Είναι πια γεγονός πως τα τελευταία χρόνια οι πεποιθήσεις γύρω από τη βιομηχανία της μόδας έχουν αλλάξει ριζικά.
Κι ενώ κάποτε βασικό πυλώνα αποτελούσε η μαζική παραγωγή, που στόχευε στη διαρκή αγορά προϊόντων ένδυσης και υπόδησης, οι νέες συνθήκες – επικεντρωμένες πια στη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος – επιτάσσουν εκ θεμελίων αλλαγές.
Σε αυτό το πλαίσιο, πολλές κορυφαίες μάρκες-ναυαρχίδες της μόδας, όπως οι: Gucci, Versace, Adidas, Stella McCartney, Calvin Klein, Hermes και όχι μόνο, λαμβάνουν σημαντικά μέτρα για τη μείωση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων, δείχνοντας και στην πράξη πως ενδιαφέρονται για τη δημιουργία βιώσιμων και ποιοτικών προϊόντων, καλύπτοντας παράλληλα και τις ανάγκες των καταναλωτών.
Ανάλογες προσπάθειες καταβάλλονται, όμως, και από πολλές ακόμη μάρκες, που – θέτοντας ως προτεραιότητα το μέλλον του πλανήτη – εφαρμόζουν καινοτόμους τρόπους παραγωγής, όπως είναι η χρήση οικολογικών υλικών, η εφαρμογή μεθόδων βιώσιμης παραγωγής, η μείωση των απορριμμάτων αλλά και πολλούς ακόμη.
Και αφού πλέον κάθε σχεδιαστής προσπαθεί να ακολουθήσει μια νέα, πιο φιλική προς το περιβάλλον, κατεύθυνση, ο διάσημος ιταλικός οίκος μόδας Versace, δε θα μπορούσε να μην αποτελεί έναν από τους πρωτοπόρους.
Και δικαίως, μιας και η μάρκα εφαρμόζει – σχεδόν αποκλειστικά – πια βιώσιμες μεθόδους παραγωγής, όπως είναι η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ελαχιστοποίηση της χρήσης νερού, η μείωση των απορριμμάτων και πολλές ακόμη, την ίδια στιγμή που έχει εισαγάγει και πιο φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές συσκευασίας και αποστολής των προϊόντων.
Σημαντική, όμως, είναι και η συμβολή του οίκου στην προώθηση μιας κυκλικής οικονομίας, μέσω πρωτοβουλιών, όπως είναι το «Versace’s Vintage», το οποίο περιλαμβάνει επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση vintage ειδών Versace αλλά και το πρόγραμμα «Gentle Versace» της μάρκας, που εστιάζει στην παράταση της διάρκειας ζωής των προϊόντων της μέσω υπηρεσιών επισκευής και αποκατάστασης.
Μερικά μόνο χαρακτηριστικά παραδείγματα της προσπάθειας του οίκου να προωθήσει τη βιωσιμότητα, αποτελούν η παλαιότερη συλλογή γυαλιών «Greca Stars», η οποία περιείχε βιώσιμα υλικά, όπως το Econyl.
Πιο πρόσφατα, η εταιρία λάνσαρε τη «Versace Upcycle», μία συλλογή παιδικών παπουτσιών, με κάθε «μοναδικό» κομμάτι της να είναι κατασκευασμένο από ένα μείγμα αχρησιμοποίητων και ανακυκλωμένων υλικών παραγωγής. Η πολύχρωμη συλλογή περιλάμβανε κομψά παπούτσια, όπως μπότες, σανδάλια και sneakers, διακοσμημένα με μοτίβο «Greca» στις σόλες.
Την προσπάθεια συνεχίζει, με εξίσου δυναμικά «βήματα» προς ένα καλύτερο μέλλον για τη βιομηχανία της μόδας, και η γαλλική μάρκα πολυτελείας Hermès.
Η εταιρεία εκτός του ότι χρησιμοποιεί πλέον βιώσιμα υλικά, όπως είναι το οργανικό βαμβάκι ή το ανακυκλωμένο κασμίρι, επενδύει σημαντικά και στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων βιώσιμων υλικών.
Παράλληλα, όμως, εισάγει και «κυκλικές» πρωτοβουλίες όπως το «Petit h», που περιλαμβάνει την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση υλικών Hermès σε νέα προϊόντα ή το πρόγραμμα «Second Life», το οποίο προσφέρει στους πελάτες τη δυνατότητα να φέρουν μεταχειρισμένα είδη για ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση.
Κι ενώ η εταιρεία θα μπορούσε κάλλιστα να ακολουθεί τις γρήγορες τάσεις της μόδας, η Hermès προτιμά να εστιάζει στη δημιουργία διαχρονικών και υψηλής ποιότητας σχεδίων, που να αντέχουν στη δοκιμασία του χρόνου και να ξεπερνούν τις εποχές.
Οποιαδήποτε, όμως, λίστα που να αφορά τη βιωσιμότητα στη μόδα θα ήταν – αν μη τι άλλο – ημιτελής χωρίς μία εκτενή αναφορά στον – γνωστό τοις πάσι – ιταλικό οίκο Gucci και τη χρόνια δέσμευσή του για μια κυκλική και πιο βιώσιμη παραγωγή.
Η αρχή έγινε με την «Gucci Off The Grid collection», η οποία και αποτέλεσε την πρώτη sustainable συλλογή του οίκου, σχεδιασμένη από τον Creative Director, Alessandro Michele, και περιλάμβανε ready-to-wear κομμάτια, αξεσουάρ και παπούτσια, όλα κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα, οργανικά, φυσικά και βιώσιμα υλικά.
Ένα μεγάλο μέρος της συλλογής ήταν φτιαγμένο από ECONYL® (νάιλον που παράγεται από δίχτυα και απόβλητα), ενώ η υπόλοιπη συλλογή κατασκευάστηκε από ανακυκλωμένα υλικά ή βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, όπως metal-free δέρμα, ανακυκλωμένο polyester και κόλλες χωρίς διαλύτες.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η Gucci δε θα «έμενε» εκεί. Ανάμεσα στις πολλές και αποτελεσματικές προσπάθειές της για την προστασία του περιβάλλοντος, βρίσκεται και η συλλογή γυαλιών ηλίου, που λάνσαρε η εταιρεία πιο πρόσφατα (αρχές του 2022), και των οποίων οι σκελετοί περιείχαν έως και 68% βιώσιμης προέλευσης και φακούς από ορυκτό γυαλί.
Πιστός και διαφανής σχετικά με τις πρακτικές βιωσιμότητάς του, ο οίκος έχει θέσει – και συνεχίζει να θέτει – στόχους βιωσιμότητας (αναφέροντας, μάλιστα, και δημόσια την πρόοδό του ως προς αυτούς τους στόχους).
Συνεργάζεται, ακόμη, με βιώσιμους εταίρους και οργανισμούς, ώστε να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα του παράγονται με βιώσιμες μεθόδους ενώ κατασκευάζονται με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, τα οποία φαίνεται να κυριαρχούν από την κατασκευή και την παραγωγή μέχρι και τη διαφημιστική καμπάνια.