Οι αστραπιαίοι ρυθμοί της καθημερινότητας, μας «αναγκάζουν» να καταφύγουμε σε γρήγορες και εύκολες λύσεις, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στην πίεση των υποχρεώσεων.

Πλέον, δεν έχουμε χρόνο να σκεφτούμε τι θα φάμε ή τι θα φορέσουμε, γιατί «οφείλουμε» να εναρμονιστούμε με μια απαιτητική και διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα. Γι’ αυτό, αναγκαζόμαστε να εντάξουμε στη ζωή μας όρους, όπως το «fast food» ή το» fast fashion», οι οποίοι όσο περνούν τα χρόνια γίνονται όλο και πιο οικείοι στα αυτιά (και τα μάτια μας).

Παρόλο όμως που ο όρος «fast food» έχει παρεισφρήσει στο λεξιλόγιο μας εδώ και χρόνια, ο όρος «fast fashion» τώρα αρχίζει να βρίσκει έδαφος. Τώρα αρχίζουμε σιγά σιγά να καταλαβαίνουμε τη σημαντικότητα, τη φιλοσοφία και τις επιπτώσεις του.

Τι εστί fast fashion και ποια η φιλοσοφία του;

Ακριβώς ό,τι προδίδει και ετυμολογία του: Γρήγορη μόδα! Πρόκειται για μια μέθοδο design, κατασκευής και Marketing, που εστιάζει στην γρήγορη και άμεση παραγωγή μεγάλου όγκου ρούχων. Ο συγκεκριμένος όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει βιομηχανίες, οι οποίες διαθέτουν ρούχα από υλικά χαμηλού κόστους, που ακολουθούν τις τελευταίες τάσεις της μόδας και ταυτόχρονα, είναι προσβάσιμα στον μέσο καταναλωτή, καθώς διατίθενται σε πολύ χαμηλές τιμές.

Το fast fashion βασίζεται στη φιλοσοφία του υπερκαταναλωτισμού. Ότι δηλαδή όσο οι καταναλωτές αγοράζουν – διαρκώς – ρούχα, τόσο περισσότερο αυξάνεται η ανάγκη και η θέληση τους για να αγοράζουν κι άλλα. Επομένως, οι εταιρείες που προωθούν αυτή τη φιλοσοφία προσπαθούν να τους δελεάσουν με εξαιρετικά φθηνά ρούχα και με την αλλαγή collections πάνω από 4 φορές τον χρόνο. Βάσει όλων των παραπάνω, ασφαλώς μιλάμε για ποσότητα και όχι για ποιότητα. 

@sophiaxverde

Some of the MANY fast fashion brands that I no longer support as an imperfect environmentalist ❌⚠️🌎 @sophiaxverde here are SOME of my top fav sustainable brands to support instead! HOWEVER—I think it’s SO important to note that buying fast fashion out of necessity IS VERY DIFFERENT than supporting fast fashion companies to show a “clothing haul” or buying for the new trends. Fast fashion companies rely on fast fashion influencers and those who can spend $300+ on new fashion trends to support their business—not those who buy their clothes because it is the most afforable and accessible option. FINAL REMINDER: wearing what you already own is the most sustainable thing in your closet ♻️ #sustainablefashiontips #sustainablefashiontiktok #fastfashionsucks #shopsustainablefashion #fastfashionfacts #fastfashionkills #sustainabilitytiktok #greenscreen

♬ original sound – Opal_Wells

Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον

Δυστυχώς, οι fast fashion βιομηχανίες προκαλούν μια σειρά από σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Σύμφωνα με το Business Insider, «η χρωματική επεξεργασία των ρούχων είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυπογόνος παράγοντας του νερού στον κόσμο. Επίσης, τα fast fashion brands χρησιμοποιούν συνθετικές ίνες, όπως πολυεστέρας, nylon και ακρυλικό που χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να αποσυντεθούν από το περιβάλλον. 

Οι αριθμοί που προκύπτουν από έρευνες είναι μεγάλοι και μας προβληματίζουν.

Ειδικότερα:

  • Περίπου το 20% των λυμάτων, παγκοσμίως, αποδίδεται στη βαφή υφασμάτων, κατά την οποία χρησιμοποιούνται τοξικές χημικές ουσίες.
  •  Η παραγωγή fast fashion ρούχων προκαλεί το 10% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
  •  Κάθε χρόνο, το 85% των fast fashion ρούχων καταλήγουν στο καλάθι των απορριμμάτων.

Fast fashion και κοινωνία

Η τεράστια βιομηχανία του fast fashion δε θα μπορούσε να μην έχει αντίκτυπο και στην κοινωνία… Ειδικότερα, το 2018, έκθεση του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ αποκάλυψε στοιχεία καταναγκαστικής και παιδικής εργασίας στον τομέα της παραγωγής ρούχων στην Αργεντινή, το Μπαγκλαντές, τη Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, την Τουρκία, το Βιετνάμ κ.α. Διαβάζοντας αυτά συνειδητοποιούμε, με βαριά καρδιά, ότι οι αμέτρητες πωλήσεις και τα διαρκώς αυξανόμενα κέρδη του fast fashion αντικαθιστούν την ανθρώπινη ευημερία. 

  • Το 60% όσων εργάζονται στην παγκόσμια βιομηχανία μόδας είναι παιδιά κάτω των 18 ετών, καθιστώντας την παιδική εργασία ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της γρήγορης μόδας.
  •  Το 68% των fast fashion brands αδιαφορούν για την ισότητα των φύλων στις εγκαταστάσεις παραγωγής.

Που καταλήγουμε;

Μπορεί οι γνωστές εταιρείες fast fashion να αποτελούν μια εύκολη και προσιτή λύση, αφού ανταποκρίνονται στο μέσο καταναλωτή, ωστόσο, αν σκεφτούμε ότι ένα μικρό παιδί εργάζεται υπό άθλιες συνθήκες κάπου στο Βιετνάμ, για να αποκτήσουμε το γαμάτο τζιν παντελόνι μας με €15, τότε μοιραία νιώθουμε «γροθιά στο στομάχι». Το περιβάλλον μας έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ… Αντί να το μολύνουμε διαρκώς, ας του δώσουμε λίγο οξυγόνο. 

Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Με το να στηρίζουμε τις μικρές, συνοικιακές επιχειρήσεις ρούχων που επιλέγουν καλύτερης ποιότητας υλικά, σέβονται το περιβάλλον αλλά και τους εργαζομένους τους. Με το να ανακυκλώνουμε τα ρούχα μας, συμβάλλοντας έτσι στην κυκλική οικονομία και με το να τα μοιραζόμαστε με όσους τα έχουν ανάγκη.

Do good and good will come to you!

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα