάτρης του διαχωρισμού, δυτικός πολιτισμός που μετέτρεψε τον ρουχισμό, στον απόλυτο μηχανισμό κέρδους.
Επιπλέον, ποινικοποίησε με βήμα ταχύ τη φούστα στους άνδρες, καθώς την ταύτισε τόσο απόλυτα με την έννοια της θηλυκότητας. Εξομοίωσε τόσο επιτυχημένα τα ρούχα με την ταυτότητα των ανθρώπων, που οι φούστες αποτέλεσαν κόκκινο πανί για τους άνδρες και τον ανδρισμό τους.
Παρόλα αυτά και ευτυχώς, υπήρξαν πολλά «αρκετά μάτσο» ανδρικά σύμβολα του σεξ που συνεισέφεραν με την επιλογή τους στην αποποινικοποίηση της ανδρικής φούστας.
Στη δεκαετία των ‘60s, ο frontman των Rolling Stones, ο ελκυστικότερος των ελκυστικών στην εποχή του, ο υπαίτιος για τη γυναικεία παράνοια στο πέρασμά του, Mick Jagger, εμφανίστηκε στη συναυλία των Rolling Stones στο Hyde Park με κοντό μίνι φουστάκι.
Ο David Bowie, ο καλλιτέχνης του οποίου σκοπός ζωής ήταν να φανερώσει σε όλους μας το άγνωστο της ύπαρξής μας, είχε μια στάση απέναντι σε καθεστώτα τόσο περιπαιχτική που τον καθιστούσε μια από τις ελκυστικότερες φιγούρες που έχει περάσει ποτέ από την ανθρωπότητα. Εμφανιζόταν επανειλημμένα με γυναικεία ρούχα και φούστες, ροκάροντάς τα καλύτερα από τον καθένα.
Ορόσημο μεταξύ μιας ατέλειωτης λίστας αποτελεί η εμφάνισή του το 1979 στο Saturday Night Live με ένα iconic μοβ ταγιέρ, Thierry Mugler.
Το απόλυτο ατίθασο κι ανένταχτο sex symbol μιας πιο σύγχρονης εποχής, ο Kurt Cobain, έχει απαθανατιστεί με floral φορέματα, νυφικό, έχει υπάρξει εξώφυλλο στο περιοδικό Mademoiselle με φούστα Dries van Noten, παίζοντας προκλητικά με την εικόνα και τον ανδρισμό του.
Ένας ακόμη ακούνητος από τη λίστα των sex symbols ανά τα χρόνια είναι αδιαμφισβήτητα και ο Brad Pitt. Ουρλιαχτά και λιποθυμίες έπονται κάθε εμφάνισής του και ο ίδιος, χαμόγελαστος και υπέροχος ποζάρει στο περιοδικό Rolling Stone με φορέματα με παγιέτες, μίνι και εμπριμέ και εμφανίζεται στο κόκκινο χαλί με λινή φούστα, χωρίς να κουνιέται εκατοστό από τον θρόνο του.
Ο David Beckham, με μια παπαρατσική φωτογραφία, δείχνει σ’ αυτούς που παίρνουν πολλά σοβαρά τον ανδρισμό τους, πως γίνεται. Απαθανατίζεται με ασπρόμαυρη φούστα και δερμάτινα σανδάλια να κρατάει από το χέρι τη Victoria, πιο σίγουρος από τους μισούς που τον κοιτούν εκείνη την ώρα.
Και από τον έναν ποδοσφαιριστή στον άλλο. Ο γνωστός για το ταλέντο αλλά και τα ερωτικά του σκάνδαλα, Jibril Cissé, δήλωσε για την επιλογή του να φοράει φούστες: «Κύριοι, κατάγομαι από την Αφρική και εκεί το να φορέσει ένας άνδρας φούστα είναι συνηθισμένο».
Vin Diesel, Harry Styles, Lil Nas X, Lewis Hamilton, Pete Davidson, Kanye West, Axl Rose και τόσοι ακόμη, όλοι τους με δύο κοινά χαρακτηριστικά. Την απήχησή τους στο γυναικείο φύλο και την επιλογή τους να φορέσουν φούστα.
Και λίγο πριν κλείσει η λίστα, αξίζει να αναφερθεί, τιμητικά, για όλα εκείνα τα σχόλια που δέχτηκε τότε, η αξέχαστη εμφάνιση του δικού μας διαχρονικότερου sex symbol, Σάκη Ρουβά, με μια μαύρη φούστα Valentino.
Πολλά τα ονόματα και ακόμη περισσότερη η αμφισβήτηση αλλά στην εποχή του Google, καμία αλήθεια δε μπορεί να αμφισβητηθεί και καμιά εικόνα να χαθεί. Είναι όλες εκεί έξω, αρκεί κάποιος να τις ψάξει.
Κι αν με το τέλος του άρθρου αυτού, ένα είναι αυτό στο οποίο εν τέλει συμφωνούμε, αυτό θα είναι πως φυσικά δεν μπορούν να βάλουν όλοι φούστα.
Φούστα, αγαπημένα μου αρσενικά.
Μπορούν να υποστηρίξουν μόνο όσοι χαρακτηρίζονται και ζουν με αβίαστο coolness, με αστείρευτο στιλ, και με επίγνωση της στιβαρότητας του ανδρισμού τους.
Όχι, ο φίλος σου ο Γιωργάκης από τη γειτονιά που κάνει ομοφοβικά σχόλια στα social, κάθεται με τα πόδια ορθάνοιχτα στις καρέκλες (manspreading) και θεωρεί το ροζ ένα μέσο αμφισβήτησης του ανδρισμού, δεν μπορεί να βάλει φούστα. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως οι παρωπίδες δε συνδυάζονται εύκολα.