Το στιλ συναντά το AI.
Ως γνωστόν, η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται παντού γύρω μας και θα αναπτύσσεται διαρκώς με την πάροδο του χρόνου – μια συνθήκη που, αν μη τι άλλο, «άγγιξε» και τη μόδα. Όσο ραγδαία εξελίχθηκε η άνοδος του διαδικτύου με όσες λειτουργίες συνεπάγεται, άλλο τόσο εξελίσσεται τώρα η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την ανάδυση εργαλείων που υπόσχονται να διευκολύνουν την καθημερινότητά μας σε όλους τους τομείς.
Ειδικότερα, όσον αφορά στη βιομηχανία της μόδας, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, επωνυμίες, έμποροι λιανικής και απλοί καταναλωτές άρχισαν να εξερευνούν εκτενέστερα τις νέες δυνατότητες που ενεργοποιεί η τεχνητή νοημοσύνη. Διότι, μεταξύ άλλων, μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο που ψωνίζουμε και ντυνόμαστε με ταχύτατους ρυθμούς.
Σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία McKinsey & Co., η γενετική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποφέρει επιπλέον από 150 έως 275 δισ. δολάρια στους τομείς της ένδυσης, της μόδας και των luxury προϊόντων, στο χρονικό πλαίσιο των επόμενων 3-5 ετών. Μέσω εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, οι επωνυμίες της μόδας θα είναι σε θέση να εξατομικεύουν σε τεράστιο βαθμό τις αγοραστικές εμπειρίες των πελατών τους με προσωποποιημένες προτάσεις προϊόντων, ζωντανή συνομιλία για τη βέλτιστη εξυπηρέτησή τους, καθώς και την παροχή στιλιστικών συμβουλών.
Επί παραδείγματι, επωνυμίες όπως η Levi’s, έχουν ανακοινώσει ότι θα χρησιμοποιούν μοντέλα βασισμένα στην τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν τα γραφικά τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο, προκαλώντας ανησυχίες για το μέλλον των μοντέλων που φωτογραφίζονται για ανάλογες καμπάνιες.
Συγχρόνως, το «Copy» – το πρώτο περιοδικό μόδας το οποίο βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη – έχει προκαλέσει έντονους προβληματισμούς για το πώς θα πορεύονται μελλοντικά όσοι εργάζονται σε διεθνή περιοδικά μόδας, όπως η Vogue και το Harper’s Bazaar, αλλά και σε μικρότερης κλίμακας. Στο μεταξύ, πολλοί καταναλωτές εκφράζουν τις αμφιβολίες και τη δυσπιστία τους απέναντι στη χρήση των δεδομένων τους από τέτοιου είδους εργαλεία, ειδικά αφότου το ChatGTP κλήθηκε να αντιμετωπίσει παραβιάσεις δεδομένων φέτος.
Εντούτοις, όσον αφορά στις αγορές και τις στιλιστικές επιλογές καταγράφεται αυξανόμενο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές, οι οποίοι θέλουν να ενσωματωθεί η τεχνητή νοημοσύνη στις ψηφιακές αγορές, ώστε να τους προσφέρονται οι βέλτιστες λύσεις σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.
Μάλιστα, κατά τα δεδομένα της αναφοράς «Future of Retail» της Klarna, το 65% των καταναλωτών επιζητά μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία αγορών, η οποία περιλαμβάνει λανσάρισμα εργαλείων, όπως μια ροή αγορών με τεχνητή νοημοσύνη που προσαρμόζει τις προτάσεις ώστε να ταιριάζουν με τις προτιμήσεις του εκάστοτε αγοραστή-χρήστη.
Η Google, από την άλλη πλευρά, εστιάζει στην τελειοποίηση ενός virtual δοκιμαστηρίου, μία εξέλιξη που ήρθε ως φυσικό επακόλουθο έπειτα από πρόσφατη έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι το 68% όσων αγοράζουν ρούχα ή υποδήματα διαδικτυακά αντιμετωπίζουν δυσκολίες ως προς το αν θα τους ταιριάζει ένα προϊόν.
Ποια είναι τα καλύτερα εργαλεία σήμερα;
Όπως συμβαίνει με κάθε νέα τεχνολογική εξέλιξη, έτσι και αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη – ειδικά σε συνάρτηση με τη μόδα – υπάρχουν πολλά ακόμη που αναμένεται να αναλυθούν και να ανακαλυφθούν. Προς το παρόν, ιδού μερικά εργαλεία που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και μπορεί να λειτουργήσουν επικουρικά στις ιντερνετικές αγορές.
Cladwell: Ένα πανίσχυρο εργαλείο υπέρ του στιλ
Η Cladwell είναι μια εφαρμογή styling, η δομή της οποίας υποστηρίζεται από το ChatGPT, επιτρέποντας στους χρήστες-καταναλωτές να καταγράφουν τη γκαρνταρόμπα τους και να αξιοποιούν τις εκάστοτε προτάσεις που βασίζονται στα δεδομένα που δόθηκαν, προκειμένου να λαμβάνουν εξατομικευμένες στιλιστικές συμβουλές για το πώς να συνδυάσουν τα ρούχα τους.
Προσφέρεται σε free trial και έπειτα, οι συνδρομές διαμορφώνονται στα 7.99$ για μηνιαία συνδρομή ή στα 59.99$ για ετήσια.
Η Google λανσάρει virtual δοκιμαστήριο – φωτιά στα φυσικά δοκιμαστήρια;
Οι δοκιμές ρούχων σε φυσικά καταστήματα συνιστούν έναν συλλογικό εφιάλτη. Εκτός από το συνωστισμό που επικρατεί στα δοκιμαστήρια, ο φωτισμός και οι καθρέφτες είναι τοποθετημένοι έτσι ώστε να μας δημιουργούν τεράστια ανασφάλεια για το σώμα μας. Για να μην αναφερθούμε στις εξαιρετικά άβολες περιπτώσεις που κάποιος τράβηξε την κουρτίνα του δοκιμαστηρίου αμέριμνος, αγνοώντας πλήρως ότι βρίσκεται άλλο άτομο μέσα.
Delulu.
Με γνώμονα την επίλυση αυτού του προβλήματος, η Google λάνσαρε ένα «virtual δοκιμαστήριο», το οποίο επίσης βασίστηκε στην τεχνητή νοημοσύνη. Επί της ουσίας, πρόκειται για έναν θησαυρό, ο οποίος μας επιτρέπει να βλέπουμε πώς «κάθεται» ένα ρούχο σε virtual σωματότυπους, παρόμοιους με το δικό μας.
«Τα μοντέλα και οι πόζες είναι πλήρως ρεαλιστικές», αναφέρει η Lilian Rincon, διευθύντρια του «Google Shopping», αναφερόμενη στις εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν για το «virtual δοκιμαστήριο».
Μέχρι στιγμής, το εν λόγω εργαλείο διατίθεται μόνο για γυναικεία μπλουζάκια, αλλά η Google σχεδιάζει να επεκτείνει σύντομα τη λειτουργικότητά του.
Οι κοινωνικές μεταβολές απαιτούν ριζικές αλλαγές και στη μόδα
Εν έτει 2023, όπου οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί, δεν έχουμε πάντα την πολυτέλεια να ασχολούμαστε ενδελεχώς με τα ρούχα και το στιλ μας, γι’ αυτό και λαμβάνουν τεράστια απήχηση οι έτοιμες λύσεις που προσφέρουν τα fast fashion σε προσιτές τιμές, καθώς επίσης και οι διαδικτυακές αγορές. Το ένα σκέλος, αυτό της ταχύτητας και της εξατομίκευσης αναμένεται να «καλυφθεί» από τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης. Το δεύτερο σκέλος, αυτό του fast fashion, χρειάζεται κι αυτό να αποκλιμακωθεί, με τη σειρά του.
Αν καταφέρει η τεχνητή νοημοσύνη να συνδυάσει τις γρήγορες στιλιστικές επιλογές με προϊόντα που δεν είναι επιβλαβή για το περιβάλλον και την υγεία μας, ούτε κατασκευάζονται από τα χέρια μικρών παιδιών και συμπεριλαμβάνουν τον βασανισμό ζώων, τότε θα συνέβαλε τα μέγιστα. Θα είχε πραγματοποιήσει ένα τεράστιο άλμα όχι μόνο στην επιμέρους και συλλογική οικονομία, αλλά θα σηματοδοτούσε μια σπουδαία εξέλιξη για την κοινωνία, μέσα από ένα πρωτοφανές τεχνολογικό επίτευγμα.