Θα καταφέρει άραγε η ηθική μόδα να μειώσει τους ρύπους της γρήγορης μόδας το 2023; 

Τα τελευταία χρόνια, γίνοται όλο και περισσότερο γνωστές οι επιπτώσεις της γρήγορης μόδας στο περιβάλλον αλλά και στην κοινωνία. Η παιδική εργασία και ο τρόπος που εκμεταλλεύεται τις αναπτυσσόμενες χώρες το Shein – ένα από τα μεγαλύτερα και πιο “φθηνά” fast fashion brands παγκοσμίως είναι από μόνο του ένα ζήτημα.

Αν λάβουμε υπόψιν και το γεγονός ότι οι εταιρείες H&M και Zara έχουν αυξήσει τους τοξικούς ρύπους που εκπέμπουν στο περιβάλλον κατά 5% σε σχέση με το 2022, ενώ παράλληλα έχει παρατηρηθεί αύξηση στη χρήση της βισκόζης ως βασικό υλικό στα περισσότερα ρούχα ως φθηνή λύση, αντιλαμβανόμαστε ότι η γρήγορη μόδα αποτελεί έναν από τους κυριότερους εχθρούς του περιβάλλοντος.

Στον αντίποδα όλων αυτών, έρχεται η ηθική μόδα, η οποία μας καλεί να γνωρίσουμε εις βάθος τα ρούχα που επιλέγουμε. Η ηθική μόδα, λοιπόν, ήρθε για να μας δείξει πως η μόδα μπορεί να είναι προσιτή χωρίς να καταστρέφει εμάς και τους γύρω μας. 

Γρήγορη μόδα VS ηθική μόδα

Η γρήγορη μόδα είναι οι μεγάλες βιομηχανίες ρούχων που υπάρχουν και γνωρίζουμε όλοι μας – αλλά και έχουμε υπάρξει ή υπάρχουμε καταναλωτές της. Το αρνητικό, όμως, είναι το ότι συνεχώς παράγει καινούργια ρούχα, με αποτέλεσμα περιττό οικολογικό αποτύπωμα, καθώς επίσης και το ότι οι συνθήκες εργασίας σε τέτοιες μεγάλες βιομηχανίες δεν είναι οι δέουσες. Με λίγα λόγια, καταπατούν κάποια πολύ βασικά εργασιακά δικαιώματα.

Τέλος, η ποιότητα των ρούχων είναι επιβλαβής, αφενός για την επιδερμίδα μας και αφετέρου για την υγεία του πλανήτη. Όλα γίνονται σε γρήγορους ρυθμούς κατανάλωσης με απώτερο σκοπό το χρήμα, χωρίς να υπάρχει στην ουσία ηθικότητα τόσο στον άνθρωπο που δουλεύει, όσο και στο περιβάλλον.

Η ηθική μόδα, από την άλλη, δεν ορίζεται μονομερώς. Έχει να κάνει με το να ξέρεις τι αγοράζεις, τι στηρίζεις, από πού προέρχεται, αν έχει πιστοποίηση σε σχέση με την ηθικότητα του ή την ποιότητά του κτλ. Στην ηθική μόδα, είναι αναγκαίο και δεδομένο ότι δεν καταπατούνται ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό το γνωρίζει και ο καταναλωτής.

Όχι επειδή το γράφει στο site, αλλά επειδή όντως έχει σχετικές πιστοποιήσεις γι’ αυτό και δε φοβάται να σε ξεναγήσει ακόμη και στο εργοστάσιο παραγωγής. Πορεύεται με γνώμονα το περιβάλλον και όχι τον καταναλωτή μεμονωμένα. Δίνει βάση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Δηλαδή, το ακριβώς αντίθετο από τη γρήγορη μόδα. 

Ναι! Η ηθική μόδα ακολουθεί τα trends

Θα έχεις παρατηρήσει πως στη μόδα συνεχώς ανακυκλώνονται ξανά τα πιο vintage κομμάτια τόσο σε ρούχα, όσο και σε αξεσουάρ. Η αναζήτηση αυτών των κομματιών –  αν θέλουμε να είναι όντως ποιοτική και vintage – τότε θα γίνει αναγκαστικά και ηθικά. Αυτό, καθώς οι vintage επιλογές βρίσκονται κυρίως γύρω μας.

Στις ντουλάπες της οικογένειάς μας μπορούμε να βρούμε τους καλύτερους και πιο οικολογικούς συνδυασμούς. Επειδή ακριβώς χρησιμοποιούμε ό,τι έχουμε ήδη και δεν αγοράζουμε κάτι καινούργιο. Εξάλλου, οι γιαγιάδες, οι παππούδες και οι γονείς, κατέχουν τα πιο vintage κομμάτια από παλιά. Φαντάσου τους συνδυασμούς που μπορείς να κάνεις με ένα παλιό πουκάμισο και ένα γιλέκο που βρήκες στη ντουλάπα τους. Ένα παλτό κι ένα τζιν καμπάνα, που όλοι οι γονείς διαθέτουν.

Μην ξεχνάς πως διάφορα κομμάτια που μπορεί να αναζητάς και είναι πιο ιδιαίτερα, θα τα βρεις μόνο σε καταστήματα με ρούχα από δεύτερο χέρι ή καταστήματα με vintage κομμάτια. Υπάρχουν αντίστοιχες σελίδες στο Instagram με πολλές επιλογές, αλλά και φυσικά καταστήματα. Με αυτό τον τρόπο, στηρίζεις μια μικρή επιχείρηση, δίνεις ζωή ξανά σε ένα άλλο κομμάτι και δημιουργείς ένα ξεχωριστό look. Γιατί, η ηθική μόδα έχει αυτή τη μαγεία που κυριαρχεί στις μέρες μας. Δηλαδή, το να μην είμαστε όλοι ίδιοι επειδή αγοράζουμε από τα ίδια καταστήματα.

Οι μικρές τσάντες που είναι στη μόδα, οι ψηλές μπότες και τα χρυσά κοσμήματα είναι επιλογές που με μικρό κόστος και με ηθικό τρόπο μπορούν να κάνουν να φαίνεται το look σου high-budget. Κι αυτό συμβαίνει, επειδή οι επιλογές και ο συνδυασμός που έχεις κάνει είναι ναι μεν στην μόδα, αλλά και με έναν ηθικό και οικολογικό τρόπο. Φυσικά, πέρα από τα vintage outfits, μπορείς να δημιουργήσεις όποιο look θέλεις και να είναι πάλι τελείως ethical με τις παραπάνω επιλογές.

@vyvansemommy

you will definitely be seeing these styled on my instagrammm #ethicalfashion #haul

♬ original sound – boopyshmurda

Είναι το οικολογικό η νέα τάση;

Ναι, η οικολογική μόδα είναι trend. Γιατί πια έχει ανοίξει ο διάλογος για τη δημιουργία outfits για διάφορες περιστάσεις, καθώς και για το ποια υφάσματα και υλικά είναι καλύτερα για την επιδερμίδα, το περιβάλλον κτλ. Το να μπορείς να συνδυάσεις ένα τζιν, για παράδειγμα, από το πρωί μέχρι το βράδυ με μικρές αλλαγές, σε κάνει και συνειδητό άτομο προς την περιβαλλοντική υγεία.

Είναι πολύ σημαντικό να μην αλλάζουμε διαρκώς τη γκαρνταρόμπα μας και να λειτουργούμε με δημιουργικότητα και πασπαρτού κομμάτια, τα οποία μπορούν να συνδυαστούν εύκολα. Αν μη τι άλλο, υπάρχουν γύρω μας φιλικά προς το το περιβάλλον υφάσματα και αξίζει να τα επιλεξουμε.

Παραδείγματος χάρη, το βιολογικό βαμβάκι – γνωστό ως organic cotton – είναι ένα από αυτά, το οποίο έχει καλλιεργηθεί χωρίς τη χρήση χημικών.

Το ίδιο ισχύει και για άλλα υφάσματα, όπως: Ανακυκλωσιμος πολυεστερας, τένσελ κτλ. Η επαναχρησιμοποίηση, η επιλογή second-hand προϊόνων, η δημιουργία και η μεταποίηση ρούχων ή η επιλογή καταστημάτων που αποδεδειγμένα παράγουν ενδύματα χωρίς να βλάπτουν τον πλανήτη, είναι κάποιες από τις επιλογές και τα βήματα για να είμαστε μέρος όλου αυτού. 

Τέλος, χρειάζεται να θυμόμαστε πως η οικολογική μόδα αποτελεί παγκόσμια ανάγκη, ακριβώς όπως και η αργή μόδα. Φυσικά, με σκοπό τη βελτίωση της περιβαλλοντικής υγείας, καθώς και την παροχή αξιοκρατικών εργασιακών συνθηκών στους εργαζόμενους.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα