Είναι αυτές οι στιγμές στη μόδα που μόνο υπερηφάνεια μπορούν να μας προσφέρουν – και αποδεικνύουν ότι όλοι μπορούμε να γίνουμε μοντέλα.
Στιγμές, οι οποίες δεν είναι απλώς εμπορικές «iconic» εικόνες, αλλά δυνατές απαντήσεις, σε όλα τα «μοντελικά» πρότυπα που βασανίζουν διαχρονικά κάθε γενιά. Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της μόδας, είναι η καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης και του αυτοσεβασμού, ακόμη και σε άτομα που θεωρούνταν παραγκωνισμένα λόγω στερεοτυπικών αντιλήψεων.
Κάπως έτσι, κατάφερε να αναδείξει κάθε λογής σωματότυπο, χαρακτηριστικό αλλά και ανθρώπινη πλευρά, προσφέροντας σε πολλά άτομα τη δυνατότητα να είναι κοινωνικά αποδεκτά – όπως θα έπρεπε εξ αρχής. Ο χαρακτηρισμός «μοντέλο», έχει αποκτήσει ανά τα χρόνια μια θεοποιημένη χροιά, η οποία ανταποκρίνεται στο «αντικειμενικά» όμορφο, απολύτως συμμετρικό και άξιο θαυμασμού πρότυπο. Εντούτοις, η σύγχρονη μόδα κατήργησε τα καλούπια και τα στενά όρια, προσδίδοντας σε όλα τα φύλα και τους σωματότυπους τον χαρακτηρισμό της ομορφιάς.
Πλέον, δεν έχει σημασία αν κάποιος/κάποια έχει αλωπεκία ή ακμή, αφού ο καθένας έχει τη δική του προσωπική ταυτότητα και γοητεία. Ο κοινωνικός αποκλεισμός και το σηκωμένο δάχτυλο σε οτιδήποτε «όχι τέλειο» αποτελεί πια παρελθόν. Υπάρχει χώρος στη μόδα για άτομα με Σύνδρομο Down, ειδικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες πάσης φύσεως. Εν ολίγοις, σε ένα κόσμο που απαιτεί το «εξιδανικευμένο φαίνεσθαι», η μόδα, αφουγκραζόμενη τις κοινωνικές επιταγές, πέτυχε το «αυθεντικό είναι».
Ναι, όλοι μπορούμε να γίνουμε μοντέλα – τα παραδείγματα ποικίλουν
Ένα από τα πιο ισχυρά παραδείγματα είναι το supermodel, Winnie Harlow. Η Winnie έχει λεύκη, μια δερματική αυτοάνοση ασθένεια, η οποία προκαλεί αποχρωματισμό τμημάτων του δέρματος. Κατόρθωσε, ωστόσο, μέσα από τη διαφορετικότητά της να αναδειχθεί ως ένα από τα πιο inspirational μοντέλα στον κόσμο, ενώ παράλληλα μετέδωσεσωστή ενημέρωση για την ασθένειά της.
Τα στερεότυπα κατάφερε να καταρρίψει και ο Nyle DiMarco. Παρ’ όλο που όλος ο κόσμος πίστευε ότι, για να γίνει κάποιος, πετυχημένο μοντέλο πρέπει να ακούει και να ακολουθεί τον ρυθμό – αλλά και τις οδηγίες του κάθε φωτογράφου, ο κωφός ακτιβιστής και μοντέλο, κατάφερε να καταρρίψει αυτό το μύθο το 2015, κατακτώντας την πρώτη θέση στο America’s Next Top Model.
«Ευχαριστώ τη Victoria’s Secret που με αντιμετώπισε ως μοντέλο χωρίς περιορισμούς και μου έδωσε την ευκαιρία να είμαι μέρος της καμπάνιας “Love Cloud Collection”».
Την ανάρτηση αυτή έκανε το μοντέλο με Σύνδρομο Down, Sofia Jirau. Σε μια πρόταση το επιτυχημένο μοντέλο συμπεριέλαβε όλα τα «ευχαριστώ» εκείνων των ανθρώπων με Σύνδρομο Down που ζητούν σε κάθε περίπτωση να αντιμετωπίζονται ως ίσοι – χωρίς περιορισμούς. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, η κούκλα της Barbie, με αυτό το σύνδρομο, αποτελεί σταθμό στη βιομηχανία της μόδας – και όχι μόνο.
Θέλουμε κι άλλα shows σαν της Rihanna
Η φετινή επίδειξη μόδας της Rihanna, «Savage x Fenty», ανέδειξε τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα του κάθε σωματότυπου, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς.
Η Slick Woods, το ασυνήθιστο πρόσωπο της καμπάνιας της Rihanna, περπάτησε έγκυος στην πασαρέλα – και μάλιστα, μετά το show, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τον τοκετό. Η επίδειξη, χαρακτηρίστηκε ως ιστορική, λόγω των διαφορετικών και iconic σωματότυπων, των ποικίλων δερματικών αποχρώσεων αλλά και των μοναδικών χαρακτήρων, οι οποίοι ενσάρκωσαν κάθε είδους μοναδικότητα στο προσωπείο του «μοντέλου».
Σε Ελλάδα και Κύπρο, η πιο πρόσφατη ανάμνηση και ανάδειξη της διαφορετικότητας είναι το μοντέλο Σοφία Χατζηπαντελή. Το διάσημο μοντέλο του Instagram, κατάφερε μέσα από την εφαρμογή αυτή, στην οποία καθημερινά αναπαράγονται ψεύτικα πρότυπα, να προβάλει με υπερηφάνεια το χοντρό, μαύρο, πυκνό, μονόφρυδο που κάνει stand out στο πρόσωπό της. Μέσα από τις καθημερινές της αναρτήσεις η Σοφία δεν παρακινεί κανέναν να ακολουθήσει αυτό της το χαρακτηριστικό, αλλά προωθεί την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση για πράγματα φυσικά, τα οποία η κοινωνία αποφάσισε να αποκλείσει ως μη «αντικειμενικά» όμορφα.
Όλες αυτές οι στιγμές στη μόδα, δεν ήταν και δεν είναι αυτονόητες
Τα πολυδιάστατα πρότυπα ομορφιάς, αποτελούν, πλέον, ιστορικό σταθμό στη βιομηχανία της μόδας. Όλες αυτές οι στιγμές που η μόδα μας έκανε να σκεφτούμε ότι και εμείς μπορούμε να είμαστε μοντέλα, είναι αυτές οι στιγμές που θα έπρεπε να αποκαλούνται «επιτυχία». Η μόδα, είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό εμπορικό κομμάτι της ζωής των ανθρώπων. Η μόδα πρέπει και θα πρέπει να είναι η βιομηχανία που αγκαλιάζει κάθε μορφής διαφορετικότητα και ενισχύει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα.