Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα χιλιάδες προβλήματα που έφεραν στις ζωές μας ο κορωνοϊός και οι ατελείωτες καραντίνες.
Με την κυκλική μόδα τι γίνεται;
Πλήθος ανθρώπων έχασε τις δουλειές του, η οικονομία ολόκληρου του πλανήτη βρέθηκε στα τάρταρα και ο πληθωρισμός ανεβαίνει διαρκώς σε ρυθμούς conga – παλιό τραγούδι της Gloria Estefan, που μέχρι να τελειώσει δεν σου έμενε ανάσα από τον χορό.
Όλο αυτό, όμως, έφερε και κάποια –όχι πολλά– καλά στις ζωές μας. Μας έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε πράγματα που δεν ξέραμε για εμάς και τον κόσμο που ζούμε. Εκτός αυτού, μας ανάγκασε – όσο και αν δεν θέλαμε – να δούμε τη σκληρή αλήθεια σε ορισμένες καταστάσεις.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν και η συνειδητοποίηση πως το περιβάλλον αργοπεθαίνει –ή μάλλον γοργοπεθαίνει– και πως η βιομηχανία της μόδας παίζει μεγάλο ρόλο στην καταστροφή του. Μάθαμε να αγοράζουμε συνεχώς ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ κτλ., χωρίς να νοιαζόμαστε για το πως και υπό ποιες συνθήκες φτιάχνονται. Κατά κάποιον μαγικό τρόπο, η καραντίνα μας έκανε να δούμε τη σκληρή αλήθεια της μόδας και να επαναπροσδιορίσουμε όσα ξέραμε μέχρι σήμερα.
Τι σημαίνει κυκλική μόδα; Με ποιο τρόπο φτιάχτηκε το αγαπημένο μου δερμάτινο μου σακάκι; Πως αποκτήθηκε το ύφασμα για το αγαπημένο μου φόρεμα; Αγοράζοντας ρούχα από μεγάλους οίκους κάνω κακό στο περιβάλλον; Πώς; Και κυρίως, γιατί;
Ο οίκος Gucci στηρίζει τις καμπάνιες του στην κυκλική μόδα και επενδύει στο “regenerative agriculture”
Συνειδητοποιώντας ότι ο κόσμος αλλάζει και «ξυπνά» σιγά σιγά, οι μεγάλοι luxury brand οίκοι, αποφάσισαν να «μπουν στον χορό» και να «χορέψουν» μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο στους ρυθμούς του environmental fashion και τις κυκλικής μόδας. Τι σημαίνει, όμως, κυκλική μόδα;
Κυκλική μόδα ορίζεται ως: Ένα σύστημα, το οποίο επιτρέπει σε όλα του τα υφάσματα να επαναχρησιμοποιούνται, να ανακυκλώνονται ή να επιστρέφονται – με κάποιο τρόπο – πίσω στην φύση. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται – κατά πολύ – το ανθρακικό αποτύπωμα των βιομηχανιών της μόδας στο περιβάλλον.
Και μπορεί να βρισκόμαστε πολύ μακριά ακόμη από το να «μεταφερθεί» ολοκληρωτικά ο κόσμος της μόδας στον κόσμο της «κυκλικής οικονομίας», εντούτοις παραδείγματα όπως αυτό της Gucci μας κάνουν να πιστεύουμε πως γίνονται κάποια πρώτα, σημαντικά βήματα.
Το 2020, η Gucci παρουσίασε για πρώτη φορά την πρώτη της ολοκληρωμένη συλλογή με 100% ανακυκλώσιμα και οργανικά υφάσματα με τίτλο “Off the grid”. Τα υφάσματα ήταν φτιαγμένα από νάιλον που πάρθηκε από πεταμένα δίχτυα, και «ψεύτικο» δέρμα φτιαγμένο από μια δική τους τεχνοτροπία, που πάρθηκε από πολπό ξύλου και βιολογική πολυουρεθάνη. Φυσικά, όπως και όλα τα vegan leathers που βρίσκονται αυτή την στιγμή στο εμπόριο, δεν είναι 100% vegan, αλλά γίνονται προσπάθειες και ενέργειες ώστε να φτάσουμε σύντομα σε αυτό το σημείο.
Δεν σταματά, όμως, εκεί
Το 2021, ο οίκος Gucci, αντιλαμβανόμενος ότι δεν αρκεί να χρησιμοποιείς υλικά φιλικά προς το περιβάλλον για να εξισορροπήσεις τη χρόνια καταστροφή της του πλανήτη, αποφάσισε να επενδύσει σε προγράμματα που στηρίζουν την αναγεννητική γεωργία και τη δημιουργία οργανικών πρώτων υλών.
Γι’ αυτό, ξεκίνησε να χρηματοδοτεί το “regenerative wool program” (πρόγραμμα ανάπλασης μαλλιού) στην Παταγονία και το “regenerative cotton program” (πρόγραμμα ανάπλασης βαμβακιού) στην Ουρουγουάη.
Με αυτόν τον τρόπο, η Gucci όχι μόνο προωθεί τη δημιουργία ρούχων από οργανικά και βιολογικά υφάσματα, αλλά επενδύει χρήματα και χρόνο ώστε να υπάρξει το σωστό πλαίσιο για να δημιουργούνται τα υφάσματα αυτά σωστά από τη φύση τους.
Διορθώνει, δηλαδή, το πρόβλημα από τη ρίζα του, αφού δημιουργεί το πλαίσιο στο οποίο το περιβάλλον όχι μόνο δεν καταστρέφεται, αλλά επωφελείται κιόλας.
«Το “regenerative agriculture” είναι η βάση της κυκλικής μόδας. Στην ουσία δημιουργείς τις βάσεις, ώστε οι πρώτες ύλες θα δημιουργούνται μέσω αναπλαστικών μεθόδων. Αρχικά, κάνεις καλό στον πλανήτη και επίσης, σταματάς τη δημιουργία ανθρακικού αποτυπώματος στο περιβάλλον», δήλωσε η Antonella Centra, υψηλόβαθμο στέλεχος του οίκου Gucci, στη Βρετανική Vogue.
Το να επαναπροσδιορίσεις, όμως, το χρόνιο mindset που καθιέρωσε η γραμμική μόδα στο κομμάτι του luxury fashion είναι σίγουρα πολύ δύσκολο και σίγουρα δεν μπορεί να είναι one man’s job
Γι’ αυτό, η Gucci δεν σταματά και συνεργάζεται με το “Ellen McArthur Foundation” – έναν κοινωφελή οργανισμό, αφοσιωμένο στην κυκλική οικονομία.
«Ενώνοντας ένα τόσο μεγάλο brand όπως τον οίκο Gucci με έναν οργανισμό σαν το “Ellen McArthur Foundation”, του οποίου η δουλειά και η έρευνα σε σχέση με την κυκλική οικονομία είναι τόσο πρωτοποριακή για τα παγκόσμια δεδομένα, που δεν μπορεί παρά να είναι κέρδος και για τις δύο πλευρές», δήλωσε ο Robert Triefus, υψηλόβαθμο στέλεχος του οίκου Gucci, στη Βρετανική Vogue.
Ναι, το fast fashion αλλά και τα μεγάλα brands έχουν συμβάλλει κατά πολύ στην καταστροφή του πλανήτη. Τι θα γινόταν, όμως, αν όλα τα brands, μικρά και μεγάλα, επένδυαν σε ιδέες όπως αυτές, με όποιον τρόπο και όποια μέσα είχαν; Θα μπορούσε να σωθεί ο πλανήτης;